Turizm hareketi mayısta başlayacak

Turizm hareketi mayısta başlayacak

ABONE OL
22:19 - 10/03/2021 22:19
Turizm hareketi mayısta başlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Oteliler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, 2021 turizm hareketinin mayıs ayında başlayacağını öngördüklerini belirtti.

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) düzenlediği online toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

Turizm sektörünün Türkiye ve paydaşları için önemli bir sektör olduğunu belirten Çorabatır, ‘’Pandemi, turizmin artık bütün ülkeler için stratejik bir sektör olduğunu ortaya koydu. Bütün ülkeler seyahat endüstrisinin ne kadar önemli olduğunu ekonomilerine ne kadar katkı verdiğini kayıp olunca anladı’’ dedi.

Yüzyılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığına dikkat çeken Çorabatır, şöyle devam etti.

‘’Turizm sektörü pandemide en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor.  Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 8 trilyon dolar üzerinde ekonomiye katkı koyan turizm, yaklaşık 330 milyon kişiye iş olanağı sağlıyordu. 2019 yılında turizm yüzde 3.8 büyürken bütün dünyada seyahat hareketi yaklaşık 1 milyar 461 milyon kişiye, turizm geliri ise 1,5 trilyon dolara ulaşmış. Ancak pandemi nedeniyle 2020 Mart ayında dünyadaki seyahat hareketi kısıtlanmasından dolayı bu rakamları yakalamak çok büyük hayal oldu. Pandemi nedeniyle 2020’de 1 milyar kişi seyahat etmedi ve 2020 yılı rakamları 30 yıl önceki seviyelere geriledi.’’

Pandemi sürecinde Türkiye’ye 16 milyon turist geldiğini, bunun 3,2 milyonun ise gurbetçilerin oluşturduğunu anlatan Çorabatır, ‘’2019 yılına rağmen pandemi sürecinde turizm sektörü ülkeye 12 milyar dolar döviz kazandırdı’’ dedi.

AB Gizli bir ambargo uyguluyordu

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye’nin 2020’de ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ uygulaması ile turizmde rakiplerinin önüne geçtiğine dikkat çekti. Çorabatır, şunları kaydetti.

‘’160 kalemde kontrol mekanizması oluşturduk. Burada 60 ülkenin büyükelçilerini ve gazete temsilcilerini ağırladık. Çok önemli bir girişim oldu. AB kendi içinde seyahati teşvik etti. Sıkıntılı olan ekonomilere destek olmak için Avrupa içi seyahati önerdi. Ülkemize hem ekonomik hem siyasi ambargo uyguluyor gibiydi…’’

Turizmde hareketlilik Mayıs’ta başlar

Türkiye’de 2021 yılı seyahat hareketliliğinin mayıs ayında başlayacağının öngörüldüğünü anlatan Çorabatır, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Türkiye ve dünyadaki salgın etkileri sürekli takip ediliyor. Öncelikle yeni sezonu ülkemizde ve Türkiye’ye seyahat edecek ülkelerdeki Kovid-19 salgını kaynaklı vaka sayılarının düşmesi belirleyecektir. Bu kapsamda aşı çalışmaları dünya turizmine umut verirken, aşılanma oranı da ülkeler arası seyahati daha güvenli kılacaktır. 2021’de de turizm hareketi bayram itibarıyla iç pazardan başlayacağını öngörüyoruz. Beraberinde Rusya ve Ukrayna’dan geçen yıl olduğu gibi iyi bir talep geleceğini görüyoruz. Ardından ise Doğu Avrupa talepleriyle sezon devam edecektir.”

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.