Türkiye’den Hafter Güçlerine Kınama

Türkiye’den Hafter Güçlerine Kınama

ABONE OL
22:13 - 08/12/2020 22:13
Türkiye’den Hafter Güçlerine Kınama
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Türk bir şirket tarafından işletilen Mabrooka adlı geminin Libya açıklarında General Halife Hafter’e bağlı güçlerce durdurulması kınandı. Açıklamada, Türk mürettebatı da bulunan gemiye ceza kesildiği de kaydedildi.

Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun dün yaptığı açıklamada da Misrata Limanı’na doğru ilerleyen Jamaika bayraklı, Türk şirketine ait Mabrooka gemisinin durdurulduğunu belirtmişti.

Geminin tıbbi malzeme taşıdığı belirtiliyor.

“Bu uygulamayı kuvvetle kınıyoruz. Geminin planlı seferine yeniden başlamasını sağlayacak adımlar derhal atılmalıdır” ifadeleri yer alan 8 Aralık tarihli Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye’nın “çıkarlarının hedef alınması halinde bunun ağır sonuçları olacağı” belirtildi. Açıklamada ayrıca “Libya’da Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde Libyalı kardeşlerimiz arasında siyasi sürecin ilerletildiği bir dönemde dahi Hafter ve milisleri mütecaviz tutumlarını devam ettirmektedir” ifadeleri yer aldı.

AKP hükümeti, başlıca destekçilerinden olduğu ve uluslararası camia tarafından da tanınan Libya Ulusal Mütabakat hükümetine askeri ekipman ve eğitim desteği sağladı. Libya Ulusal Mütabakat hükümetiyle yıllardır çatışma içinde olan ve bu yıl Ekim ayında ateşkes anlaşması imzalayan Halife Hafter güçleri ise Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden destek görüyor.

Hafter yönetimince dün yapılan açıklamada Türkiye’nin Libya Ulusal Mütabakatı hükümetine askeri desteğini sürdürdüğü ileri sürüldü. Libya’da ateşkes imzalayan taraflara askeri desteği sürdüren ülke yönetimleri Birleşmiş Milletler nezdinde mevcut ambargoyu ihlal etmiş sayılıyor.

Söz konusu ambargoyla ilgili olarak bir Türk gemisi Akdeniz sularında Avrupa Birliği askeri misyonu tarafından durdurulmuş, bu durum Türkiye ile Almanya arasında gerginlik yaratmıştı.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den Hafter Güçlerine Kınama haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den Hafter Güçlerine Kınama haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den Hafter Güçlerine Kınama haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.