Trump NBC’de Biden ABC’de Birbirlerini Eleştirdi

Trump NBC’de Biden ABC’de Birbirlerini Eleştirdi

ABONE OL
11:21 - 17/10/2020 11:21
Trump NBC’de Biden ABC’de Birbirlerini Eleştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkan Donald Trump ve rakibi Joe Biden, dün akşam iki ayrı televizyonda tartışma programına katıldı. Trump ve Biden, Corona virüsü salgını konusunda birbirlerini suçladı. Biden, Trump’ın panik olduğunu öne sürerek eleştirirken Trump, salgınla mücadele tarzını savundu.

Trump Miami’de, Biden Philadelphia’da yayınlara katıldı

Başkan Trump, NBC televizyonunun, Florida’nın Miami kentinde Savannah Guthrie’nin moderatörlüğünde gerçekleşen bir saatlik programına katıldı. Başkan Trump’a programın 20’nci dakikasından itibaren farklı görüşlerden seçmenler soru sordu.

Diğer başkan adayı Biden’sa kendi eyaleti Pennsylvania’nın Philadelphia kentinde, ABC’de moderatörlüğü George Stephanopoulos’un yaptığı programda soruları yanıtladı. İki başkan adayının soruları yanıtladığı TV programları akşam 20.00’de aynı anda başladı.

Biden’ın katıldığı program, Trump’ın katıldığı programdan yaklaşık yarım saat daha uzun sürdü. Başkan Trump’a daha çok iç politikayla ilgili sorular soruldu. Başkan Trump, Corona virüsüyle mücadele, ekonomi, göçmenlik politikaları, vergi, sağlık sigortası, işsizlik gibi farklı konu başlıklarında sorulan soruları yanıtladı.

Biden’a da yine Amerikan iç politikasıyla ilgili benzer konularda sorular soruldu. Biden ayrıca Amerika dış politikası, LBGTi bireylere yönelik ayrımcılık, yeşil enerji ve ırksal ayrımcılıkla ilgili soruları da yanıtladı.

Corona virüsüyle mücadele tartışması

Başkan Trump, Corona virüsüne yakalanmasıyla ilgili çeşitli soruları yanıtladı. Başkan Trump, salgın hastalık konusunda Çin’i suçladı, virüse karşı aşının yakında geleceğini belirtti. Bu salgının bir felaket olduğunu bildiğini söyledi, ancak “Amerika halkına öleceksiniz deyip panik mi yaratsaydım” dedi.

Trump, salgın hastalığa karşı maskenin de çare olmadığını, hastalığa yakalananların yüzde 85’inin maske kullandığı yönünde bazı çalışmalar olduğu öne sürdü. Başkan Trump, “Benim maskeyle bir sorunum yok. Ben de kullanıyorum ve insanlara maske takmalarını söylüyorum. Beyaz Saray’da pek çok test yapıyorlar. Ben dahil herkesi test ediyorlar” dedi.

Trump, salgınla ilgili ekonomik destek paketine dair bir soruyu da konuyu tartışıp müzakereyi sürdürdüklerini belirterek “Büyük ve güzel bir teşvik paketi imzalamaya hazırım” şeklinde yanıtladı.

Demokrat Parti başkan adayı Biden ise Trump’ı, salgın hastalığa karşı yürüttüğü politikalar nedeniyle 217 bin kişinin hastalıktan öldüğünü belirterek eleştirdi. Biden, Trump’ı virüsün ölümcül olduğunu halktan gizlemekle suçlayarak “Başkan Trump, Amerikalılar’ın paniğe kapılmasından korktuğu için kimseye söylemediğini ifade etti. Amerikalılar paniğe kapılmaz ama o panikledi. Şahsi görüşüm borsa konusunda endişelendi. Halka bu konuda çılgın şeyler söylüyor” dedi

Seçmenler iki başkan adayını soru yağmuruna tuttu

Trump, QAnon isimli komplo teorisi oluşumunu onaylayıp onaylamadığı sorusuna “Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyorum” diye yanıtını verdi.

Trump, yeniden başkanlığa seçilmesinde şimdiye kadar yaptıklarının etkisi olacağını, Amerika’nın en büyük ekonomiye sahip olduğunu, orduyu yeniden güçlendirdiklerini, şimdiye kadar ülkede sağlanan en büyük istihdamı gerçekleştirdiklerini belirterek “Gelecek yıl bizim için şimdiye kadarki en iyi yıl olacak” dedi.

Trump, Corona virüsüne karşı verilen savaşta, Demokrat Parti’nin yönettiği kentlerde sorunlar yaşandığını, bu kentlerin bazılarının yakılıp yıkıldığını belirtti. New York kentini her gün binlerce kişinin terk ettiğini söyledi.

Beyaz ırkçılığı kınamadığı için eleştirilen Başkan Trump, “Daima beyaz ırkçılığı kınadım. Ayrıca Antifa’yı da kınıyorum” diye konuştu.

Biden da ekonomi konusunda yapacaklarını anlatırken başkan yardımcılığı yaptığı dönemden çeşitli örneklerle verdi. ABD’de ilk kez ev alacaklar için 15 bin dolar peşinat vermeyi garanti edeceklerini ifade etti.

Biden’a, başkan olarak Trump’ın trans bireyler için uyguladığı ayrımcılıkla ilgili bir soru da soruldu. Bu konuda babasıyla ilgili bir anısını anlatan Biden, iki erkeğin öpüştüğüne tanık olduğu, babasının da ona dönerek “Joey, bu çok basit. Birbirlerini seviyorlar” dediğini ifade etti. Biden bu konuda sıfır ayrımcılık yapacaklarını belirtti.

Başkan adayların 3 Kasım seçimlerinden önce 22 Ekim’de son kez karşı karşıya gelecekleri tartışma programına katılmaları bekleniyor.

Yayınlar kararsız seçmenleri etkileyebilir

İki farklı oturumu da takip etmenin, kararsız seçmenlerin adaylarla ilgili kafalarındaki sorulara da yanıt bulmasına yardımcı olabileceği ifade ediliyor.
Seçimlere 20 gün kala, birçok eyalette yaklaşık 12 milyon Amerikalı, posta yoluyla ya da şahsen erken oy kullandı.

İki farklı eyaletten iki adayı tek tek ağırlayan televizyon programları, Eylül sonunda iki adayın da birbirlerinin sözünü sık sık böldüğü ve birçok siyaset uzmanının tarihteki en kötü tartışma olarak nitelendirdiği ilk programdan farklı oldu.

Demokrat Parti başkan adayı Biden, aylardır ülke genelindeki anketlerde Trump karşısındaki liderliğini sürdürüyor. ABD’de son 40 yılda üçüncü kez bir başkan, ikinci kez seçilememe ihtimaliyle karşı karşıya kalabilir.

Biden yaz ayları boyunca Trump karşısında 6 ile 7 puan farkla liderliğini sürdürdü. Bu fark, kilit eyaletlerdeyse yarı yarıya düştü.

Ancak Trump’ın ilk tartışma programındaki performansı ve Corona teşhisi nedeniyle Biden’la arasındaki fark ulusal çapta 10 puana yükseldi. Tüm anketlerin analizini yapan FiveThirtyEight internet sitesinin hazırladığı bilgisayar simülasyonu, Biden’ın galibiyetine yüzde 87 oranında şans tanıyor.

15 Ekim, iki ayrı kanalda iki adayı ağırlayan programlardan önce, Trump ile Biden arasında ikinci tartışma programının yapılacağı tarih olarak belirlenmişti. Ancak ABD Başkanlık Tartışmaları Komisyonu’nun tartışmanın internet üzerinden yapılması kararı üzerine Trump böyle bir yayına katılmayacağını açıklamış, bunun ardından program iptal olmuştu.

Trump’ın katıldığı programın moderatörlüğünü yapan NBC sabah haberleri sunucularından Savannah Guthrie, Başkan’ın açık oturumuna katılacak seçmenler, televizyon ekibi ve moderatör için sağlık güvenliği riski olmadığına dair güvence aldıktan sonra programa ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

Başkan Donald Trump’ın çok az sayıda destekçisinin maske taktığı seçim mitinglerinden farklı olarak Miami’de bir sanat müzesinde açık havada yapılan tartışma programında herkesin maske takması zorunluydu. Sunucu Savannah Guthrie ve Trump’ın arasında yaklaşık 4 metre mesafe vardı.

Hollywood’dan NBC’ye eleştiri mektubu

Bu arada Hollywood’dan 100 kadar oyuncu ve yapımcı NBC televizyonuna yazdıkları mektupta, Başkan Donald Trump’ın seçmenlerin sorularını yanıtlayacağı açık oturumun, Biden’ın ABC televizyonunda katılacağı programla aynı saatte yapılmasını eleştirdi.

Mektuba Amy Schumer, Ben Stiller, Debra Messing, Seth Rogen, Jon Cryer, Jon Hamm, Sarah Silverman and Sterling K. Brown gibi isimler imza attı.

Metinde NBC’nin kararının Başkan’ın kötü davranışlarına göz yumduğu ve başkanların geleneksel canlı tartışma programlarının sponsorluğunu yapan partilerüstü Başkanlık Tartışması Komisyonu’na gölge düşürdüğü belirtildi. Mektupta ‘‘Bu, Amerikan halkına kötü hizmet vermektir’’ denildi.

NBC Genel Müdürü Cesar Conde ise yaptığı açıklamada, kararın iş çıkarları doğrultusunda değil, adil olma amacıyla alındığını belirtti.

Demokrat aday Joe Biden’ı benzer bir programda 5 Ekim tarihinde yine akşam saat 20.00’de yayına aldıklarını hatırlatan Conde, Başkan Trump’la yapılacak açık oturumun daha ileri bir zaman dilimine ertelemenin, her iki kampanyaya karşı sahip oldukları, aynı kitleye hitap etmelerini sağlama sorumluluğunu ihlal edeceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Trump NBC’de Biden ABC’de Birbirlerini Eleştirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump NBC’de Biden ABC’de Birbirlerini Eleştirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump NBC’de Biden ABC’de Birbirlerini Eleştirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.