Türkiye’den Irak’a Pençe-Kilit Notası

Türkiye’den Irak’a Pençe-Kilit Notası

ABONE OL
11:27 - 22/04/2022 11:27
Türkiye’den Irak’a Pençe-Kilit Notası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye Irak’ın kuzeyinde 3 gün önce başlattığı Pençe-Kilit harekatına ilişkin Iraklı yetkililerin açıklamalarından duyulan rahatsızlığı iletmek üzere Irak Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzarını çağırdığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Iraklı maslahatgüzara Ankara’nın açıklamalardan duyduğu rahatsızlık ve Irak’tan beklentilerin iletildiği; Ankara’nın görüşlerini içeren bir Nota verildiği belirtildi.

Açıklamada PKK’nın birçok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından terör örgütü olarak tescillendiği hatırlatıldı; Irak makamlarının harekatla ilgili “temelden yoksun iddialarda bulunduğu” kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “PKK’nın Irak topraklarındaki varlığının bu ülke makamlarınca bertaraf edilmesi öncelikli tercihimizdir. Ancak Irak makamlarınca bu yönde somut ve etkin adımlar atılmadığı ve PKK terör örgütünün Irak topraklarından ülkemize oluşturduğu ulusal güvenlik tehdidi sürdüğü müddetçe, ülkemiz BM Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde gerekli önlemleri almaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

Irak Türkiye’yi egemenliğini ihlal etmekle suçlamıştı. Salı günü Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni çağırarak güçlü bir protesto notası verildiği belirtilmişti. Irak Türkiye’den askerlerini Irak topraklarından çekme çağrısında bulunmuştu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada harekat kapsamında Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine odaklanıldığı belirtilmişti.

Türkiye düzenli aralıklarla Irak’ın kuzeyine hava harekatı düzenliyor ve zaman zaman operasyonunu desteklemek üzere kara birlikleri de gönderiyor.

ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK 1984 yılında Türkiye’de devlete karşı silahlanmıştı. Önceki yıllarda daha çok Türkiye’nin güneydoğusunda yoğun olarak yaşanan çatışmada bugüne kadar 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den Irak’a Pençe-Kilit Notası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den Irak’a Pençe-Kilit Notası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den Irak’a Pençe-Kilit Notası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.