Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski: “Putin kaybetmeli”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski: “Putin kaybetmeli”

ABONE OL
10:36 - 12/12/2023 10:36
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski: “Putin kaybetmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

WASHINGTON – Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Kiev’e daha fazla askeri yardım için koşullar öne sürdüğü bir sırada başkent Washington’a geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’la birlikte Ulusal Savunma Üniversitesi’nde konuşan Ukrayna lideri, “Pes etmeyeceğiz. Ukrayna’ya güvenebilirsiniz. Biz de size aynı şekilde güvenebilmeyi umuyoruz” dedi.

Washington’daki Ulusal Savunma Üniversitesi’ne kürsüye üzerinde “Ben Ukraynalı’yım” yazılı yeşil bir kazakla çıkan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sık sık hedef aldı.

“Size güvenebilmeyi istiyoruz”

Ukraynalı lider, “Putin’in asıl hedefi özgür dünya ve Putin demokratik ülkelerin umudunu kaybetmesini sağlamaya çalışıyor. Rusya hala dünya genelindeki demokrasilerle uğraşma imkanına sahip. Silahı da dezenformasyon” dedi.

Volodimir Zelenski, “Ukrayna, Rusya için bir basamak. Putin kaybetmeli” diye konuştu.

Zelenski, “Tüm dünya izliyor. Ukrayna pes etmeyecek. Ne yapacağımızı biliyoruz. Sizin Ukrayna’ya güvenebileceğiniz gibi biz de size güvenebilmeyi istiyoruz” sözleriyle ABD’den desteğin devam etmesini görmek istediklerini ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, ABD Kongresi’ndeki tartışmalara üstü kapalı atıfta bulunarak, “siyasetin askerlere ihanet etmemesi” gerektiğini söyledi; “Kongre’de çözüme kavuşmamış sorunlardan ilham alan birisi varsa, o da Putin ve onun hasta zümresidir” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı: “Ukrayna’ya taahhüdümüz sarsılmaz”

Ukrayna liderinden önce her iki ülkenin ulusal marşlarının çalınmasının ardından konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da Zelenski’ye atıfta bulunarak “tek bir kişinin liderliğinin tarihin seyrini değiştirebileceğini” söyledi.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik taahhüdünün “sarsılmaz” olduğunu vurgulayan Bakan Austin’ın bu sözleri salonda alkışlandı.

ABD Savunma Bakanı, “Ukrayna’nın Amerika’nın güvenliği için anlamı çok büyük. Ukrayna’ya destek için 50’den fazla ülkeden oluşan tarihi bir koalisyon oluşturduk. Bu sahada büyük bir fark yaratıyor. Rusya’nın NATO müttefiklerimiz dahil diğer ülkelere yönelik saldırganlığını caydırmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı: “Amerika sözünü tutmalı”

Biden yönetimi, Kongre’yi Ukrayna’ya askeri yardımın yenilenmemesinin iki yıldır devam eden savaşı Rusya’nın lehine çevirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Beyaz Saray, Kongre’nin her iki kanadına gönderdiği mektupta, bunun Batı için bir “ulusal güvenlik tehdidi” oluşturabileceğini belirtmişti.

Biden yönetiminden üst düzey yetkililer geçen hafta bazı Kongre üyelerine Ukrayna konusunda brifing vermiş ve bu toplantılardan birine Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin hitap etmesi planlanmıştı. Zelenski’nin bu hitabı son anda iptal edilmişti.

ABD’den hem askeri yardım hem de istihbarat desteği alan Ukrayna, bazı kritik şehirlerde Rus güçlerini püskürtmüş; ancak bu yıl içinde başlatılan karşı saldırıda Rusya’nın önemli savunma hatlarını kırmayı başaramamıştı.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, “İşlediği suçlara ve yalnızlaşmasına rağmen Putin hala Ukrayna ve ABD karşısında dayanabileceğini düşünüyor. Bu yanlış” dedi.

Bakan Austin, ABD Kongresi’ne de üstü kapalı şekilde seslenerek Amerika’nın taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım karşılığında göçmenlik sisteminde değişiklik talep ediyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, sınır güvenliği konusunda adım atmayıp savaş zamanı bile olsa milyarlarca doların başka ülkelere gönderilmesini seçmen tabanına anlatamayacakları gerekçesiyle, bu konuda somut değişiklikler bekliyor.

Beyaz Saray Kongre’ye “zaman daralıyor” uyarısında bulunmuştu

ABD Kongresi Rusya’nın 2022 yılı Şubat ayındaki işgalinden bu yana Ukrayna için 110 milyar dolarlık yardıma onay verdi; ancak Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdiği Ocak ayından bu yana Ukrayna için herhangi bir bütçe geçirmiş değil.

Biden yönetimi Kongre’den Ukrayna, İsrail ve sınır güvenliğini de kapsayan 106 milyar dolarlık ek bütçe talebinde bulunmuş; ancak bazı Cumhuriyetçiler’in itirazları ve talepleri sebebiyle Kongre bu konuda somut adım atmamıştı.

Biden yönetimine göre ABD Savunma Bakanlığı, Kasım ayı ortası itibariyle 62 milyar dolarlık bütçenin yüzde 97’sini; ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna için ayrılan 4,7 milyar dolarlık askeri yardım bütçesinin tamamını kullandı.

Beyaz Saray bütçe direktörü Shalanda Young geçen hafta Kongre üyelerine gönderdiği mektupta, Ukrayna konusunda hem kaynağın tükenmek üzere olduğu hem de zamanın daraldığı uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Salı günü Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile görüşmesi ve sabah saatlerinde Senato’da Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Ukrayna liderinin, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile de görüşmesi planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Washington’da: “Putin kaybetmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Washington’da: “Putin kaybetmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Washington’da: “Putin kaybetmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.