Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, nükleer tesisin bir süreliğine kapatılmasına neden oldu

Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, nükleer tesisin bir süreliğine kapatılmasına neden oldu

ABONE OL
17:57 - 28/02/2024 17:57
Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, nükleer tesisin bir süreliğine kapatılmasına neden oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Teksas’ın kuzeyinde halen devam eden orman yangınları, Çarşamba günü eyalet tarihinin ikinci en büyük yangını haline geldi. Tahliyelere yol açan yangınlar nedeniyle binlerce hanenin elektriği kesildi. Şiddetli rüzgarlar, kuru otlar ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar alevleri körüklerken yangın, bir nükleer silah tesisinin de kısa süreliğine kapatılmasına neden oldu.

Yayılan yangın; kontrolden çıkan ve yetkililerin gece yolları kapatarak bölge sakinlerini evlerini terk etmeye çağırarak geçirdiği kırsal kasabaları tehdit eden bir dizi yangının bir parçası. Texas A&M Üniversitesi Orman Hizmetleri’ne göre, yaklaşık 2 bin 100 kilometrekareye ulaşan yangınların en büyüğü komşu Oklahoma’nın bazı bölgelerine sıçradı ve sabah erken saatler itibarıyla kontrol altına alınamadı.

Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi Partili Valisi Greg Abbott, en büyük yangının büyüyerek yüzlerce kilometrekareye yayılması nedeniyle 60 ilçe için afet uyarısı yayınladı. Amerika’nın nükleer cephaneliğini parçalara ayıran ana tesis ise Salı gecesi faaliyetlerine ara verdi, ancak tesisin Çarşamba günü normal vardiya için açık olduğu bildirildi.

Yetkililer, sığır çiftliklerinin ve petrol kulelerinin bulunduğu geniş ve yüksek düzlükler arasındaki seyrek nüfuslu ilçeleri tahrip eden yangının nedenine ilişkin açıklama yapmadı. Smoke House Creek Yangını olarak bilinen ana yangın, Rhode Island eyaletinin yarısından daha fazla bir büyüklüğe ulaştı. Bu yangın, başladığı Pazartesi gününe göre beş kat daha büyük.

Daha düşük sıcaklıklar, daha az rüzgar ve Perşembe günü için yağmur olasılığının öngörüldüğü hava tahmini itfaiyecilere umut verdi.

Salı günü tahliye talimatlarının artması üzerine ilçe ve şehir yetkilileri Facebook üzerinden canlı yayın yaparak paniğe kapılan bölge sakinlerinin sorularını yanıtlamaya çalıştı. Yetkililer, bölge halkına cep telefonlarının acil durum uyarılarını açmaları ve derhal tahliyeye hazır olmaları talimatı verdi.

Yerel acil durum yetkilileri, ilçedeki bilinmeyen sayıda ev ve diğer yapıların hasar gördüğünü veya yandığını söyledi.

Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’nden sözcü Laef Pendergraft, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Amarillo kentinin kuzeydoğusundaki Pantex tesisinin Salı gecesi “tedbir amacıyla” gerekli olmayan personeli bölgeden tahliye ettiğini ve itfaiyecilerin acil bir durum için bölgede kaldığını söyledi.

Uzun süredir ABD’nin atom bombalarının montajı ve demontajının yapıldığı ana tesisi olan Pantex, son yeni bombasını 1991 yılında tamamlamış ve o tarihten bu yana binlerce bombanın sökümünü yapmıştı.

Pantex Çarşamba günü erken saatlerde X üzerinden paylaşım yaparak, tesisin “normal gündüz vardiyası operasyonları için açık olduğunu” ve tüm personelin kendilerine verilen programa göre görev için rapor vermeleri gerektiğini duyurdu.

Yangınlar Salı günü şiddetlenirken, Amarillo’nun kuzeydoğusundaki bazı kasabalarda tahliye emri verildi. Oklahoma-Teksas sınırındaki Durham kasabasında yetkililer, halkı bölgeden ayrılmaya çağırdı.

Teksas Eyalet Senatörü Kevin Sparks, Amarillo’ya yaklaşık 160 kilometre uzaklıktaki yaklaşık 2 bin nüfuslu Canadian kasabası için tahliye emri çıkarıldığını söyledi. Salı günü ilerleyen saatlerde Hemphill İlçesi Şerif Ofisi, yollar kapalı olduğu için kasabada kalan herkesi bulundukları yerlerde ya da lise spor salonunda barınmaya çağırdı.

Hutchinson İlçesi’ndeki küçük Fritch kentinin en azından bazı sakinlerine de Salı günü öğleden sonra bir otoyola atlayan başka bir yangın nedeniyle evlerini terk etmeleri söylendi.

Salı akşamı yangınlar Amarillo’dan 32 ila 40 kilometre uzaktaydı. Meteoroloji yetkilileri, rüzgarın orman yangını dumanını şehre yaklaştırdığını ve bunun solunum sorunları olanları olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.

Ulusal Meteoroloji Dairesi, saatte 64 kilometrenin üzerindeki şiddetli rüzgarların ılık sıcaklıklar, düşük nem ve kuru kış bitki örtüsüyle birleşerek koşulları orman yangınları için elverişli hale getirmesi nedeniyle ülkenin orta kesimlerindeki diğer bazı eyaletler için de yangın tehlikesi uyarıları yayınladı.

Nebraska’daysa yetkililerin Salı günü yaptığı açıklamaya göre, eyaletin orta kesimlerinde bir çim biçme makinasından çıkan kıvılcımların yol açtığı yangın, eyaletin en büyük şehri Omaha büyüklüğünde bir çayırlık alanın yanmasına neden oldu.

VOA tarafından geçilen Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, nükleer tesisin bir süreliğine kapatılmasına neden oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, nükleer tesisin bir süreliğine kapatılmasına neden oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, nükleer tesisin bir süreliğine kapatılmasına neden oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.