Türk çiftçi Avrupa standartlarında üretim yapıyor ve kaliteyi yakaladı

Türk çiftçi Avrupa standartlarında üretim yapıyor ve kaliteyi yakaladı

ABONE OL
16:06 - 22/11/2020 16:06
Türk çiftçi Avrupa standartlarında üretim yapıyor ve kaliteyi yakaladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Türk çiftçisinin Avrupa standartlarında üretim yaptığını ve kaliteyi yakaladığını belirtti.

Antalya Ticaret Borsası tarafından yürütülen Antalya Tarım Konseyi (ATAK) toplantısı online gerçekleşti. Toplantıya Antalya Valisi Ersin Yazıcı da katıldı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin iyi para kazanması gerektiğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti.

‘’Turizmin başkenti Antalya aynı zamanda tarım şehri. Pandemi döneminde bitkisel ve hayvansal üretimin öneminin daha iyi anlaşıldı. Öncelik sağlık ve sağlık için iyi beslenmek gerekiyor. Antalya tarımı profesyonelce yapıyor. Avrupa standardında tarım ürünleri üretiyoruz. Çiftçimiz kaliteyi yakaladı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak gençler için sosyal statüde ikinci, üçüncü sınıfta kalmak anlamına geliyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın iyi para kazanması lazım. Tarım birçok sektörden daha fazla para kazanması lazım ki gençler tarım ve hayvancılık yapsın.’’

Tarımsal üretimi durdurmayacak önlemler alınacak

Pandeminin devam ettiğini ve mücadele için yeni önlemlerin devreye girdiğini anımsatan Vali Ersin Yazıcı, ‘’Bu dönem tarımsal üretimi asla durdurmayacak her türlü tedbiri alacağız. Daha sıkı tedbirler gündeme gelebilir. Üretimi durdurmayacak şekilde inisiyatifi kullanılacaktır’’ dedi.

ATAK BaşkanıDinamit Murat da sunumunda, Antalya tarımını rakamlarla değerlendirdi.

Antalya’nın iyi bir tarım kenti olduğunu anlatan Çandır, özellikle pandemi döneminde tarımsal üretiminin hiç hız kesmediğine dikkat çekti. Çandır, şöyle konuştu.

‘’Türkiye örtü altı alanın yüzde 36’sı Antalya’da…  Örtüaltı sebze üretiminin yüzde 48’i, örtüaltı meyve üretiminin yüzde 25’i, örtüaltı süs bitkileri üretiminin yüzde 39, sebze ihracatının yüzde 23’ü, süs bitkileri ihracatının yüzde 44’ü Antalya’da yapılıyor.’’

Türkiye avokado üretiminin yüzde 81’i, sebze tohum üretiminin yüzde 70’i, örtüaltı domates ve biberin yüzde 59’u, mantarın yüzde 53’ü, örtüaltı patlıcanın yüzde 51’i, hıyarın yüzde 46’sı, sebze fidesinin yüzde 40’ı, keçiboynuzunun yüzde 38’i, muzun yüzde 37’si, portakalın yüzde 30’unun Antalya’da üretildiğine dikkat çeken Ali Çandır, şunları kaydetti.

‘’Antalya yüzde 6’lık keçi varlığı ve ipekböcekçiliğinde iller arasında ikinci sırada yer alıyor. Bombus arılarının tamamı Antalya’da üretiliyor ve ihraç edilmektedir.”

TARIMA EKONOMİK DESTEK

ATAK İcra Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin, pandemi döneminde tarımın etkilenmediği gibi bir hava olduğuna dikkat çekerek, “Tarımda da ciddi sıkıntılar var. Tarımı planlamamız lazım” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin,  ise pandemi döneminde tarıma ekonomik destek beklediklerini söylerken, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de, tarım alanlarına elektrik iletiminde yaşanan sorunları dile getirdi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.