“Türkiye’deki Gaz Merkezi Fiyatlandırmayı da Yapabilir”

“Türkiye’deki Gaz Merkezi Fiyatlandırmayı da Yapabilir”

ABONE OL
21:41 - 13/10/2022 21:41
“Türkiye’deki Gaz Merkezi Fiyatlandırmayı da Yapabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Astana’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile biraraya geldi. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 4’üncü toplantısı ve Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’na katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Erdoğan ve Putin ikili görüşmede bölgesel konuları ele aldılar. Putin, Erdoğan’a, Avrupa Birliği’ne doğalgaz tedarik etmede Türkiye’nin en güvenilir rota olduğunu söyledi ve Türkiye’de tedarik merkez inşa etme önerisinde bulundu.

Putin’in önerisi, Rusya’nın Avrupa üzerinde enerji kozunu kullanmaya devam etmenin yollarını aradığı ve Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarında meydana gelen hasar sonrasında gaz arzını yeniden yönlendirmeye çalıştığı döneme denk geldi.

Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmeden önce Avrupa’nın kullandığı doğalgazın yüzde 40’ını tedarik ediyordu. Kuzey Akım hattındaki patlamalardan önce gaz akışında kesintiler yapmaya başlayan Rusya, Batılı ülkelerin Ukrayna işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımların teknik aksaklıklara yol açtığını iddia ediyor, ancak Avrupa hükümetleri, Rusya’yı enerjiyi jeopolitik bir silah haline getirmekle suçlayarak bu iddiayı reddediyordu.

Putin, “Bu merkezi Rusya ve Türkiye’nin beraber kurabileceğini” söyledi ve merkezin sadece tedarik için bir platform değil, aynı zamanda fiyatlandırma politikasında da rol oynayacağını kaydetti. Putin, “Fiyatlandırma çok önemli bir meseledir. Bugün fiyatlar aşırı yüksek. Fiyatları herhangi bir siyasi ima olmadan, kolaylıkla normal piyasa seviyesinde düzenleyebiliriz” dedi.

Putin ilk kez Rusya’nın Türkiye’de büyük bir doğalgaz merkezi oluşturabileceği, bunun için Baltık Denizi altından geçen ve geçen ay meydana gelen patlamalarla hasar gören Kuzey Akım boru hatlarında kullanılması düşünülen gazın yönünün değiştirilebileceği fikrini dün dile getirmişti. İsveç ve Danimarkalı yetkililer, sabotaj sonucu meydana geldiği düşünülen patlamaların nedenini soruşturuyor. Ancak yetkililer, patlamaların sorumlusunun kim olduğu hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin televizyonlarda yayınlanan kısmında, Putin’in Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulması fikrine ilişkin yorumda bulunmadı. Ancak Rus devlet haber ajansı RIA’ya göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, her iki liderin de bu fikrin hızlı ve ayrıntılı bir değerlendirilmesinin yapılması talimatı verdiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’tan bu yana Moskova ve Kiev arasında arabuluculuk rolü oynama arayışında olan Erdoğan, Birleşmiş Milletler’le beraber Temmuz ayında tahıl koridoru anlaşmasını garanti altına alarak eşine az rastlanan bir diplomatik başarı elde etmişti. Anlaşma, Ukrayna tahılının Rusya’nın Karadeniz’de bloke ettiği Ukrayna limanlarından ihraç edilmeye başlanmasını sağlamıştı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, bugünkü görüşmede, en yoksul ülkelere yeterli miktarda tahıl ulaşmadığını söyledi. Rusya, kendi tahıl ve gübre ihracatının, Batı’nın yaptırımlarına doğrudan maruz kalmasa da, yabancı limanlara erişimde ve sigorta satın almada sorunlar yaşanması nedeniyle aksadığını kaydediyor.

Görüşmede Erdoğan Putin’e “İstanbul Mutabakatı’nı güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız” dedi. Erdoğan ayrıca tahıl ihracatı yapılacak yoksul ülkelerin belirlenmesinde Rusya ile beraber çalışabileceklerini kaydetti.

Öte yandan Rus devlet haber ajansı RIA, Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov’un sözlerine dayandırdığı haberinde, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme sırasında Ukrayna’daki durumun çözüme kavuşturulmasının yollarını ele almadıklarını bildirdi.

RIA’ya göre Peskov, “Rusya-Ukrayna anlaşması konusu tartışılmadı” dedi.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’deki Gaz Merkezi Fiyatlandırmayı da Yapabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’deki Gaz Merkezi Fiyatlandırmayı da Yapabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’deki Gaz Merkezi Fiyatlandırmayı da Yapabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.