DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Türk Ekonomisine Corona Darbesi: Dolar Son 18 Ayın Zirvesinde

Türk Ekonomisine Corona Darbesi: Dolar Son 18 Ayın Zirvesinde

ABONE OL
22:34 - 16/03/2020 22:34
Türk Ekonomisine Corona Darbesi: Dolar Son 18 Ayın Zirvesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm dünya ekonomisini kasıp kavuran, Corona salgını, Türk ekonomisinde olumsuz etkisini gösteriyor.

Küresel piyasalarda dalgalanma en net etkisini Borsa İstanbul’da gösteriyor. Güne 89 bin 691 puandan başlayan BIST 100 Endeksi, yüzde 8,07’lik düşüşle günü 87 bin 888 puandan tamamladı.

23 Ocak’ta 123 bin 556 puanla tarihi zirveye ulaşan Borsa İstanbul’un iki aydan az bir süre içindeki kaybı, yüzde 28,8 puan oldu.

6,40’ı aşan Dolar, Türk Lirası karşısında son 18 ayın zirvesinde

Dolar/TL kuru da yükselişini sürdürüyor.

Bu sabah piyasa açılışında 6,31 olan Dolar/TL kuru, gün içinde 6,42’yi aşsa da günü 6,41’in üzerinde tamamladı. Böylelikle Dolar/TL kuru son 18 ayın zirve noktasını yakalamış oldu.

2018 Ağustos ayında yaşanan kur şoku sonrası birkaç saatliğine de olsa 7 TL’nin üzerine çıkmış ve en son Merkez Bankası’nın yüzde 6,25’lik faiz artışı kararı sonrası 12 Eylül 2018’de 6,35 seviyesine düşmüştü.

Gün içinde 7,16’yı aştıktan sonra akşam saatlerinde 7,12 düzeyinde işlem gören Euro/TL kuru da tıpkı Dolar/TL gibi son 18 ayın zirvesinde.

Albayrak: ‘‘Ülkemiz olası bir küresel türbülansa her zamankinden daha fazla hazır ve tedbirlidir’’

Hükümet de Corona virüsü salgınından Türk ekonomisinin zarar görmemesi için bir dizi tedbirler hazırlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, iş dünyasının çatı örgütleriyle yapılan görüşmelerle hazırlanan ‘dinamik tedbirler’i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağını duyurdu.

Albayrak, ‘‘Koronavirüs salgınının ekonomimize etkilerine karşı hazırlıklı hale gelmeyi öncelikli gündemimiz olarak belirlemiştik. Tüm kurumlarımız dünyada alınan önlemleri, ortaya konulan öngörüleri analiz etti. Olası senaryolara karşı kendi alanlarına ilişkin yol haritalarını hazırladı. Koronavirüs ile mücadelede olduğu gibi ekonomik etkileri ile mücadelede de, ‘sorun küresel, mücadele ulusaldır’. Bu kapsamda, TOBB, TİM, DEİK, TESK, TÜSİAD, MÜSİAD, başta olmak üzere birçok STK’dan ve sektör temsilcilerinden sürece ilişkin değerlendirmeleri ve taleplerini aldık. Ülkemiz, böyle süreçleri çok rahat bir şekilde atlatmanın güvencesi konumunda olan; güçlü üretim altyapısına, düşük borçluluğa, kaliteli ve yetişmiş insan gücüne, ayrıca dinamik bir iç pazara sahiptir. Olası bir küresel türbülansa her zamankinden daha fazla hazır ve tedbirlidir. Piyasaların likiditeye erişiminde en ufak aksaklık olmayacak şekilde önlemler alınmış ve alınacaktır. En fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanacaktır’’ dedi.

CHP: ‘‘Şirketlerin üç günlük kur farkı zararı 50 milyar Türk Lirası’’

Cumhuriyet Halk Partisi ise hükümetin hem önlem almakta geciktiğini hem de eldeki kaynakları bugüne kadar yanlış kullanarak Türkiye’nin corona salgınından en çok etkilenen ülke olmasına yol açtığı görüşünde.

CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Faik Öztrak, dünya ekonomilerin yaşadığı türbülansın yeni olduğunu ancak Türkiye’nin zaten bir ekonomik buhran içinde olduğu iddiasında.

Resmi Twitter'da görüntüle

Yaşanan ekonomik türbülanstan çıkmak için TBMM’nin devreye alınması yönünde çağrı yapan CHP Sözcüsü, krizden çıkış için Ekonomik ve Sosyal Konsey’in toplanmasını, salgının etkilerinden toplumun tüm kesimlerini korumak için Aile Sigortası’nın çıkarılmasını, küçük esnaf ve KOBİ’lerin vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesini sicil affı çıkarılarak bu kesimlerin krediye ulaşmaları kolaylaştırılmasını, yol, köprü, tünel, havaalanı, şehir hastaneleri için yapılacak garanti ödemeleri 1 yıl için ertelenmesini önerdi.(VOA)

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.