Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi kabul etti

Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi kabul etti

ABONE OL
23:19 - 22/03/2024 23:19
Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Temsilciler Meclisi, hükümetin kısmen kapanmasını önüne geçecek 1,2 trilyon dolarlık geçici bütçe tasarısını Cuma günü onayladı. Temsilciler Meclisi’nin 134’e karşı 286 oyla kabul ettiği tasarı Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’da görüşülmeye başlandı.

Senato’nun İç Güvenlik Bakanlığı, Vergi Dairesi ve Adalet Bakanlığı ile Maliye ve Dışişleri bakanlıklarının bazı bölümlerinin kapanmaya başlayacağı gece yarısından önce tasarıyı geçirmesi gerekiyor. Senato, esas oylamaya geçmeden önceki adım olan prosedürel oylamayı başlattı.

Tasarının ilerlemesi, Washington’un 1 Ekim’de başlayan mali yıl için yapacağı harcamaların kapsamı konusunda altı ayı aşkın bir süredir devam eden mücadelenin sona erdirilmesine yönelik kritik bir adım niteliğini taşıyor.

Derecelendirme kuruluşları, tekrar eden anlaşmazlıkların şu anda 34,6 trilyon dolardan fazla borcu olan federal hükümetin itibarına zarar verebileceği uyarısında bulunuyordu.

Ancak tasarının 185 Demokrat ve 101 Cumhuriyetçi oyla geçmesi, katı muhafazakar Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene’in, Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson’ı görevden almak için bir önerge sunmasına yol açtı.

Ancak Greene hemen bir oylama yapılması için bastırmayacağını söyledi.

“Bugün bir ihraç önergesi verdim. Ancak bu bir görevden alma kararından ziyade bir uyarı niteliğinde” dedi.

Johnson’ın selefi Kevin McCarthy de geçici bir finansman önlemi geçirmiş ve buna karşı çıkan sertlik yanlısı Cumhuriyetçiler tarafından koltuğundan edilmişti.

Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, senatörleri tasarıyı geçirmek için hızlı hareket etmeye çağırdı.

Schumer, “Gelin bu işi bugün bitirelim. Bir hafta sonu kapanmayı bile önleyelim. Mali yılın geri kalanı için hükümete fon sağlama işini bitirelim. Ertelemek için hiçbir neden yok” dedi.

Federal hükümetin son kısmi kapanışı Donald Trump’ın başkanlığı döneminde, 22 Aralık 2018’den 25 Ocak 2019’a kadar olmuştu.

Hükümet hizmetlerindeki rekor uzunluktaki kesinti, Cumhuriyetçiler’in ABD’nin Meksika sınırına bir duvar inşa etmek için fon konusunda ısrar etmesi ve Demokratlar’la bir anlaşma sağlayamaması nedeniyle yaşanmıştı.

1012 sayfalık mevcut tasarı, ABD askerlerine yapılacak zam dahil Savunma Bakanlığı için 886 milyar dolar fon sağlıyor.

Tasarı ayrıca İç Güvenlik, Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Vergi Dairesi gibi ilgili daireleri kapsıyor.

Kongre’de ayrı bir tartışmalı fon meselesi de sürüyor. Johnson dışındaki Kongre liderleri, Senato tarafından Ukrayna, İsrail ve Tayvan için onaylanan 95 milyar dolarlık güvenlik yardım paketinin acilen nihai olarak kabul edilmesini istiyor.

Bazı Cumhuriyetçiler, Rusya’ya karşı savaşında Ukrayna’yı desteklemeye devam etmekte tereddüt ediyor.

Muhafazakarlar Kongre’ye ve Demokrat Başkan Joe Biden’a 2024 mali yılı harcamalarında bazı kesintileri kabul ettirmeyi başarsa da çok daha geniş kesintiler umuyorlardı.

Yaşadıkları hoşnutsuzluk Ekim ayında Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin görevden alınmasına yol açtı. Cumhuriyetçiler’in bu olay sonrasında kendi içlerindeki siyasi çekişmeleri, Temsilciler Meclisi’nin üç hafta boyunca kapanmasına neden oldu.

O zamandan bu yana, hükümet Eylül sonundan bu yana dört kez faaliyetlerini durdurmanın eşiğine gelmesine rağmen, yaklaşan seçim ortamında Cumhuriyetçiler’in çoğu bütçe nedeniyle böyle bir kapanmayı tetiklemekten kaçındı.

Cumartesi günü başlayacak olası bir kapanma, ABD Sınır Devriyesi ve göçmenlik ajanlarının çoğunun çalışmaya devam edeceği anlamına geliyor. Ancak yerel yönetimler göçmenleri barındırmak için yeni yardım alamayabilir.

Kapanma olursa ABD askerleri ve tüm federal çalışanlar yeni bir fon sağlanana kadar maaş alamayacak ve ulusal parklar kapatılacak.

Vergi Dairesi, 15 Nisan’a kadar gönderilmesi gereken vergi beyannamelerini incelemeyi sürdürecek. Vergi mükelleflerine geri ödemelerdeki olası gecikmeler konusunda bilgi verecek.

Dışişleri Bakanlığı’nda, büyükelçilikler ve diğer yabancı ofislerdeki güvenlik görevleri sürecek. İşlemleri desteklemek için yeterli ücret olduğu sürece pasaport ve vizeler verilecek. Diğer pek çok faaliyet ise durdurulacak.

VOA tarafından geçilen Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi kabul etti; Cumhuriyetçi üye Meclis Başkanı’nın görevden alınması istedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi kabul etti; Cumhuriyetçi üye Meclis Başkanı’nın görevden alınması istedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi kabul etti; Cumhuriyetçi üye Meclis Başkanı’nın görevden alınması istedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.