Türk Futbolunun Efsane Kalecisi Özcan Arkoç Vefat Etti

Türk Futbolunun Efsane Kalecisi Özcan Arkoç Vefat Etti

ABONE OL
23:24 - 23/03/2021 23:24
Türk Futbolunun Efsane Kalecisi Özcan Arkoç Vefat Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

A Milli Futbol Takımı’nın ve Türk futbolunun efsane kalecilerinden Özcan Arkoç, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Uzun yıllardır Almanya’nın liman kenti Hamburg yakınlarında Norderstedt kasabasında yaşayan eski milli kaleci Özcan Arkoç bir süredir tedavi gördüğü Asklepios Barmbek hastahanesinde bugün hayata gözlerini yumdu.

Konuyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu ve Özcan Arkoç’un Türkiye’de yaşayan yeğeni Orhan Arkoç açıklama yaptı.

TFF’den yapılan açıklamada, “A Milli Takımı’mız ve Türk futbolunun efsane kalecilerinden Özcan Arkoç’un Almanya’da vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Özcan Arkoç’a Allah’tan rahmet; ailesi, sevenleri, yakınları ve futbol camiasına başsağlığı dileriz.” ifadeleri kullanıldı.

Özcan Arkoç’un yeğeni Orhan Arkoç ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Amcamızı kaybettik. Kendisine Allahtan rahmet diler, dost, arkadaş ve yakınlarına amcamın ölümünü üzüntüyle duyururuz” dedi.

Arkoç’un cenazesinin Norderstedt’de bulunan aile mezarlığında eşinin yanına defnedileceği öğrenildi.

ÖZCAN ARKOÇ KİMDİR?

Arkoç, 9’u A Milli olmak üzere toplam 28 maçta ay-yıldızlı formayı giymişti. Türkiye’de Vefa, Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarını terleten Arkoç, Avusturya’da Austria Wien, Almanya’da da Hamburg takımlarında görev almıştı.

Futbol Tarihinde İz Bırakan Bir Gurbetçi Özcan Arkoç!

O futbol tarihinde adını “iz bırakanlar” kervanına altın harflerle yazdıran unutulmaz gurbetçilerimizden sadece birisiydi. O Avrupa’ya damga vuran başarılı Türk sporcularımızdan ve Avrupa kupası finaline çıkan ilk Türk teknik direktör unvanına sahipti.

Hamburg HSV takımının müzesinin girişinde Hamburg’un efsane futbolcusu Uwe Seeler’in ayağının bronzdan yapılmış anıt heykelinin yanında, Türkiye’de kalecilik yapmış olan, daha sonra HSV’nin kalesini korumuş olan Özcan Arkoç’un ellerinin bronzdan yapılmış yerde kabartma anıtı dikkat çekmekte.

AVRUPAYA DAMGA VURAN TÜRK

Hayrabolulu Özcan Arkoç 81 yıl yaşadığı ömründe, Türkiye ve Avrupa sporunda sadece iz bırakanlardan değil, ölümsüzleşen insanlardandı.

O ŞAMPİYONLARIN FİLE BEKÇİSİYDİ

Çünkü O, file bekçiliği yaparken oynadığı kulüp takımları ile Milli takımı hep şampiyon yapan kaleci olarak tarihe geçti.

1939’da Trakya Hayrabolu’da doğan Özcan Arkoç, Futbola 13 yaşında Alpullu Şekerspor‘da başladı. 1954’te ise Vefa Spor Kulübü’nde geçti.  1958 yılında Fenerbahçe’ye, 1962 yılında Beşiktaş’a transfer oldu. 1964-66 yılları arasında Avusturya’nın Wien Takımı’nda kalecilik yapan Arkoç, daha sonra Almanya’nın Hamburger SV Takımı’nda futbol oynadı. 9 kez milli olan Arkoç, HSV’nın teknik direktörlüğünü de yapmıştı.

1976 yılında yıllarca forma giydiği Hamburg’da yardımcı antrenörlüğe başladı. 1977 yılında Kupa Galipleri Kupası’nı kazanan takımda kadroda Klötzer kadar etkili olduğu düşünülüyordu. 1977 yılının ikinci devresinde Klötzer’in gönderilmesiyle Felix Magath ve Keegan’ın da yer aldığı kadronun bu sefer teknik direktörü oldu. Tam 10 ay boyunca görevinin başında kaldı. O sene oynan Süper Kupa Finali’nde de takımın başında o vardı. Liverpool 6-0 ile Hamburg’u ezip geçmişti. Basın tarafından oyuncular üzerinde fazla otorite kuramamakla eleştirilmişti.

FUTBOLA UZUNKÖPRÜDE BAŞLADI

Özcan Arkoç Futbolcu (Uzunköprü 1938). Futbola Alpullu Şekerspor’ da başladı. Vefa (1956-1958), Fenerbahçe (1958-1962) ve Beşiktaş (1962-1964) futbol takımlarının kalelerini başarıyla koruduktan sonra, 1964’te Austria Wien, 1966’da Hamburg SV’ye transfer oldu. F. Almanya’da oynayan en başarılı yabancı futbolcular arasında yer aldı. Futbolu bıraktıktan sonra Hamburg SV’de antrenörlük ve teknik direktörlük yaptı. 26 kez milli oldu.1983-1984 futbol mevsiminde Kocaelispor teknik direktörlüğünü yapmıştı.

Arkoç, 17 yaşında forma giyerek ligin en genç oyuncusu olmuştu. 1956-57 sezonunda da takımı başarılı olmasa da Merkez Hakem Komitesi’nce ligin en centilmen futbolculardan biri olarak seçildi. Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği “Yılın En İyi Sporcusu” oylamasında 3. oldu.

1962’de Beşiktaş’a transfer oldu. İlk sezonunda bir puan farklı ikinci olsalar da Arkoç’un kalesini koruduğu Beşiktaş ligin en az gol yiyen ekibi oldu. Sonraki sezon da bir puan farkla lig ikinci oldular. Sezon sonrası Arkoç başarısı ile Avrupa kulüplerinin dikkatini çekmişti. Önce Alman kulüpleri tarafından istenen Arkoç, daha sonra Avusturya’da denendi. Austria Wien’e tarafından beğenilen Arkoç, 1964’te bu takıma transfer olmuştu.

Arkoç, 1964-1967 arasında 64 kez forma giydi. Daha ilk sezonunda Avusturyalı millî kaleci Gernot Fraydl’ın yerine geçti. İlk sezon ligde başarılı olmadılar, ikinci sezonunda ise 3. oldular. 66-67 sezonunda da üçüncü olsalar da Arkoç’un sayesinde ligin en az gol yiyen takımı oldular ve Avusturya Kupası’nı kazandılar.

Hamburger SV Dönemi

Avusturya’daki başarılı performansı sayesinde 1967-1974 arasında Hamburg’un kalesini korudu. Daha ilk sezonunda ünlü Alman kalecilerinden Horst Schnoor’un yerini kaptı. Teknik direktör Kurt Koch, 1967-68 sezonunun ilk haftasında sahaya Arkoç ile çıktı.

19 Ağustos 1967’de SV Werder Bremen karşısında sahaya birinci kaleci olarak çıkan Arkoç, Bundesliga kariyerine şanssız bir başlangıç yaptı ve daha 20. dakikada sakatlanıp oyundan çıktı. İki hafta kaleden uzak kalan Arkoç, dördüncü haftadan itibaren kalesini geri alıp sezon sonuna kadar yerini kaptırmadı. İlk sezonunun sonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası finalinde AC Milan’a karşı oynadı ancak Kurt Hamrin’in iki golüne engel olamadı. Bu final maçı ile birlikte ilk kez bir Türk futbolcu bir UEFA organizasyonu finalinde forma giymiş oldu.

1969-70 sezonunda Hamburg takımını yöneten Georg Knöpfle döneminde birinci kalecilikten uzak kalsa da sonraki sezon Klaus-Dieter Ochs ile birinci kaleciliğe geri döndü. 1973-74 sezonunda takımın en yaşlı futbolcusu olan Arkoç, ikinci kaleciliğe düşüp sadece 2 maçta forma giydi. Sezon sonunda futbolcu bıraktı. Erkoç, Hamburg kalesini 159 maçta korudu. Ancak ligde büyük bir başarı sahibi olamadılar. En büyük başarısı Almanya Kupası ikinciliği ve lig beşinciliği oldu.

ALi AKDEMİR YORUM: SON SÖZ

Yıllardır ısrarla yaptığı başarılı hizmetlerle halka mal olmuş değerlerimizin yaşarken onore edilmesini ve hak ettikleri değeri verilmesini savunanlardanım. Ömrünün son günlerinde kendi halinde yaşayan ve unutulmaya yüz tutmuş bir futbol efsanemizin maalesef yorgun yaralı yüreğine yaşarken sahip çıkılamadı.  Bir futbol efsanesi olan Özcan Arkoç, sessiz sedasız göçüp gitti aramızdan!

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.