Trump Yargıç Engoron’la atıştı, Engoron ifadeyi kesmekle tehdit etti

Trump Yargıç Engoron’la atıştı, Engoron ifadeyi kesmekle tehdit etti

ABONE OL
23:07 - 06/11/2023 23:07
Trump Yargıç Engoron’la atıştı, Engoron ifadeyi kesmekle tehdit etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski Başkan Donald Trump, sahip olduğu şirketler grubunun dağılmasıyla sonuçlanabilecek dolandırıcılık davasında bugün ifade veriyor. Davaya bakan Yargıç Arthur Engoron, Trump’ın haksız muamele görmekten yakınması ve ifadesinde konudan konuya atlaması üzerine ifadeyi yarıda kesme tehdidinde bulundu.

New York eyalet avukatlarının mal varlığını 2 milyar dolar daha fazla göstererek kredi kuruluşlarıyla sigorta şirketlerini yanılttığını ve 100 milyon dolar kazanç sağladığını iddia ettiği Trump, ifadesi sırasında Yargıç Engoron’la atıştı.

Yargıç Engoron, sorulara doğrudan yanıt vermemesi durumunda Trump’ı tanık sandalyesinden kaldırmakla tehdit etti.

Trump’ın avukatı Christopher Kise’a seslenen Yargıç Engoron, “Bay Kise, müvekkilinizi zapteder misiniz? Burası siyasi kampanya yapma yeri değil, bir duruşma salonu” dedi.

Trump tanık sandalyesinde ifade verirken Yargıç Engoron, avukatı Christopher Kise’ten Trump’ı duruşma salonunun arkasına götürüp “kuralları anlatmasını” istedi.

Christopher Kise ise buna, “Eski başkan ve Amerika’nın yakında yeni seçilecek başkanı kuralların ne olduğunu anlıyor” biçiminde yanıt verdi.

Sorulara doğrudan yanıt vermekten kaçınan Trump, gayrimenkulleri ve servetiyle övündü ve davayı açan Demokrat Partili New York Eyalet Başsavcısı Letitia James’in niyetini sorgulayarak, “Bu siyasi güdümlü bir cadı avı, kendisi bundan utanç duymalı” dedi.

Trump, şirketinin, sahibi olduğu apartman binalarının, golf kulüplerinin ve diğer mal varlıklarının değerine ilişkin hatasız tahminleri sağlamadığını kabul etti. Davaya bakan Yargıç Arthur Engoron, daha önce, Trump’ın mal varlığının değerine ilişkin tahminlerin hileli olduğu hükmüne varmıştı.

Ancak Trump, Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesi ve Doral golf kulübü gibi varlıklarına olması gerekenden düşük değer biçildiğini söyledi. Trump, New York’taki Trump Tower ve Seven Springs binalarının değerlerinin ise olması gerekenin üzerinde gösterildiğini kabul etti.

Emlak değeri tahminlerinin hatasız olmayabileceği şeklinde bir ibare içerdiğini söyleyen Trump, bankaların bu tahminleri ciddiye almadığını iddia etti ve “Bunları önemliymiş gibi gösterdiniz ama değildi” dedi.

Yargıyı, 2016 başkanlık seçimlerini kazandıktan sonra şirketlerini haksız yere mercek altına almakla suçlayan Trump, “Eminim yargıç aleyhimde karar verecek çünkü zaten hep aleyhimde karar veriyor. Bu çok haksız bir daha, çok çok haksız, umarım kamuoyu izliyordur” şeklinde konuştu.

Avantajlı kredi için gayrimenkullerinin değerini fazla göstermekler suçlanıyor

New York eyalet avukatları, avantajlı kredi koşulları elde edebilmek için Trump’ın gayrimenkullerinin değerini olduğundan fazla gösterdiğini iddia ediyor. Ancak eski ABD Başkanı, bugünkü duruşmada, mal varlığının değerine ilişkin tahminlerin önemini gözardı etmeye çalıştı.

New York eyalet avukatı Kevin Wallace’ın sorguladığı Trump, mal varlıklarının değerine ilişkin tahminler konusunda, “Bunlar, bankanın karar verme sürecinin çok önemli unsurları değildi. Bu deli dava devam ederken bu durumu açıklayacağız” dedi.

“Sigorta şirketlerini yanıltarak 100 milyon dolar kazanç elde etme” iddiası

Davaya bakan Yargıç Arthur Engoron, daha önce, Trump’ın mal varlığının değerine ilişkin tahminlerin hileli olduğu hükmüne varmıştı. New York eyalet avukatları, Trump’ın mal varlığını 2 milyar dolar daha fazla göstererek kredi kuruluşlarıyla sigorta şirketlerini yanılttığını ve 100 milyon dolar kazanç sağladığını iddia ediyor.

New York eyaleti savcıları, Trump’ın birçok finans şirketinin kendisiyle iş yapmayı reddettiği bir dönemde bu şüpheli uygulamalarla sahibi olduğu golf sahaları, apartman binaları ve diğer mal varlıklarının parasal değerini olduğundan yüksek göstererek avantajlı şartlarla krediler aldığını kaydediyor. İddia makamına göre Trump, servetini 2 milyar dolar daha yüksek göstererek 100 milyon dolarlık kazanç elde etti.

Trump: “Siyasi savaş ya da siyasi hukuk”

Trump, sık sık davanın siyasi güdümlü bir “cadı avı” olduğunu iddia ediyor. Bugün davaya bakan Yargıç Engoron’u ve New York Eyalet Başsavcısı Letitia James’i sosyal medya üzerinden eleştiren Trump, duruşma salonu önünde yaptığı açıklamada, davanın 2024 yılı başkanlık seçimlerindeki adaylığının önünü kesme çabası olduğunu söyledi.

Trump, duruşma salonuna girerken, “Bu siyasi savaştır, ya da siyasi hukuk” ifadelerini kullandı.

Eleştirileri gözardı eden New York Başsavcısı Letitia James ise mahkeme binası önünde yaptığı açıklamada, “Önemli olan tek şey gerçekler ve rakamlar. Dostlarım, rakamlar yalan söylemiyor” dedi.

New York’ta dolandırıcılık iddialarıyla açılan hukuki dava, aleyhindeki dört cezai davanın aksine Trump’ın cezaevine girmesi riskini beraberinde getirmiyor.

Seçim kampanyası için bağış toplama fırsatı

Siyasi görüşleri nedeniyle hedef alındığını iddia eden eski Başkan Trump, davayı, 2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını kazanmak amacıyla yürüttüğü kampanya için bağış toplama fırsatına dönüştürmeye çalışıyor.

Ancak dava, Trump’ın onyıllar boyunca lüks tatil mekanlarıyla kendi adını taşıyan golf kulüpleri arasında mekik dokuyan, göz kamaştırıcı bir hayat tarzına sahip olan milyarder imajını zedeleyebilir.

250 milyon dolarlık tazminat talep eden New York Başsavcısı James aynı zamanda Trump ile oğulları Eric ve Donald Jr’a, New York eyaletinde iş yapmalarını engelleyecek kısıtlamalar getirilmesini istiyor.

Yargıç Engoron, Trump’ın şirketlerinin büyük kısmını kontrol eden şirketlerin ruhsatlarını iptal etmiş, ancak bu karar, temyiz süreci nedeniyle askıya alınmıştı.

Trump’ın oğulları, geçen hafta verdikleri ifadelerinde, gayrimenkullerin değeriyle ilgili tahmin belgelerinin ayrıntılarından haberdar olmadıklarını söylemişti. İşin çoğunu muhasebecilerin yaptığını kaydeden Donald Trump da aynı argümanı ortaya koymuştu.

Trump’ın çocuklarının rolü ne?

Davada şimdiye kadar ortaya konulan kanıtlar, Donald Jr. ve Eric Trump dahil şirket yetkililerinin, Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesi dahil Trump’ın sahibi olduğu en büyük gayrimenkullerin tahmini değerinin çarpıtılmasında rol oynadıklarına işaret ediyor.

Trump’ın eski avukatı ve iş bitiricisi Michael Cohen, verdiği ifadede, servetinin değerini şişirmek için eski Başkan’ın kendisine mali belgelerde sahtecilik yapması talimatı verdiğini söylemişti.

Trump’ın ise duruşma boyunca öfkeli olduğu gözleniyor.

Bugünkü duruşmaya kadar mahkemeye bizzat gelme zorunluluğu olmayan Trump, daha önceki duruşmalara katılarak mahkeme önünde televizyon kameralarına dava hakkında şikayetlerde bulunduğu açıklamalar yapmıştı.

Trump, mahkeme çalışanlarını eleştirmesini engellemek için getirilen kısıtlı çaplı medyaya konuşma yasağını deldiği için 15 bin dolarlık para cezasına çarptırılmıştı. Avukatları bu yasağı eleştirerek bir temyiz davasının temelini oluşturmak amacıyla yasağı kullanabileceklerini ima etmiş ancak Yargıç Engoron, geçen hafta Cuma günü, yasağın kapsamını avukatları da içerecek şekilde genişletmişti.

Trump Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkan aday adaylığı yarışında açık ara önde

Öte yandan Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin Trump’ın hukuki meselelerinden etkilenmediği gözleniyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkan aday adaylığı yarışını açık ara önce götürüyor.

Aralık ayı başına kadar devam etmesi planlanan New York’taki dolandırıcılık davasının, iddia makamının bu hafta son tanıkları ifade vermeleri için çağırmasıyla daha erken tamamlanabileceği tahmin ediliyor. Savunmanınsa kaç tanık çağıracağı net değil.

Trump’ın kızı Ivanka’nın davalı olmamasına rağmen Çarşamba günü ifade vermesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen New York’taki dolandırıcılık davasında ifade veren Trump Yargıç Engoron’la atıştı, Engoron ifadeyi kesmekle tehdit etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’taki dolandırıcılık davasında ifade veren Trump Yargıç Engoron’la atıştı, Engoron ifadeyi kesmekle tehdit etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’taki dolandırıcılık davasında ifade veren Trump Yargıç Engoron’la atıştı, Engoron ifadeyi kesmekle tehdit etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.