Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna saldırıları insani krizi daha da kötüleştiriyor

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna saldırıları insani krizi daha da kötüleştiriyor

ABONE OL
11:29 - 27/10/2023 11:29
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna saldırıları insani krizi daha da kötüleştiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler’in kontrolündeki bölgelere düzenlediği son insansız hava aracı (İHA) saldırılarının yaşamsal öneme sahip altyapıya zarar verdiğini ve milyonlarca kişinin su ve elektrik kesintilerine maruz kalmasına yol açtığını belirtti.

Örgütün bugün yaptığı açıklamada, Suriye’nin kuzey ve doğusundaki Haseke, Rakka ve Halep vilayetlerinde 150’den fazla noktaya düzenlenen saldırılarda aralarında sivillerin de bulunduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve sivil yapıların hasar gördüğü kaydedildi.

Örgüt, “Türkiye, başta su istasyonları ve elektrik santralleri olmak üzere, bölge sakinlerinin hakları ve sağlığı için yaşamsal öneme sahip altyapıyı hedef almaktan acilen vazgeçmeli” çağrısında bulundu.

“Hedef alınan bölgeleri yöneten Kürtler’in kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk İdaresi, su ve elektrik santrallerine yapılan saldırıların Haseke vilayetinden yapılan “elektrik ve su arzının tamamen kesilmesine” yol açtığını doğruladı” denilen açıklamada, “Yaşamsal önem taşıyan petrol tesisleri ve Suriye’nin kuzeydoğusunda evsel kullanım için faaliyette olan tek gaz tesisi de saldırılarda hasar gördü” denildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle, “Elektrik ve su istasyonları da dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusundaki yaşamsal öneme sahip altyapıyı hedef alan Türkiye, askeri eylemlerinin bölgede zaten vahim olan insani krizi daha da kötüleştirmemesini sağlama sorumluluğunu hiçe saymıştır” dedi.

Coogle, “Son dört yıldır zaten ciddi bir su kriziyle karşı karşıya olan Haseke kenti ve çevresindeki insanlar, şimdi bir de artan bombardıman ve yıkımın yükünü taşımak zorunda kalıyor, bu da temel su kaynaklarına ulaşma çabalarını daha da zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.

Özerk idareye göre, bu süreçte gerçekleşen saldırıların altyapıya verdiği zarar Suriye’nin kuzeydoğusunda tahminen 4 milyon 300 bin kişiyi etkilerken, en az 18 su pompalama istasyonu ile 11 elektrik santrali kullanılamaz hale geldi.

PKK ile bağlantılı bir grubun 2 Ekim’de Ankara’da İçişleri Bakanlığı girişine intihar saldırısı düzenleyerek iki polisi yaraladığını açıklamasının ardından, Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde Kürtler’in kontrolündeki bölgelerde YPG’ye ait hedeflere insansız hava araçlarıyla operasyonlarını yoğunlaştırdı. Ankara, YPG’yi ABD ve AB’nin terör örgütleri listesindeki PKK’nın bir kolu olarak görüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 4 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Özellikle Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekün meşru hedefidir” demişti.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna saldırıları insani krizi daha da kötüleştiriyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna saldırıları insani krizi daha da kötüleştiriyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna saldırıları insani krizi daha da kötüleştiriyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.