Trump’ın Avukatları Özel Uzman Talebini Reddetti

Trump’ın Avukatları Özel Uzman Talebini Reddetti

ABONE OL
20:23 - 20/09/2022 20:23
Trump’ın Avukatları Özel Uzman Talebini Reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başkan Donald Trump’ın avukatları Trump’ın Florida’daki evinde Federal Soruşturma Dairesi’nin (FBI) geçen ay yaptığı aramada ele geçirilen belgelerin gizliliğini kaldırıp kaldırmadığı konusunda açıklama yapmayı reddetti.

Soruşturmada bağımsız özel uzman olarak atanan eski yargıç Raymond Dearie, dün her iki tarafa da Trump’ın gizliliğini kaldırdığı iddia edilen belgelerle ilgili ayrıntıları sorgulayan taslak bir plan dağıttı.

Trump herhangi bir kanıt sunmadan evinde bulunan belgelerin gizliliğini kaldırdığını iddia etmiş; ancak avukatları mahkeme dosyalarında böyle bir beyanda bulunmamıştı.

Trump’ın avukatları Salı günkü duruşma öncesinde Dearie’ye sundukları mektupta böyle bir açıklama için doğru zaman olmadığını ve böyle bir adımın eski başkanı hakkında hazırlanabilecek iddianamelere karşı yapması olası bir savunmayı ifşa etmeye zorlayabileceğini savundu. Bu açıklama Trump’ın avukatlarının da soruşturma sürecinin cezai bir suçlamayla sonuçlanabileceğinin farkında oldukları yorumuna yol açtı.

Brooklyn’den kıdemli federal yargıç Dearie, Trump’ın evinde ele geçirilen belgeleri bağımsız bir hakem olarak incelemek üzere ”özel uzman” olarak seçildi.

Dearie, 8 Ağustos’ta Trump’ın Florida’daki konutunda el konulan 11 binden fazla belgeden hangilerinin Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamına girip girmediğini inceleyecek.

78 yaşındaki Daerie, ABD Bölge Hakimi Aileen Cannon’a hangi belgelerin avukat-müvekkil gizliliğine ya da başkanın belirli belgeleri veya bilgileri saklamasına izin veren bir ”başkanlık imtiyazı” kapsamına girebileceği konusunda tavsiyede bulunacak.

Donald Trump’ın görevden ayrılmadan önce atadığı ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon, Trump’ın avukatlarından gelen özel uzman talebini kabul etmiş ve taraflar özel uzman adaylarını federal yargıca iletmişti. Adayları değerlendiren Yargıç Cannon, özel uzman olarak New York’tan eski federal savcı ve yargıç Raymond Dearie’yi atamıştı.

Trump, görevden ayrıldığı 2021 yılının Ocak ayından bu yana bazıları ”çok gizli” damgası taşıyan hükümet kayıtlarını Florida eyaletinin Palm Beach kentindeki konutunda tutmakla suçlanıyor. Trump, davranışının hatalı olduğunu reddediyor ve soruşturmanın partizan bir saldırı olduğunu savunuyor.

Adalet Bakanlığı Cuma günü Cannon’un kararının ”gizli” damgası taşıyan yaklaşık 100 dokümanın incelenmesinin yavaşlatılması ve yargıcın bu belgelere FBI’ın erişimini kısıtlaması kararına itiraz etmişti.

Federal savcılar, özel uzman incelemesinin hükümeti ulusal güvenlik risklerini ele almaktan alıkoyacağını ve “son derece hassas malzemelerin” açıklanmasına neden olacağını savunuyor.

Yargıç Cannon, Dearie’nin incelemesini Kasım ayının sonuna kadar tamamlamasını istedi.

Cannon, ”gizli” olarak işaretli belgelerin incelenmesinin önceliklendirilmesini istedi. Bu işlemin Trump’ın avukatlarının da belgeleri incelemesini gerektirebileceği ancak avukatların güvenlik açısından gerekli erişim iznine sahip olmayabileceği belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı ise özel uzman sürecinin gereksiz olduğunu, bakanlığın zaten kendi avukat-müvekkil gizliliği incelemesini yaptığını ve bu kapsama girebilecek 500 sayfalık dokümanı tespit ettiğini söylüyor.

Bakanlık ”başkanlık imtiyazı” değerlendirmesine ise belgeler Trump’a ait olmadığı için karşı çıkıyor.

Öte yandan gizli belgeleri ve diğer dokümanları incelemesi için atanan özel uzman konuyla ilgili ilk konferansını bugün New York’ta düzenleyecek.

Konferansa Trump’ın avukatları ve Adalet Bakanlığı yetkilileri katılacak.

Ağustos ayındaki FBI araması, Trump’ın 2021 yılının Ocak ayında Beyaz Saray’dan hükümete ait belgeleri dışarı çıkarması ve bunları sayısız talep ve mahkeme celbine rağmen geri teslim etmemesinin ardından yapılmıştı.

Tüm kayıtların hükümete teslim edilip edilmediği hala belirsiz. Adalet Bakanlığı, FBI’ın Mar-a-lago’daki aramada üzerinde ”gizli” etiketi bulunan boş dosyalar bulmasının ardından bazı gizli belgelerin kayıp olabileceğinden endişe ediyor.

VOA tarafından geçilen Trump’ın Avukatları Özel Uzman Talebini Reddetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump’ın Avukatları Özel Uzman Talebini Reddetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump’ın Avukatları Özel Uzman Talebini Reddetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.