”Ukrayna Tahıl Sevkiyatını Başlatmaya Hazır”

”Ukrayna Tahıl Sevkiyatını Başlatmaya Hazır”

ABONE OL
22:37 - 29/07/2022 22:37
”Ukrayna Tahıl Sevkiyatını Başlatmaya Hazır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Kiev’in tahıl sevkiyatını başlatmaya hazır olduğunu belirtti. Odesa yakınındaki Chornomorsk limanını ziyaret eden Zelenski, sevkiyatın bugün ya da yarın başlamasını umduğunu ve uluslararası ortaklardan işaret beklediklerini söyledi.

Zelenski Telegram uygulamasından yaptığı açıklamada, ”Bizim için küresel gıda güvenliğinin garantörlerinden biri olmaya devam etmek önemli. Birileri Karadeniz’i ablukaya alarak başka ülkelerde can alırken, biz yaşamalarını sağlıyoruz” diye konuştu.

”BM’den onay bekliyoruz”

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov da gemilerin Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na doğru seyretmesini sağlayacak güvenli koridor konusunda bugün BM’den onay almayı umduklarını, onayın ardından da hazır olacaklarını belirtti. Bakan, ”İlk gemilerin limanlarımızdan bu hafta sona ermeden ayrılmasını umuyorum” diye konuştu.

Kubrakov sevk edilmesi planlanan tahılın miktarıyla ilgiliyse bilgi vermedi.

Kubrakov, Türk ve BM ortakları tarafından yürütülecek bu girişimin işe yaraması halinde gıda fiyatlarının düşeceğine inandığını söyledi.

Ukrayna’nın güneyinde geçtiğimiz günlerde Rusya’nın füze saldırısına hedef olan Odesa liman kentinde gazetecilere açıklama yapan Kubrakov, beş aydır kapalı olan limanlarda mahsur durumdaki 17 gemiye tahıl yüklendiğini ve bir diğerine de yüklenmekte olduğunu belirtti.

Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük tahıl tedarikçileri. İstanbul’da geçen hafta imzalanan anlaşmanın Rusya’nın 24 Şubat’taki Ukrayna işgaliyle başlayan küresel gıda krizini hafifletmesi umuluyor.

Kubrakov, anlaşmanın imzalanmasının ardından Ukraynalılar’ın ihracatın başlaması için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını bildirdi.

Anlaşma Rusya tarafından işgalin başından bu yana abluka altına alınan Odesa, Chornomorsk ve Pivdennyi limanlarından tahılın güvenli çıkışını sağlamayı amaçlıyor. Rusya ise tahıl ihracatının durmasından Ukrayna’nın döşediği mayınları sorumlu tutuyor.

Anlaşmayı imzalayan isimlerden olan Kubrakov, Chornomorsk ve Odesa’nın ihracatın başlatılmasına hazır olduğunu, Pivdennyi limanının da bu haftanın sonunda hazır hale gelmesini umduğunu bildirdi.

Kubrakov, ”Savaştan önce 17 gemi doluyordu. Bugün bir gemiyi daha doldurduk. Prensipte tüm teknik sorunlarımızı çözdük” dedi.

BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ise dün yaptığı açıklamada gemilerin güvenli geçişiyle ilgili ayrıntılar üzerinde çalışılmakta olduğunu ve nakliyatın en erken Cuma günü başlamasını umduklarını belirtmişti.

ABD’nin Ukrayna büyükelçisi Bridget Brink ise Odesa’da gazetecilere yaptığı açıklamada ilk sevkiyatın başlaması için bugünün ilerleyen saatlerinde anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen ”Ukrayna Tahıl Sevkiyatını Başlatmaya Hazır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Ukrayna Tahıl Sevkiyatını Başlatmaya Hazır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Ukrayna Tahıl Sevkiyatını Başlatmaya Hazır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.