Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzaktayız

Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzaktayız

ABONE OL
11:58 - 18/03/2024 11:58
Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzaktayız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tartışmalı seçimlerde beşinci dönem devlet başkanlığını kesinleştiren Putin, Batı’yı, Rusya ile ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmanın, gezegenin Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzakta olduğu anlamına geleceği konusunda uyardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dünkü seçimlerin ardından Batı’yı, Rusya ile ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmanın, gezegenin Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzakta olduğu anlamına geleceği konusunda uyardı. Ardından hiç kimsenin böyle bir çatışmayı istemediğini söyledi.

Ukrayna savaşı, Moskova’nın Batı ile ilişkilerinde 1962 Küba Füze krizinden bu yana yaşanan en derin krizi tetikledi. Putin nükleer savaşın riskleri konusunda sık sık uyarıda bulundu ancak Ukrayna’da nükleer silah kullanma ihtiyacını hiçbir zaman hissetmediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada gelecekte Ukrayna’ya kara birliklerinin konuşlandırılmasını göz ardı edemeyeceğini söylemişti. Birçok Batılı ülke buna mesafeli yaklaşırken, Avrupa’nın doğusundaki bazı ülkeler desteklerini ifade etmişti.

Macron’un açıklamaları ve Rusya ile NATO arasında bir çatışma riski hakkında sorulan soruya Putin “Modern dünyada her şey mümkün” yanıtını verdi.

Putin, “Herkes için açık ki, bu tam ölçekli bir Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım ötede olacak. Bence neredeyse hiç kimse bununla ilgilenmiyor” dedi.

Putin, NATO askeri personelinin zaten Ukrayna’da bulunduğunu ve Rusya’nın savaş alanında hem İngilizce hem de Fransızca konuşulduğunu tespit ettiğini de söyledi.

15-17 Mart Rusya seçimleri öncesinde Ukrayna, Rusya’ya yönelik saldırılarını artırmıştı.

Ukrayna’nın Harkiv bölgesini almayı gerekli görüp görmediği sorulduğunda Putin, saldırıların devam etmesi halinde Rusya’nın topraklarını savunmak için Ukrayna topraklarında daha fazla tampon bölge oluşturacağını söyledi.

Putin, “Bugün meydana gelen trajik olayları göz önünde bulundurarak, uygun gördüğümüzde bir noktada Kiev rejimi altındaki topraklarda belirli bir ‘sıhhi bölge’ oluşturmak zorunda kalacağımızı göz ardı etmiyorum” dedi. Daha fazla ayrıntı vermeyen Putin bununla birlikte böyle bir bölgenin yabancı yapımı silahların Rusya topraklarına ulaşmasını engelleyecek kadar büyük olması gerekebileceğini söyledi.

Putin’in gündeminde Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un açıklamaları da vardı.

Macron’un Ukrayna’daki savaşı kızıştırmaya çalışmaktan vazgeçmesini, barış için rol oynamasını dilediğini söyledi.

Putin, “Görünüşe göre Fransa bir rol oynayabilir. Henüz her şey kaybedilmiş değil” ifadesini kullandı.

Macron, Ukrayna’ya asker konuşlandırmayı ihtimal dahilinde gördüğünü açıklamıştı.

Putin, “Bunu defalarca söyledim ve tekrar söyleyeceğim. Biz barış görüşmelerinden yanayız, ancak bu sadece düşmanın kurşunları bittiği için değil. Eğer gerçekten, ciddi bir şekilde, yeniden silahlanmaya bir buçuk, iki yıl ara vermek yerine, iki devlet arasında uzun vadede barışçıl, iyi komşuluk ilişkileri kurmayı istiyorlarsa” dedi.

VOA tarafından geçilen “Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzaktayız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzaktayız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Üçüncü Dünya Savaşı’ndan bir adım uzaktayız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.