Ukrayna Noel’i kutlarken, savaşta taraflar birbirlerini sivil kayıplar nedeniyle suçluyor

Ukrayna Noel’i kutlarken, savaşta taraflar birbirlerini sivil kayıplar nedeniyle suçluyor

ABONE OL
15:14 - 25/12/2023 15:14
Ukrayna Noel’i kutlarken, savaşta taraflar birbirlerini sivil kayıplar nedeniyle suçluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna, ülkenin güneyindeki Herson bölgesindeki Rus saldırılarında dün beş sivilin öldüğünü açıkladı. Rusya ise Doğu’daki Horlivka kasabasında, Kiev’in bombardımanı sonucunda bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Rus güçleri, Ukrayna’nın güneyindeki Dinyeper Nehri üzerindeki Herson bölgesini terketti, ancak bölgeyi doğu yakasındaki mevzilerinden bombalamayı sürdürüyor.

Ukraynalı yetkililer, Herson’ın dün 24 saat boyunca Rus bombardımanına maruz kaldığını ve bombardıman sonucu Herson şehrindeki bir apartman ile bir evde üç kişinin öldüğünü açıkladı.

Herson’un güneyindeki küçük bir kasabada ise insansız hava aracı saldırısında bir kadın ölürken, daha kuzeydeki bir kasabanın yoğun ateş altında kalması sonucu başka bir kadın daha hayatını kaybetti.

Herson bölgesel askeri idaresi basın ofisi yetkilisi Oleksandr Tolokonnikov, Ukrayna kamu yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, bir tıbbi tesisin de vurulduğu saldırılar nedeniyle doğalgaz ve su kaynaklarının kısmen kesildiğini söyledi.

Rusya tarafından atanan bir yetkili ise, Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Horlivka kasabasında, Ukrayna’nın bombardımanının bir alışveriş merkezini ve diğer birkaç binayı tahrip ettiğini söyledi.

Horlivka’nın Rusya tarafından atanan belediye başkanı Ivan Prikhodko Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, saldırılarda bir kadının öldüğünü ve altı sivilin yaralandığını söyledi.

Reuters haber ajansı, Rusya ve Ukrayna’dan gelen haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı.

Moskova ve Kiev, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı savaşta sivillerin hedef alındığını inkar etse de, her iki taraf da birbirlerinin orduları için kritik öneme sahip altyapılara şimdiye kadar çok sayıda saldırı düzenledi.

Ukraynalı Ortodokslar Noel’i kutluyor

Bu arada, Ukraynalı Ortodoksların çoğu bu yıl Noel’i ilk kez 25 Aralık’ta kutluyor.

Rus Ortodoks Kilisesi ise, İsa’nın doğumunu 7 Ocak’ta kutluyor. Ukrayna’daki çok sayıda Ortodoks, tıpkı Rusya’da olduğu gibi Noel’i Jülyen takvimine göre 7 Ocak’ta kutluyordu.

Rusya ile kültürel farklarını her gün daha belirgin ortaya koymak isteyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Temmuz ayında Noel tatilini 25 Aralık’a taşıyan yasayı imzaladı.

Ukraynalı Ortodoksların çoğu bu yıl ilk kez Noel’i 25 Aralık’ta kutluyor.

Ancak Ukrayna’nın iki rakip Ortodoks kilise örgütünden biri Jülyen takviminin belirlediği Ocak tarihine sadık kalıyor.

Zelenski, 24 Aralık Noel arifesinde Kiev’in merkezindeki ışıklandırılmış Aziz Sophia Katedrali önünde çekilen bir videoda ulusa seslendi. Rusya’nın ülkeyi topyekün işgaline karşı savaşan Ukraynalılara “adım adım, gün be gün karanlığın kaybetmekte olduğu” mesajını verdi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 5 Ocak 2019’da Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından imzalanan “tomos” adlı kararname ile bağımsızlığını kazandı. Kilise yüz yıllardır Moskova Patrikhanesi’ne bağlıydı.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Noel’i kutlarken, savaşta taraflar birbirlerini sivil kayıplar nedeniyle suçluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Noel’i kutlarken, savaşta taraflar birbirlerini sivil kayıplar nedeniyle suçluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Noel’i kutlarken, savaşta taraflar birbirlerini sivil kayıplar nedeniyle suçluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.