Temsilciler Meclisi komisyonunda tarihi oylama 

Temsilciler Meclisi komisyonunda tarihi oylama 

ABONE OL
10:21 - 30/01/2024 10:21
Temsilciler Meclisi komisyonunda tarihi oylama 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde İç Güvenlik Komisyonu, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas için “azil” oylaması yapacak. Mayorkas, 148 yıl sonra azil süreciyle karşı karşıya olan ilk kabine üyesi.

Komisyonda Cumhuriyetçi üyeler çoğunlukta olduğu için Mayorkas’la ilgili azil kararının alınması bekleniyor.

Cumhuriyetçiler Mayorkas’ı göçmenlik konusunda bilinçli ve sistematik şekilde kanunlara uymamak ve kamuoyu güvenine ihanet etmekle suçluyor.

Azil tasarısında, Mayorkas’ın isteyerek ve sistematik şekilde göçmenlik yasalarına uymayı reddettiği, sınırı kontrol etme konusunda başarısız olduğu, kamu güvenliğini tehlikeye attığı ve Anayasa’daki güçlerin ayrılığı ilkesini ihlal ettiği belirtiliyor.

Komisyonda azil kararının kabul edilmesi halinde süreç Temsilciler Meclisi’ne taşınacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, komisyondan geçmesinin ardından Kongre’nin alt kanadında bu konuda oylama yapılacağının mesajını daha önce vermişti.

Mayorkas’la ilgili azil kararının çıkması için Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk yeterli. Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçiler az farkla meclis çoğunluğuna sahip.

Mayorkas hakkında bu karar çıkarsa yargılama merci Senato olacak. Senato’da suçlu bulunması için 100 üyenin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

Senato’da kontrol Demokratlar’da olduğu için böyle bir kararın çıkması beklenmiyor.

Demokratlar Mayorkas’ın azil süreciyle karşı karşıya olmasına tepki gösteriyor.

Sadece Demokratlar değil, eski Cumhuriyetçi İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff da Mayorkas’la ilgili azil kararı alınmaması gerektiğini söyledi.

Wall Street Journal gazetesinde konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Chertoff, Mayorkas’la ilgili ortaya konan kanıtların ve yöneltilen suçlamaların azil için gerekli standardı sağlamadığını kaydetti.

Chertoff eski Başkan George W. Bush döneminde görev yapmıştı ve Mayorkas’la ilgili azil kararı almaya çalışan Cumhuriyetçilere itiraz noktasında parti içinde yalnız değil.

Muhafazakar hukuk profesörü Jonathan Turley’e göre de Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin öne sürdükleri suçlamalar azil için yeterli standardı sağlamıyor.

ABD tarihinde sadece bir kez kabine üyesi azledildi

1876’da Başkan Ulysses Grant’ın savaş bakanı William Belknap rüşvet nedeniyle azledilmişti.

Bir bakanın politika anlaşmazlığı nedeniyle azledilmesi ise ABD tarihinde görülmedi.

Cumhuriyetçiler 2023’te Temsilciler Meclisi’nde kontrolü ele geçirmelerinden bu yana Mayorkas’ı azletmek için çaba harcıyor.

Cumhuriyetçiler son haftalardaki komisyon oturumlarıyla süreci hızlandırdı.

Bütün bu gelişmeler sınır güvenliği ve göçmenler hususunda, 2024 seçim kampanyasında önemli başlıklar olarak öne çıkıyor.

VOA tarafından geçilen Temsilciler Meclisi komisyonunda tarihi oylama  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Temsilciler Meclisi komisyonunda tarihi oylama  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Temsilciler Meclisi komisyonunda tarihi oylama  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.