Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendi

Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendi

ABONE OL
19:42 - 17/04/2024 19:42
Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başkan Donald Trump’ın ‘sus payı’ davasının ilk yedi jüri üyesi, avukatların Trump’ı adil bir şekilde yargılayabilecek jüri üyelerini sosyal medya paylaşımları, siyasi görüşleri ve kişisel yaşamları hakkında sorgulamalarının ardından Salı günü belirlendi.

Şimdiye kadar seçilen jüri üyeleri bir bilgi teknolojisi çalışanı, bir İngilizce öğretmeni, bir onkoloji hemşiresi, bir satış uzmanı, bir yazılım mühendisi ve iki avukattan oluşuyor.

Eski bir ABD başkanının ilk ceza davasında açış konuşmaları önümüzdeki hafta başlamadan önce 11 kişinin daha yemin ederek asil ve yedek jüri üyeliği koltuğuna oturması gerekiyor.

Manhattan Ceza Mahkemesi’nde duruşma salonundaki jüri üyesi seçimi süreci, 2016’da başkan seçilmeden önce New York’ta bir emlak imparatorluğu kuran Trump’ı adil bir şekilde yargılayabilecek kişileri bulmanın zorluğunu yansıtıyor.

Yine de Salı öğleden sonra beklenenden daha hızlı ilerleyen jüri seçimi Perşembe günü devam edecek.

Trump’tan yargıca eleştiri

2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı olan Donald Trump adliyeden çıkarken koridorda gazetecilere davayı eleşten açıklamalarda bulundu ve Yargıç Juan Merchan’ı davayı “aceleye getirmekle” suçladı.

Merchan’ın davadan alınmasına yönelik girişimleri başarısız olan Trump, “Bu yargıca karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Salı günü ilerleyen saatlerde Harlem’de bir dükkanın önünde görülen Trump’a, jüri üyeleri hakkında ne düşündüğü soruldu. Trump, “Bunu anlamak için biraz erken. Ne olacağını göreceğiz” dedi.

Pazartesi ve Salı günü çok sayıda potansiyel jüri üyesi, davada tarafsız olamayacaklarını söyledikleri ya da başka işleri olduğu için jüri görevinden muaf tutuldu. Trump’ın avukatları sosyal medya paylaşımları nedeniyle birkaç kişiye itiraz etti ve bir kişi 2017’de Trump hakkında “Onu hapse atın!” dediği bir paylaşım nedeniyle jüri havuzundan çıkarıldı.

Yargıçtan Trump’a uyarı

Yargıç Juan Merchan, potansiyel jüri üyesi bir kadını sosyal medya paylaşımı hakkında sorgularken yüksek sesle konuşması ve el kol hareketleri yapması üzerine Trump’ı uyardı.

“Ne söylediğini bilmiyorum ama duyulabiliyordu, el kol hareketleri yapıyordu ve jüri üyesine doğru konuşuyordu” diyen Yargıç Merchan, “Buna müsamaha göstermeyeceğim. Bu mahkeme salonunda hiçbir jüri üyesine gözdağı verilmesine izin vermeyeceğim” şeklinde konuştu.

Savcı Joshua Steinglass, “Bu davanın kişisel politik görüşlerinizle hiçbir ilgisi yok. Bu dava, Trump’ın başkanlığı üzerine bir referandum veya bir popülerlik yarışması ya da Kasım ayında kime oy vereceğinizle ilgili değil. Bu dava bu adamın yasaları çiğneyip çiğnemediğiyle ilgili” dedi.

Altı hafta ya da daha uzun sürmesi beklenen duruşmada jüri üyelerinden bazıları 27 Mayıs Pazartesi gününe denk gelen Ulusal Anma Günü tatili ve sonrası için planlar yaptıklarını belirtti.

Davanın arka planı

Suçlamalar, Trump’ın şirketinin o zamanki avukatı Michael Cohen’e yaptığı 130 bin dolarlık ödemelere odaklanıyor. Cohen bu parayı, porno oyuncusu Stormy Daniels’ın on yıl önce Trump ile cinsel ilişkiye girdiği iddialarını kamuoyuna açıklamasını engellemek için Trump adına ödemişti. Trump ise Daniels ile ilişkisi olduğu iddiasını reddetmişti.

Savcılar, Cohen’e yapılan ödemelerin hukuki harcamalar olarak kaydedildiğini söylüyor. Savcılık bu paranın, Trump’ın 2016 başkanlık seçiminde rakibine yardımcı olabileceğinden korktuğu olayları gizleme planının bir parçası olduğunu, özellikle de Trump’ın itibarının o dönemde kadınlar hakkında yaptığı yorumlardan dolayı zarar gördüğünü açıkladı.

Donald Trump şirket kayıtlarında tahrifat yapmaktan suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

VOA tarafından geçilen Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.