Trump’ın Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine müdahalesi davasına bakan yargıç bazı suçlamaları düşürdü

Trump’ın Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine müdahalesi davasına bakan yargıç bazı suçlamaları düşürdü

ABONE OL
22:01 - 13/03/2024 22:01
Trump’ın Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine müdahalesi davasına bakan yargıç bazı suçlamaları düşürdü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Georgia eyaletinde 2020 başkanlık seçimlerine müdahale davasına bakan yargıç Çarşamba günü, eski Başkan Donald Trump ve diğerlerine yönelik bazı suçlamaları reddetti, ancak kapsamlı şantaj iddianamesinin diğer kısımları olduğu gibi kaldı.

Fulton İlçesi Yüksek Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, kaleme aldığı hükümde, 2024 Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Trump’a yönelik üç suçlama da dahil iddianamedeki suçlamalardan altısının iptal edilmesi gerektiğini yazdı. Ancak Yargıç McAfee, Trump’a yöneltilen 10 suçlama da dahil diğer suçlamaları yerinde bıraktı ve savcıların reddettiği suçlamalarla ilgili yeni bir iddianame isteyebileceğini söyledi.

Karar, bir meslektaşıyla yaşadığı romantik ilişki nedeniyle savcılık görevinden alınması girişimiyle karşı karşıya olan Fulton Bölge Savcısı Fani Willis’e inen bir darbe niteliğinde. Trump’ın dört ceza davasındaki suçlamalardan bazıları ilk kez reddedildi ve yargıç, savcıların iddia edilen suç hakkında yeterince ayrıntı vermediğini söyledi.

Geniş kapsamlı iddianame, Trump ve sayıları 10’u geçen diğer sanıkları, Georgia eyaletinin kısaca RICO olarak bilinen, baskı ve şantaj yoluyla organize suç işleyenleri cezalandıran yasasını ihlal etmekle suçluyor. Dava, normalde gangsterlerle ilişkilendirilen bir yasayı kullanarak eski başkanı, avukatları ve diğer yardımcılarını, 2020 seçimlerini Demokrat Joe Biden’a karşı kaybettikten sonra Trump’ı iktidarda tutmak için bir “suç girişimi” yapmakla suçluyor.

Trump’ın avukatları Çarşamba günü yorum taleplerine yanıt vermedi. Willis’in bir sözcüsü de yorum talebini yanıtsız bıraktı.

Yargıç McAfee’nin kararı; Trump, eski New York belediye başkanı ve şu anki Trump avukatı Rudy Giuliani, eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows ve avukatlar John Eastman, Ray Smith ve Robert Cheeley’in iddianamenin bazı bölümlerine itirazlarının ardından geldi. Sanıkların hepsi de suçsuz olduklarını savundu. Duruşma tarihi henüz belirlenmedi.

İtiraz edilen altı suçlamada sanıklar, kamu görevlilerini yeminlerini ihlal etmeye teşvik etmekle suçlanıyor. Suçlamalardan biri, Trump’ın 2 Ocak 2021’de Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı ve Raffensperger’i “11 bin 780 oy bulmaya” çağırdığı telefon görüşmesinden kaynaklanıyor.

Reddedilen suçlamalardan bir diğeri de Trump’ı, dönemin Georgia Eyalet Meclisi Başkanı David Ralson’u, başkanlık seçicileri kurulunu atamak üzere eyalet meclisini hukuka aykırı şekilde özel bir oturuma çağırarak görev yeminini ihlal etmeye teşvik etmekle suçluyor.

McAfee, suçlamaların, ihlallerin niteliğine ilişkin yeterli ayrıntı içermediğini söyledi.

McAfee, “Aşağıda imzası bulunanların görüşüne göre, temel bir yasal unsurla ilgili ayrıntı eksikliği ölümcüldür. Davalılara savunmalarını akıllıca hazırlamaları için yeterli bilgi vermiyorlar” ifadelerini kullandı.

McAfee’nin kararı Meadows’u sadece RICO suçlamasıyla karşı karşıya bırakıyor. Meadows’un avukatlarından Jim Durham, davaya ilişkin yorum yapmayı reddetti.

Karar, Yargıç McAfee’nin, savunma avukatlarının Willis’in özel savcı Nathan Wade ile romantik ilişkisi nedeniyle bir çıkar çatışması olduğunu söyleyerek davadan diskalifiye edilmesi teklifini değerlendirdiği sırada geldi. McAfee’nin bu hafta sonuna kadar Trump’a karşı açılan dört ceza davasından en geniş kapsamlı olanını tartışmaya açacak olan diskalifiye teklifini karara bağlaması bekleniyor.

İlişkilerinin aylar önce sona erdiğini söyleyen Fulton İlçe Savcısı Fani Willis, herhangi bir çıkar çatışması olmadığını ve davadan alınması için bir neden bulunmadığını söyledi.

Yaklaşık 100 sayfalık Georgia iddianamesi, Trump’ın ya da müttefiklerinin 2020 seçim yenilgisini geri çevirme girişimlerine ilişkin iddiaları kapsıyor. İddianame ayrıca Georgia milletvekillerini seçmenlerin iradesini gözardı etmeye ve Trump lehine yeni bir Seçiciler Kurulu atamaya ikna etmeye çalışmak da dahil onlarca iddianın ayrıntılarını içeriyor.

Başlangıçta iddianamede suçlanan 19 kişiden dördü savcılarla anlaşmaya vardıktan sonra suçlarını kabul etti. Bu kişiler arasında Trump’ın önde gelen müttefikleri ve avukatları Sidney Powell ve Kenneth Chesebro da bulunuyor.

Georgia’daki dava, Washington’da özel yetkili savcı Jack Smith tarafından açılan ve Trump’ı iktidarda kalmak için seçim kaybını tersine çevirmek üzere komplo kurmakla suçlayan federal davayla aynı konuları kapsıyor. Trump, Smith tarafından Florida’daki malikanesi Mar-a-Lago’daki gizli belgeleri istiflemek ve hükümetin bunları geri alma çabalarını engellemekle ayrı ayrı suçlanıyor.

Trump’ın, 2016 başkanlık kampanyası sırasında olumsuz haberleri gizlemesine yardımcı olan eski bir avukata yapılan ödemelerin gerçek içeriğini gizlemek için şirketinin iç kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlandığı bir davada bu ayın sonunda New York’ta yargılanması planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Trump’ın Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine müdahalesi davasına bakan yargıç bazı suçlamaları düşürdü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine müdahalesi davasına bakan yargıç bazı suçlamaları düşürdü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine müdahalesi davasına bakan yargıç bazı suçlamaları düşürdü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.