‘‘Türkiye-Ermenistan İkinci Tur Görüşmeleri 24 Şubat’ta’’

‘‘Türkiye-Ermenistan İkinci Tur Görüşmeleri 24 Şubat’ta’’

ABONE OL
22:15 - 03/02/2022 22:15
‘‘Türkiye-Ermenistan İkinci Tur Görüşmeleri 24 Şubat’ta’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde iki ülke özel temsilcileri arasındaki görüşmelerin ikinci turu Avusturya’nın başkenti Viyana’da 24 Şubat’ta düzenlenecek.

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ‘‘Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreci kapsamında, iki ülkenin Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan arasındaki müteakip görüşme, 24 Şubat tarihinde Viyana’da gerçekleştirilecektir’’ ifadeleri kullanıldı.

İlişkilerin normalleştirilmesi sürecinde iki ülke temsilcileri 14 Ocak’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da biraraya gelmişti. İki ülke tarafından yapılan açıklamada, on yılı aşkın bir aradan sonra yapılan ilk tur müzakerelerin “olumlu ve yapıcı” olduğu belirtilerek, husumetle geçen yılların ardından ilişkilerin yeniden kurulabileceği ve sınırların yeniden açılabileceği umudunun arttığı dile getirilmişti.

Türkiye’nin doğu komşusu Ermenistan’la 1990’lardan bu yana diplomatik veya ticari bağı bulunmuyor. Moskova’daki müzakereler, 2009 barış anlaşmasından bu yana ilişkileri yeniden kurmaya yönelik ilk girişimdi, ancak bu anlaşma hiçbir zaman onaylanmadı.

Normalleşme süreci kapsamında Türkiye ve Ermenistan, İstanbul ve Erivan arasındaki ticari tarifeli uçuşları 2 Şubat Çarşamba günü başlattı.

Normalleşme adımları çerçevesinde Ermenistan, Türk mallarına uygulanan ambargoyu da kaldırdı. Öte yandan Ermenistan’ın 11-13 Mart tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek Diplomatik Forum’a da katılacağı açıklandı.

İki komşu ülke, başta Ermenistan’ın 1915’te 1 milyon 500 bin Ermeni’nin öldürüldüğü iddiası olmak üzere bazı konularda anlaşmazlık içinde. Ermenistan’ın 1915 olaylarının soykırım olduğu iddiası ABD ve diğer bazı ülkeler tarafından da destekleniyor.

Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan birçok Ermeni’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda öldürüldüğünü kabul ediyor, ancak rakamlara itiraz ediyor ve ölümlerin sistematik veya soykırım niteliği taşıdığını reddediyor.

Dağlık Karabağ bölgesiyle ilgili gerilim de 2020 savaşı sırasında yeniden alevlendi. Türkiye, etnik Ermeni güçlerini Azerbaycan’a ait toprakları işgal etmekle suçladı. Ancak bölgede daha fazla etki sahibi olmak isteyen Türkiye, o tarihten bu yana yakınlaşma çağrısında bulunuyor.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.