Ukrayna Güneyde Karşı Harekata Başladı

Ukrayna Güneyde Karşı Harekata Başladı

ABONE OL
21:42 - 29/08/2022 21:42
Ukrayna Güneyde Karşı Harekata Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna bugün, Rusya’nın altı ay önce başlattığı işgalde kontrol altına aldığı güney bölgelerini geri almak için uzun zamandır beklenen karşı harekatı başlattığını açıkladı. Reuters haber ajansına göre bu adım, Batılı ülkelerin askeri yardımlarından destek alan Kiev hükümetinin, özgüveninin arttığının bir yansıması.

Bu açıklama, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin (IAEA) Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santrali Zaporijya’da denetleme yapacak bir heyeti göndermesinin ardından geldi. Zaporijya Nükleer Tesisi , Mart ayında Rusya tarafından ele geçirildi ancak tesisin işletmesini halen Ukraynalı teknisyenler yapıyor.

Kremlin’den bugün yapılan açıklamada, IAEA’nın Zaporijya’ya gönderdiği misyonun “gerekli” olduğu belirtilirken uluslararası toplum, nükleer tesisteki askeri gerginliği düşürülmesi için Ukrayna’ya baskı yapmaya çağırıldı.

Öte yandan Ukrayna kamu yayını kuruluşu Suspilne, Ukrayna ordusu Güney Komutası Sözcüsü Natalia Humeniuk’un “Bugün Herson bölgesi dahil farklı yönlerde karşı saldırılar başlattık” şeklindeki sözlerine yer verdi.

Suspilne’ye konuşan Humeniuk, “Karşı harekat, düşmanı yorma ve ilerleme kaydetme imkanını elinden alma girişimleriyle zaten bir süredir devam ediyordu” dedi.

Humeniuk’un açıklamasından kısa süre sonra, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Andriy Yermak, Telegram’da, “Hersonumuz karşımızda” ifadesini kullandı.

Rusya, savaşın ilk safhalarında Ukrayna’nın güneyinde Herson dahil bazı bölgeleri ele geçirmişti. Rusya kontrolündeki Kırım Yarımadası’nın kuzeyinde yer alan Herson’un, Karadeniz ve Azak Denizi’nde kıyıları bulunuyor.

Ukrayna, Rus askeri mühimmat depolarını vurmak ve ikmal yollarını kesmek için Batılı ülkelerin sağladığı gelişmiş silahları kullanıyor. Sözcü Humeniuk, bugün düzenlediği brifingte, Ukrayna’nın geçen hafta 10’dan fazla mühimmat deposunu vurduğunu, bu hamlelerin “düşmanı hiç şüphesiz zayıflattığını” söyledi.

Karşı harekata ilişkin ayrıntı vermeyi reddeden Humeniuk, Ukrayna’nın güneyindeki Rus kuvvetlerinin “güçlü” olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nın Valisi Sergey Aksyonov ise Telegram üzerinden paylaştığı mesajda, karşı harekat açıklamasını “Ukrayna’nın bir başka yalan propagandası” olarak tanımladı.

Zelenski’den Rusya’ya “ekonomik terörizm” suçlaması

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, bugün yaptığı açıklamada, Avrupa’daki enerji krizinin maliyetinin hızla yükselmesi nedeniyle Rusya’yı “ekonomik terörizmle” suçladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Norveç’in Stavanger kentinde düzenlenen enerji sektörü konferansında “Rusya ekonomik teröre başvuruyor” ifadelerini kullandı.

Tercüman aracılığıyla konuşan Zelenski, “Rusya Avrupa’yı zayıflatmak için fiyat krizi ve yoksullukla baskı uyguluyor” dedi.

Zelenski, bu sözleri, Rus enerji firması Gazprom’un Rusya ve Almanya’yı Baltık Denizi altından bağlayan Kuzey Akım 1 doğalgaz hattında bu hafta yapacağı bakım ve onarım çalışmalarının gaz akışını durduracağı gelişmesi üzerine sarfetti.

Alman enerji firması Uniper, Rusya’nın doğalgaz arzını kesmesi üzerine enerji fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle Alman hükümetinden ilave 4 milyar Euro daha kredi talep etti. Uniper, geçen ay da Alman hükümetinden 15 milyar Euro’luk yardım almıştı.

Sonbahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte şirket ve konutların enerji maliyetlerinin hızla yükselmesinin etkilerine nasıl yanıt verileceği, Avrupa’nın siyasi gündeminin baş sıralarında yer alıyor.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, 9 Eylül’de, enerji bakanlarının katılımıyla acil bir toplantı düzenleyecek. Toplantıda elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza fiyat tavanı uygulaması önerisi ele alınacak.

Çek Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Jozef Sikela, “Bu aslında tüm Avrupa’yı ilgilendiren bir sorun. Tüm ülkelerin üzerinde etkisi var, kiminde az kiminse çok. Bu nedenle en iyi çözümün Avrupa çapında bir çözüm olduğuna inanıyoruz” dedi.

Almanya’nın 2023 yılı için enerji fiyatları ilk kez bugün megavat saat başına 1000 Euro’ya dayandı. Bunun nedeni, arz kaygılarıyla doğalgaz, elektrik ve kömür fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi.

Gaz akışının kesilmesi, Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı çıkan Batılı ülkelere baskı uyguladığı korkularını körükledi.

“Lehman Brothers’ın benzeri yaşanmayacak”

Enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Rus doğalgazına muhtaç olan Almanya ve İtalya gibi ülkeler, enerji talebinin arttığı soğuk kış ayları öncesinde gaz stoklarını arttırmaya çalışıyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Almanya’daki doğalgaz depolarındaki doluluk oranının yüzde 80’den fazla olduğunu, fiyatların düşmesini beklediğini söyledi. İtalya da aynı seviyede gaz stoğuna sahip.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün yaptığı açıklamada, Almanya’nın kış aylarını, bazılarının düşündüğünden daha kolay atlatabileceğini kaydetti.

Alman Ekonomi Bakanı Habeck de Almanya’nın doğalgaz piyasasında Lehman Brothers tarzı bir domino etkisinin yaşanmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers’un batması, 2008 küresel mali krizi tetiklemişti. Bakan Habeck, bu olaya atıfta bulunarak, “Alman hükümeti adına söz veriyorum, tüm enerji firmaları için likidite garantisi vereceğiz. Piyasada Lehman Brothers benzeri bir etki olmayacak” dedi.

Ancak enerji devi Shell’in CEO’su, doğalgaz sıkıntısının kalıcı olabileceği şeklinde bir yorum yaptı.

Norveç’teki enerji sektörü toplantısında konuşan Shell CEO’su Ben van Beurden, “Bir şekilde çözüm bulmamızı gerektirecek birkaç kış yaşayabileceğimiz bir durum söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Güneyde Karşı Harekata Başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Güneyde Karşı Harekata Başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Güneyde Karşı Harekata Başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.