TSK’nın Komuta Kademesi Değişti

TSK’nın Komuta Kademesi Değişti

ABONE OL
17:14 - 04/08/2022 17:14
TSK’nın Komuta Kademesi Değişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yüksek Askeri Şura kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinde değişiklikler yapıldı ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Orgeneral Güler, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde İkinci Başkan görevindeydi.

Türkiye’de askeri komuta kademesinde görevde yükselme ve emekliye sevk etme noktasında en üst karar verici mekanizma olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı bugün yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan YAŞ toplantısı öncesinde Şura üyeleri hep birlikte Anıtkabir’i de ziyaret etti.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz hazır bulundu.

YAŞ toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TSK’nın komuta kademesinde 30 Ağustos 2022’den itibaren uygulanacak görevde ve rütbede yükselme ile emeklilik kararlarını kamuoyuna açıkladı.

Kalın, 30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 16 general ve amiralin bir üst rütbeye; 47 albayın, general ve amiralliğe yükseldiğini ifade etti. Kalın, 40 general ve amiralin görev sürelerinin bir yıl, 313 albayın görev sürelerinin ise iki yıl uzatıldığını açıkladı. Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in yaş haddi ve görev süresinin bir yıl uzatıldığını kaydeden Kalın, 38 general ve amiralin ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiğini bildirdi. Kalın, “Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle sevk edildiklerinden Donanma Komutanı Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Atilla Gülhan Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır” dedi.

Güler’e yaş haddi jesti

Bu yılki YAŞ kararları, TSK komuta kademesi ve özellikle Genelkurmay Başkanlığı açısından göze çarptı. Geçtiğimiz yıl YAŞ kararlarıyla TSK’nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda değişiklik yapılmıştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever atanmıştı. Bu yıl da TSK’nın deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları değiştirildi.

Geçen yıl, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olarak darbeye direnişi vurgulanan Orgeneral Ümit Dündar, 2018 yılında getirildiği Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki görev süresi uzatılmayarak emekli edilmişti. Dündar’ın 65 yaşında emekliliğe sevkine karar verilirken; 67 yaş haddini doldurmasına 18 gün kalmasına rağmen Yaşar Güler’in görevinde kalmasına karar verilmişti. Bu yıl da 68 yaşındaki Güler’in Genelkurmay Başkanlığı görevinde kalması için yaş haddi de uzatılmış oldu.

YAŞ kararıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekliye sevk edilen Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün ise, eğer Yaşar Güler emekli edilseydi bir sonraki en kıdemli general olması itibariyle Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi bekleniyordu. Ancak Türkiye’de TSK yapılanmasında Genelkurmay Başkanlığı için “karacı general” geleneği söz konusu. Eğer Küçükakyüz emekliye sevk edilmeseydi bir ilk yaşanacaktı.

TSK’da 273 general ve amiral olacak

Sözcü Kalın ayrıca, “Halen 264 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla 273 olacaktır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu orgeneralliğe, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümgeneraller Yılmaz Yıldırım ve Bahtiyar Ersay korgeneralliğe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümgeneral İsmail Günaydın korgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tuğgeneraller Osman Aytaç, Mustafa Koşan, Tamer Atay, Alparslan Kılınç, Fethi Oltulu ve Sinan Eren tümgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan tuğamiraller Rafet Oktar, Erhan Aydın ve Nihat Baran tümamiralliğe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tuğgeneraller Ergin Dinç, Kadircan Kottaş ve Ali Özmen tümgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir” bilgilerini verdi.

VOA tarafından geçilen TSK’nın Komuta Kademesi Değişti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TSK’nın Komuta Kademesi Değişti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TSK’nın Komuta Kademesi Değişti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.