Teksaslı Cumhuriyetçiler Meksika’dan yasadışı göç konusunda “sınırları zorluyor”

Teksaslı Cumhuriyetçiler Meksika’dan yasadışı göç konusunda “sınırları zorluyor”

ABONE OL
22:58 - 17/11/2023 22:58
Teksaslı Cumhuriyetçiler Meksika’dan yasadışı göç konusunda “sınırları zorluyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Meksika sınırından geçen göçmenleri son iki yıldır Amerika’nın dört bir yanına gönderen, binlerce kişiyi izinsiz geçişten hapse atan ve Rio Grande nehri boyunca jiletli teller çeken Teksas eyaleti, sert bir yasa tasarısıyla yeniden gündemde.

Federal hükümetin göçmenlik konusundaki otoritesine meydan okuyan eyalet, polisin ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenleri tutuklamasına ve yerel yargıçların sınırdışı kararlarına imza atmasına izin verecek, SB4 adlı yasa tasarısına son onayı verdi.

Cumhuriyetçi Vali Greg Abbott’un imzalaması beklenen tasarı, yürürlüğe girmesi halinde ülkenin en katı göçmenlik yasalarından biri haline gelecek. Çarşamba günü Meksika hükümeti tasarıyı eleştirerek ailelerin ayrılmasına ve ırksal fişlemeye yol açacağı uyarısında bulundu.

Demokratlar’ın önlemek için saatler harcadığı ancak zayıflatmayı başaramadığı tasarı Teksas Meclisi’nde, 61’e karşı 83 oyla Cumhuriyetçi Parti çizgisinde kabul edildi. Tasarı geçen hafta Teksas Senatosu’ndan da geçti; ancak parti içinde nadir bir anlaşmazlık da yaşandı ve güçlü bir Cumhuriyetçi eyalet senatörü Brian Birdwell, tasarının çok ileri gittiğini söyleyerek karşı çıktı.

Abbott’un tasarıyı ne zaman imzalayacağı belli değil; ancak Vali Çarşamba günü yaptığı açıklamada eski Başkan Donald Trump ile birlikte haftasonu sınıra gideceğini duyurdu.

Teksas’ın göçmenleri tutuklaması yeni değil. Başkan Joe Biden göreve geldikten sonraki altı ay içinde Teksas polisleri sınırdaki arazi sahipleriyle anlaşmalar yapmaya ve mülklerine izinsiz giren göçmenleri tutuklamaya başladı.

Ancak yeni yasa, Teksas’taki sınırdan yüzlerce kilometre uzaktaki memurlar dahil tüm polislere, ülkeye yasadışı yollardan girdiğinden şüphelenilen göçmenleri tutuklama yetkisi verecek. Yargıç sanığın ülkeyi terk etmesini emredebilecek.

Eleştirenler yasanın ırksal fişlemeye, ABD vatandaşlarının ve ülkede yasal olarak bulunan göçmenlerin haksız yere tutuklanmasına yol açabileceğini söylüyor. Demokratlar ayrıca yasanın, göçmen suç mağdurlarının polise başvurmaktan korkmasına neden olacağını söylüyor.

Tasarıyı hazırlayan Cumhuriyetçiler’den biri olan eyalet temsilcisi David Spiller, yasanın iki yıldan uzun süredir ülkede bulunanlara uygulanmayacağını söyledi. Spiller, tasarının yeterli güvencelere sahip olduğunu savundu ve çoğunlukla sınır yakınlarında uygulanacağını kaydetti.

Spiller geçen hafta bir yasama komisyonundaki konuşmasında, “Bu, ‘burada yasadışı olarak bulunan herkesi toplayın ve Meksika’ya geri gönderin’ demek değil” dedi.

Teksas Kamu Güvenliği Dairesi Direktörü Steven McCraw de temsilcilere, yasanın Teksas’ın Meksika ile olan 1900 kilometrelik sınırında bulunmayan herhangi bir ilçede uygulanmasının “neredeyse imkansız” olacağını, çünkü bir memurun bir göçmenin yasadışı yollardan geçtiğine dair kanıta ihtiyaç duyacağını söyledi.

Tasarı, eyalet nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan Teksas’taki Latin toplumunda endişeleri arttırdı.

Hukuk uzmanları ve göçmen hakları grupları, ABD hükümetinin göçü federal seviyede düzenleme yetkisiyle açık bir çatışma olduğu gerekçesiyle Teksas tasarısını eleştiriyor.

Demokrat eyalet temsilcisi Victoria Neave Criado “Ne zamandan beri bir eyalet bireyleri sınırdışı ediyor? Bu eyaletlerin sahip olduğu bir yetki değil. Bu federal hükümetin sahip olduğu bir yetkidir” dedi.

Criado ve diğer Demokratlar, Teksaslı Cumhuriyetçileri, ABD Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar çoğunluğunun, sınır eyaletlerinden Arizona’nın göçmenlik yasasının önemli hükümlerini iptal eden 2012 tarihli bir kararı tekrar gözden geçirmesini istemekle suçladı.

O dönemde Anayasa Mahkemesi yargıcı Anthony Kennedy, Arizona’nın ülkede yasadışı olarak bulunan göçmenlerle ilgili “anlaşılabilir kızgınlıkları” olabileceğini ancak “federal yasaları baltalayan” politikalar izleyemeyeceğini söylemişti.

Teksas’ın sınır boyunca gerçekleştirdiği eylemleri protesto eden Meksika hükümeti de endişelerini dile getirdi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Meksika hükümeti, yerel ya da eyalet yetkililerinin Meksikalılar’ı ya da diğer uyrukları gözaltına almasına ya da Meksika topraklarına sınırdışı etmesine izin verecek her türlü düzenlemeyi şiddetle reddetmekte” denildi.

Spiller ise Arizona kararına itiraz etmek istediği iddialarını yalanladı.

Kabul edilirse davalar yolda

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Teksas şubesi, “herhangi bir eyalet tarafından şimdiye kadar kabul edilen en radikal göçmen karşıtı yasa tasarısı” olarak nitelendirdiği SB4’ü imzalaması halinde Abbott’u dava edeceğini açıkladı.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat hükümetler döneminde atanmış ve görev yapmış 30 eski göçmenlik hakiminden oluşan bir grup da tasarıya karşı çıktı ve bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Eski yargıçlar yaptıkları açıklamada “Göçmenlik açıkça federal bir meseledir. Bir eyalet mahkemesi sulh hakiminin sınırdışı emri vermesine izin verecek olan mevzuat, yasal değildir” dedi.

11 Eylül 2001 saldırıları sırasında Pentagon’da yaralanmış bir muharip olan Eyalet Senatörü Brian Birdwell, teklife “hayır” oyu veren tek Cumhuriyetçi oldu. Birdwell, Cumhuriyetçiler’in genellikle aynı yönde oy kullandığı Teksas Senatosu’nda, yasanın federal hükümete verilen yetkileri gasp edeceğini söyledi.

Birdwell, “Bu seçim döneminde iki meclis arasındaki kısa vadeli bir kazanç için anayasamıza itaatimizi ve sadakatimizi geçersiz kılarak, gelecek için korkunç bir emsal oluşturuyoruz” dedi.

Teksas’ın yoğun sınır faaliyetleri

Abbott, Teksas valisi olarak üçüncü döneminde Meksika sınırında giderek artan agresif düzenlemeleri, yönetiminin merkezi haline getirdi.

Eyalet Meclisi, Salı günü sınır duvarı inşası için 1,5 milyar dolar ayrılmasını öngören SB3’ü de kabul etti. Tasarı şimdi yeniden Eyalet Senatosu’nda. Senato genel kurulundaki tartışmalara göre, sınır duvarının her bir mili için Teksaslı vergi mükelleflerinin cebinden 20 ila 30 milyon dolar çıkacak.

Teksas ayrıca geçen aylarda Rio Grande nehri üzerinde yüzen bir bariyer bulundurmak ve Sınır Devriyesi’nin jiletli telleri kesmesini engellemek için mahkemeye gitti.

Bu girişimler, alışılmadık derecede yüksek olan geçişleri durdurmadı. Ancak yasadışı geçişler Ekim ayında düştü ve bu da göçmen politikaları nedeniyle hem sağ hem sol kesimlerce eleştirilen Beyaz Saray için sevindirici bir haber oldu.

Geçen hafta SB4’ün anayasaya uygunluğuna ilişkin olası endişeler ve olası yasal zorluklar sorulduğunda Abbott, yasaya mahkemelerde itiraz edilmesi halinde şaşırmayacağını söyledi.

Vali, “Masama ulaşma yolunda olan ve Teksas’ın Joe Biden’ın açık sınır politikalarını ele almak için Amerika tarihinde herhangi bir eyaletin yaptığından daha fazlasını yaptığını bir kez daha gösteren tasarı hakkında iyi hissediyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen Teksaslı Cumhuriyetçiler Meksika’dan yasadışı göç konusunda “sınırları zorluyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksaslı Cumhuriyetçiler Meksika’dan yasadışı göç konusunda “sınırları zorluyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksaslı Cumhuriyetçiler Meksika’dan yasadışı göç konusunda “sınırları zorluyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.