Teksas’ın sınırı yasadışı geçenlerin tutuklanmasıyla ilgili yasası yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra donduruldu

Teksas’ın sınırı yasadışı geçenlerin tutuklanmasıyla ilgili yasası yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra donduruldu

ABONE OL
10:00 - 20/03/2024 10:00
Teksas’ın sınırı yasadışı geçenlerin tutuklanmasıyla ilgili yasası yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra donduruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Federal Temyiz Mahkemesi, Teksas eyaletinin tartışmalı yasasını dondurma kararı aldı. Karar, Anayasa Mahkemesi’nin yasanın yürürlüğe girmesini engellemeyi reddetmesinden birkaç saat sonra geldi.

Yasa, benzerleriyle kıyaslandığında ülkedeki en sert yasalardan biri olarak nitelendiriliyordu.

Karar, Anayasa Mahkemesi’nin SB 4 olarak bilinen yasaya izin vermesinden birkaç saat sonra geldi.

Söz konusu tartışmalı yasa eyaletteki yetkililere yasadışı şekilde giriş yapanları tutuklama ve soruşturma yetkisi veriyordu.

Meksika yeni yasa uyarınca sını dışı edilecek herhangi birini kabul etmeyi reddedeceğini açıklamıştı.

Biden yönetimi de SB 4’e karşı çıkmış ve bunun anayasal olmadığnı belirtmişti.

ABD Anayasa Mahkemesi ise Teksas eyaletinde güvenlik yetkililerinin Meksika sınırını yasadışı olarak geçtiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanmasına imkan veren yasayı engellemeyi reddetmişti.

Demokrat Biden yönetimi, alt mahkemeler hükümetin itirazını değerlendirirken, Anayasa Mahkemesi’nden Cumhuriyetçi Teksas eyaletinde yasanın yürürlüğe girmesine imkan veren emri askıya almasını talep etmişti.

Biden yönetimi yaptığı başvuruda sözkonusu yasanın, federal hükümetin göçü düzenleme yetkisine müdahale ederek Anayasa’yı ve federal yasaları ihlal ettiğini savundu.

Anayasa Mahkemesi ise yasaya itiraz değerlendirilirken yürütmenin durdurulup durdurulmamasına ilişkin hızla karar verilmesi için dosyayı temyiz mahkemesine göndermişti.

6 muhafazakar ve 3 liberal yargıçtan oluşan Anayasa Mahkemesi’nin liberal üyeleriyse muhafazakar üyelerin görüşüne katılmamıştı.

Yasa ne öngörüyor?

Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, SB 4 olarak bilinen yasa tasarısını geçtiğimiz Aralık ayında imzalamış ve eyalette görevli güvenlik güçlerine ABD’ye yasadışı olarak girdiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanması yetkisi vermişti.

Teksas’a yasadışı olarak girilmesini eyalet genelinde suç sayan yasa, bu kişilere 180 gün ila 20 yıl hapis cezası verilmesini öngörüyordu.

Yasa kapsamında Teksas’ta yargıçların bu göçmenlerin Meksika’ya dönmesi yönünde karar almasını ve bu karara uymayanların 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması yer alıyordu.

Teksas Valisi 18 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında, Demokrat Başkan Biden’ın ülkeye yasadışı girişi suç sayan federal yasaları uygulamadığını, Teksas’ın başının çaresine bakmak zorunda kaldığını ve bu nedenle böyle bir yasaya ihtiyaç olduğunu söylemişti.

ABD-Meksika sınırındaki göçmen krizi seçimlere giderken siyasette tartışma konusu

Demokrat Başkan Biden’ın ABD-Meksika sınırını yasadışı şekilde geçerken yakalanan rekor sayıda sığınmacıya ilişkin krizi yönetme biçimi, Cumhuriyetçiler’in eleştirilerinin hedefi oldu.

Cumhuriyetçiler, eski Başkan Donald Trump’ın baskısının ardından Şubat ayında sınır güvenliğini güçlendirecek ve göçmen yasalarını sertleştirecek partiler üstü anlaşmayı iptal etmişti. Başkan Biden, Trump’ın siyasi baskısına boyun eğen Cumhuriyetçi temsilcileri sorumlu tutmuştu.

Mart başında yapılan önseçimlerin ardından Edison Research tarafından yapılan sandık çıkışı anketlerine ilişkin analiz, sınırdaki durumla ilgili çok sayıda seçmenin kaygılı olduğunu göstermişti.

Ankete katılan çok sayıda seçmen bu konuyu tercihlerini etkileyebilecek en önemli konu olduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen Teksas’ın sınırı yasadışı geçenlerin tutuklanmasıyla ilgili yasası yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra donduruldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas’ın sınırı yasadışı geçenlerin tutuklanmasıyla ilgili yasası yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra donduruldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas’ın sınırı yasadışı geçenlerin tutuklanmasıyla ilgili yasası yürürlüğe girdikten birkaç saat sonra donduruldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.