“Türkiye Yaralı Ukraynalılar’ı Tahliye Etmeyi Önerdi”

“Türkiye Yaralı Ukraynalılar’ı Tahliye Etmeyi Önerdi”

ABONE OL
01:21 - 15/05/2022 01:21
“Türkiye Yaralı Ukraynalılar’ı Tahliye Etmeyi Önerdi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin, Ukrayna’nın güneyindeki çelik fabrikasına sığınan yaralı savaşçıları deniz yoluyla tahliye etmeyi önerdiği bildirildi. Türkiye’nin böyle bir teklifte bulunduğu bilgisi, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı.

Reuters haber ajansına röportaj veren Kalın, teklifi iki hafta önce Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yle bizzat görüştüğünü ve Moskova bunu kabul etmese de teklifin “hala masada olduğunu” söyledi.

Kalın, plana göre Azovstal çelik fabrikasından tahliye edilen kişilerin kara yoluyla Mariupol gibi Azov Denizi’ndeki Berdyansk limanına götürüleceğini ve oradan da bir Türk gemisinin bu kişileri Karadeniz üzerinden İstanbul’a taşıyacağını belirtti.

İbrahim Kalın, “Eğer bu şekilde yapılabilirse, bunu yapmaktan memnuniyet duyarız. Buna hazırız. Gemimiz hareket etmeye ve yaralı askerlerle diğer sivilleri Türkiye’ye getirmeye hazır” dedi.

Ukrayna ve Rusya deniz yoluyla tahliyeninin olabilirliği konusunda henüz bir yorum yapmadı.

Fabrikada hala yüzlerce savaşçı var

Mariupol haftalar süren kuşatma ve bombardımanın ardından Rusya’nın kontroluna geçti ancak yüzlerce Ukraynalı savaşçı yoğun ateş altında çelik fabrikasında direnmeye çalışıyor.

Fabrikaya sığınan bazı siviller bu ay Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve BM’nin yardımıyla tahliye edilmişti. Türkiye’nin teklifi hala fabrikada bulunan sivillerin de tahliyesini öngörüyor.

Zelenski, Rus savaş esirlerinin serbest bırakılması karşılığında fabrikadan çok miktarda yaralı askerin tahliyesi için “karmaşık” görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.

Savaşçıların teslim olması gerektiğini belirten Rusya ise görüşmelerle ilgili kamuoyu önünde pek açıklama yapmadı.

“Rusya’nın duruşu günden güne değişiyor”

Kalın, Rusya’nın duruşunun “günden güne değiştiğini” kaydetti.

İbrahim Kalın, “Sahadaki güvenlik durumuna ve diğer dinamiklere, müzakerelerine, kendi iç koordinasyonlarına bakıyorlar. Bazen her iki taraftan sağlam bir yanıt ya da taahhüt almak zor oluyor” dedi.

Rusya ve Ukrayna’nın komşusu olan Türkiye, her iki tarafla da iyi ilişkilere sahip ve barış görüşmelerinin önünü açmak için girişimlerde bulundu. Rusya’nın işgaline karşı çıkan Ankara, Kiev’e SİHA’lar sağladı. Bununla birlikte Türkiye, Batı’nın Moskova’ya getirdiği yaptırımlara da itiraz ediyor.

Kalın, Berdyansk’tan deniz yoluyla tahliyenin, ateşkese varmak ve tahliyeyi gerçekleştirmek için sunulan bir dizi tekliften biri olduğunu belirterek, “Bu olabilir, evet. Bunun olabileceğine inanıyorum. Gemi hala İstanbul’da. Hareket etmeye hazır ama Berdyansk’a gidip yaralı askerleri Türkiye’ye getirmesi için Ruslar ve Ukraynalılar’dan nihai onayı bekliyoruz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen “Türkiye Yaralı Ukraynalılar’ı Tahliye Etmeyi Önerdi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye Yaralı Ukraynalılar’ı Tahliye Etmeyi Önerdi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye Yaralı Ukraynalılar’ı Tahliye Etmeyi Önerdi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.