Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeavcı’nın mürettebatında yer aldığı misyonun fırlatılması yarına ertelendi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeavcı’nın mürettebatında yer aldığı misyonun fırlatılması yarına ertelendi

ABONE OL
23:58 - 17/01/2024 23:58
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeavcı’nın mürettebatında yer aldığı misyonun fırlatılması yarına ertelendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Merkezi Teksas’ın Houston kentinde bulunan uzay altyapısı geliştiren özel şirket Axiom Space’in üçüncü ticari uzay misyonu Ax-3 ile uzaya gidecek astronotlar arasında Türk astronot Alper Gezeravcı da bulunuyor.

Misyonda yer alacak astronotlar ise ABD ve İspanya çifte vatandaşı, Ax-3 Kaptanı Michael López-Alegría, İtalya’yı temsil eden Pilot Walter Villadei, İsveç’i temsil eden Misyon Uzmanı Marcus Wand ve Türk astronot Alper Gezeravcı.

Toplam dört kişilik Ax-3 mürettebatının, SpaceX Falcon 9 roketi tarafından SpaceX Dragon uzay aracıyla ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) 18 Ocak’ta TSİ sabaha karşı 01.11’de hareket etmesi planlanıyordu.

Ancak SpaceX yaptığı açıklamada Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Axiom Space’in AX-3 misyonunun uzaya fırlatılmasının bir gün ertelendiğini belirtti.

Açıklamada, bu sürenin ekiplerin fırlatma öncesi kontrolleri tamamlamasına ve araç üzerinde veri analizi yapmasına olanak sağlayacağı ifade edildi.

Alper Gezeravcı’nın ve Türkiye’nin ilk uzay yolculuğunun canlı olarak izlenebilmesi için Ankara Kızılay ve İstanbul Taksim Meydanı’nda planetaryum da kuruldu. ⁣

Türkiye’nin ilk astronotu

Axiom Space’in internet sitesinde Misyon Uzmanı Alper Gezeravcı’nın uzaya giden ilk Türk astronot olacağı bilgisi yer alıyor ve misyondan tamamı Avrupalı ilk uzay misyonu olarak bahsediliyor.

Misyonda yer alacak diğer astronotlar ise ABD ve İspanya çifte vatandaşı, Ax-3 Kaptanı Michael López-Alegría, İtalya’yı temsil eden Pilot Walter Villadei ve İsveç’i temsil eden Misyon Uzmanı Marcus Wand.

Grup misyon kapsamında 30’dan fazla farklı deney gerçekleştirecek.

Alper Gezeravcı kimdir?

Axiom Space internet sitesinde yer alan özgeçmişine göre 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğan Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği lisans eğitimi aldı.

Gezeravcı, yüksek lisansını ise Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16 dahil birçok uçakta 15 yıllık uçuş deneyimine sahip.

Yedi yıl boyunca Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak görev yapan Gezeravcı, son olarak Adana’daki 10. Üs Komutanlığı’nda Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak görev yapıyordu.

VOA tarafından geçilen Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeavcı’nın mürettebatında yer aldığı misyonun fırlatılması yarına ertelendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeavcı’nın mürettebatında yer aldığı misyonun fırlatılması yarına ertelendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeavcı’nın mürettebatında yer aldığı misyonun fırlatılması yarına ertelendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.