Türkiye’nin onay belgesini birkaç gün içinde Washington’a göndermesi bekleniyor

Türkiye’nin onay belgesini birkaç gün içinde Washington’a göndermesi bekleniyor

ABONE OL
14:35 - 26/01/2024 14:35
Türkiye’nin onay belgesini birkaç gün içinde Washington’a göndermesi bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün TBMM’de onaylanması ve dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzalamasıyla Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından onay belgesinin birkaç gün içinde Washington’a gönderilmesi bekleniyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, belgenin bugün teslim edilebileceğini ve 2022 yılında başlayan sürecin son adımının böylece atılmış olacağını söyledi.

20 aylık gecikmenin ardından Türkiye bu hafta İsveç’in teklifini onaylamak için hızla harekete geçmişti. Katılım protokolüne 23 Ocak’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden onay çıktı ve protokolü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün imzaladı.

NATO kuralları uyarınca, son belge olan onay belgesinin Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı arşivlerine teslim edilmesi gerekiyor.

Türkiye, İsveç’in Batı askeri ittifakına katılımında uzun süredir ana engel olarak görülürken, bir diğer NATO üyesi Macaristan üyeliğe henüz onay vermedi.

Hem Erdoğan hem de ABD Kongresi üyeleri daha önce Ankara’nın İsveç’e nihai onay vermesini havacılık şirketi Lockheed Martin’in Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 ve modernizasyon kiti satışına bağlamıştı.

TBMM’nin oylamasından kısa bir süre sonra ABD Başkanı Joe Biden, Capitol Hill’deki kilit komitelerin liderlerine bir mektup göndererek, Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılım sürecini tamamlamasının ardından F-16 satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetini bildirmişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake dün Reuters’a yaptığı açıklamada Washington’un ABD Kongresi’nin satışı onaylaması yönünde hızlı adımlar atmasını ve Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye resmi bildirimi derhal göndermesini beklediğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’nin onay belgesini birkaç gün içinde Washington’a göndermesi bekleniyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’nin onay belgesini birkaç gün içinde Washington’a göndermesi bekleniyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’nin onay belgesini birkaç gün içinde Washington’a göndermesi bekleniyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.