Türkiye’de öğrenciler KYK yurtlarındaki ihmallere karşı sokaklarda: “Düzen hayatımızı ve geleceğimizi çalıyor”

Türkiye’de öğrenciler KYK yurtlarındaki ihmallere karşı sokaklarda: “Düzen hayatımızı ve geleceğimizi çalıyor”

ABONE OL
00:16 - 28/10/2023 00:16
Türkiye’de öğrenciler KYK yurtlarındaki ihmallere karşı sokaklarda: “Düzen hayatımızı ve geleceğimizi çalıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aydın’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda düşen asansörde Aydın Menderes Üniversitesi öğrencisi Zeren Ertaş’ın ölümünün ardından tepkiler devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu birçok yüksek öğretim kurumunda öğrenciler 22 yaşındaki Ertaş’ın ölümündeki ihmal zincirini protesto etti.

Dün akşam Zeren Ertaş’ın ölümünün ardından gösteri yapan öğrencilere “korkuyorsanız asansöre binmeyin” diyen Sinop Seyyid İbrahim Bilal KYK Yurdu Müdürü’nün konuşmasının sosyal medyada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yaygınlaştırılması da tepkileri arttırdı.

Öğrencilerden “Kaza değil cinayet Zeren için adalet” eylemi

Cuma akşamı İstanbul’daki en kalabalık eylem Beşiktaş iskelesi önünde yapıldı. Barınamıyoruz Hareketi’nin çağrısıyla toplanan yaklaşık 500 üniversitesi öğrenci ellerinde Zeren Ertaş’la birlikte iki hafta önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi yemekhanesinde intihar eden 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Resul Alan’ın resimlerini taşıdılar.

Polis geniş güvenlik önlemleri aldığı eylem sırasında protestocu öğrenciler, “Öğrencinin katili saray rejimi”, “Katil KYK”, “Katillerden hesabı gençlik soracak” ve “Kaza değil Cinayet Zeren için adalet” şeklinde sloganlar attılar.

“Ekonomik kriz içinde barınma sorunu yaşıyoruz, açlıkla boğuşuyoruz”

Eyleme katılan öğrencilerden Sinem Çelebi son dönemde geçim sıkıntısı ve sistem sorunları nedeniyle öğrenci ölümlerinin arttığını söyledi.

Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi, “Zeren sıra arkadaşımızdı. Ondan önce başka üniversite öğrencileri intihar etti. Zeren ihmal sonucu öldü ama yurt yetkilileri 15 kişilik asansöre 16 kişi bindiler diye öğrencileri suçluyor. Binlerce öğrenci 22’den fazla şehirde sokakta. Gençler umutsuz çünkü geleceksiz olduğumuzu düşünüyoruz. Ekonomik kriz içindeyiz, barınma sorunu yaşıyoruz, açlıkla boğuşuyoruz” dedi.

“Elimizden alınan bir yaşam var”

Okuldan arta kalan zamanlarda çalışarak İstanbul’da yaşamaya çalıştığını söyleyen edebiyat fakültesi öğrencisi Nurcan Aslan ise üniversitesi gençliğinin hayallerinin çalındığını da belirtti.

Aslan, “Elimizden alınan bir yaşam var ve bunu çok rahat meşrulaştırabiliyorlar. Ancak biz de hem kaybettiğimiz arkadaşlarımız hem de kendimiz için mücadele ediyoruz. Çünkü önümüzü göremiyoruz. Herkes üniversiteye geldiğinde bir hedef koyuyor önüne. Ama bu saatten sonra ne hayal ne istek kaldı. Sadece ‘kiramı nasıl ödeyebilirim’ diye düşünüyoruz. Yaşamak bu ise buna yaşamak denilemez. İnsan yemek temek için cebinde para olup olmadığını düşünüyorsa bu düzende ayakta kalma şansımız kalmıyor. Ben de geçim sıkıntısı yaşıyorum. Düzen bizim her şeyimizi hayallerimizi ve isteklerimizi çalıyor” diye konuştu.

Bilgi Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Can Özkan da birçok öğrencinin yurtlarda yer bulamadığını, yer bulamayanların kötü koşullarda kaldığını ifade etti.

Ankara’da da üniversite öğrencileri yine Barınamıyoruz Hareketi çağrısıyla Bahçelievler’de protesto gösterisi düzenledi.

Eyleme yaklaşık 150 öğrenci katıldı.

“KYK yurtların azlığı sıra arkadaşlarımızı tarikat ve cemaat yurtlarının karanlığına itiyor”

Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtların iyileştirilmesini isteyen öğrenciler adına bir açıklama yapan Şevval Sarı, Aydın KYK Yurdu’nda asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş’ı hatırlatarak binlerce öğrencinin kötü koşullarda öğrenimini sürdürdüğünü ve yetkililerin fiziki şartları ve beslenme sorununu düzeltmeleri çağrısında bulundu.

VOA Türkçe’ye konuşan ve adını vermeyen bir öğrenci, “Özellikle odaların küçüklüğü, yemek konusunda sorunlar var. Yemek miktarı az hijyeni olmayan ve içinden ne olduğu bilinmez yemekler sıkıntılı. Ayrıca dışarda yemek yiyemeyecek kadar kötü durumda olan arkadaşlarımız da var” derken bir başkası “KYK yurtlarının niteliğinin yanında, sözünü ettiğimiz yurtların sayılarının azlığı her geçen gün sıra arkadaşlarımızı tarikat yurtlarının, cemaat yurtlarının karanlığına itiyor. Dolayısıyla KYK yurtlarıyla ilgili bir diğer beklentimiz sayılarının artırılması” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de öğrenciler KYK yurtlarındaki ihmallere karşı sokaklarda: “Düzen hayatımızı ve geleceğimizi çalıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de öğrenciler KYK yurtlarındaki ihmallere karşı sokaklarda: “Düzen hayatımızı ve geleceğimizi çalıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de öğrenciler KYK yurtlarındaki ihmallere karşı sokaklarda: “Düzen hayatımızı ve geleceğimizi çalıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.