Teksas’ta kürtaj yasağına rağmen bir kadına “acil durum” izni

Teksas’ta kürtaj yasağına rağmen bir kadına “acil durum” izni

ABONE OL
12:58 - 08/12/2023 12:58
Teksas’ta kürtaj yasağına rağmen bir kadına “acil durum” izni
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Teksas eyaletinde bir yargıç, bir kadının büyük olasılıkla bebeğinin ölümüne yol açacak hamileliğini sonlandırmasına izin verilmesine hükmetti. 31 yaşındaki Kate Cox’un avukatları, kararın, ABD Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl eyaletlerin kürtajı yasaklamalarına izin vermesinin önünü açmasından bu yana Teksas’ta bir ilk anlamına geldiğini kaydetti.

Cox, hamileliğinin devamının hem hayatını hem de gelecekteki doğurganlığını tehlikeye atacağı gerekçesiyle, Teksas eyaletindeki kürtaj yasağına karşı geçici engelleme emri çıkarılması amacıyla Salı günü dava açmıştı.

Kate Cox’un taşıdığı cenine 27 Kasım’da, genellikle düşük, ölü doğum ya da doğumdan hemen sonra ölümle sonuçlanan ve trizomi 18 (18 numaralı kromozomun iki yerine üç kopyasının bulunması) adı verilen genetik bozukluk teşhisi konmuştu.

20 haftalık hamile olan Cox, açtığı davada, hamileliğinin sürmesi durumunda üçüncü kez sezaryen geçirmek zorunda olacağını, bu durumun ilerideki doğurganlığını tehlikeye atabileceğini, ancak hem kendisinin hem de eşinin gelecekte yeniden çocuk sahibi olmak istediklerini kaydetmişti.

Teksas eyaletinin Austin kentinde görevli Bölge Yargıcı Maya Guerra Gamble, Cox’un açtığı davadaki taleplerini kabul etti ve “Bayan Cox’un anne olmayı çok istemesi ancak bu yasanın bunu engelleyebileceği düşüncesi şoke edicidir ve gerçek anlamda adaletsizlik anlamına gelir” dedi.

Yargıç Gamble’ın kararı sadece Cox için geçerli sayılacak ve Teksas’ta kürtaja erişimin kapsamını genişletmeyecek.

“Sağlık hizmeti için yalvarmak zorunda kalması affedilemez”

Avukat Molly Duane, Yargıç Gamble’ın kararı sayesinde Cox’un kürtaja erişim elde ettiğini söyledi; ancak hem müvekkilinin hem de doktorlarının güvenliğiyle ilgili kaygıları dile getirerek bundan sonraki planların ne olduğuna ilişkin ayrıntı vermeyi reddetti.

Molly Duane, “Kate’in mahkemede sağlık hizmeti için yalvarmak zorunda kalmasının ne kadar affedilemez olduğunu vurgulamak istiyorum Hiç kimse bu duruma düşmemeli” dedi.

Teksas eyaletinin kürtaj yasağı, annenin hayatının kurtarılması ya da insan bedeninin hayati işlevlerine yönelik büyük çaplı bir sakatlığın önlenmesi gibi, sadece çok dar bir muafiyet tanıyor.

Kate Cox, açtığı davada, doktorlarının kürtajın tıbbi açıdan gerekli olduğuna inandıklarını, ancak ömür boyu hapis ve ruhsat kaybı gibi olası cezalar karşısında mahkeme kararı olmadan kürtaj yapmaya istekli olmadıklarını da ekledi.

Kate Cox’un eşi Justin Cox ve yasağın olmaması durumunda kürtajı yapacağını söyleyen kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Damla Karsan da davacılar arasında yer aldı.

Karsan aynı zamanda Teksaslı kadınların doktorlarının tıbbi açıdan gerekli gördükleri kürtaj hakkını koruyan daha geniş bir karar talep eden bir başka davada da 22 davacıdan biri.

VOA tarafından geçilen Teksas’ta kürtaj yasağına rağmen bir kadına “acil durum” izni haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas’ta kürtaj yasağına rağmen bir kadına “acil durum” izni haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas’ta kürtaj yasağına rağmen bir kadına “acil durum” izni haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.