Teksas eyaleti ve ABD Federal Hükümeti arasında eşi görülmemiş sınır güvenliği düellosu

Teksas eyaleti ve ABD Federal Hükümeti arasında eşi görülmemiş sınır güvenliği düellosu

ABONE OL
22:37 - 30/01/2024 22:37
Teksas eyaleti ve ABD Federal Hükümeti arasında eşi görülmemiş sınır güvenliği düellosu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetimi ve federal hükümetle Teksas eyaletinin göçmenlik karşıtı Cumhuriyetçi Partili Valisi Greg Abbott arasında bir süredir ABD-Meksika sınırının güvenliği konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Abbott, Biden’ın bir anayasal görev olan eyaletleri korumayı yerine getirmediği gerekçesiyle Teksas’ın Meksika’yla olan ve kaçak göçmenlerin en sık kullandığı sınır üzerindeki hatlara dikenli tel çekiyor.

ABD Anayasa Mahkemesi; geçen hafta federal hükümetin bu telleri kaldırmasına geçici olarak izin verdi. Ancak Teksas eyaleti sınıra tel örgü çekmeye devam etti. Anlaşmazlığın ana öğelerinden biriyse Biden’ın Ukrayna, İsrail, göçmenlik kontrolü ve diğer ulusal güvenlik ihtiyaçları için 110 milyar dolarlık acil fon talebine dahil edilen sınır politikası değişikliklerinin Cumhuriyetçiler tarafından yeterli bulunmaması.

Peki Teksas eyaleti ve Biden hükümeti arasındaki sınır güvenliği anlaşmazlığı nasıl oluştu?

Teksas eyaleti ABD Anayasa Mahkemesi kararına rağmen sınıra dikenli tel çekmeye devam etti

ABD Anayasa Mahkemesi 22 Ocak’ta, ABD Sınır Devriyesi’nin, Cumhuriyetçi Vali Greg Abbott yönetimindeki Teksas eyaletinde yasadışı sınır geçişlerini caydırmak için, Meksika sınırının bir kısmına yerleştirdiği dikenli tel örgüleri kesmesine veya kaldırmasına geçici olarak izin verdi.

Böylelikle, Başkan Joe Biden yönetiminin, konuyla ilgili dava devam ederken federal yetkililerin dikenli telleri kaldırmasını geçici olarak engelleyen bir alt mahkeme kararını durdurmuş oldu.

Tartışmalı ara kararı veren New Orleans’taki 5. ABD Temyiz Mahkemesi, Sınır Devriyesi yetkililerinin dikenli telleri keserek Teksas yasalarını ihlal edip etmediğine ilişkin argümanları 7 Şubat’ta ele alacak.

Anlaşmazlık konusu olan tel örgü, Vali Abbott’ın 2021 yılında yasadışı sınır geçişlerini caydırmak amacıyla başlattığı Lone Star Operasyonu’nun bir parçası. Eagle Pass kasabası etrafında odaklanan uygulamada tel örgüler, Teksas Ulusal Muhafızları tarafından Rio Grande nehri boyunca özel mülk alanına çekilmişti.

Teksas geçen Ekim ayında, ABD Gümrük ve Sınır Koruma görevlilerinin, eyaletin toprak sahiplerinin izniyle özel arazilere stratejik olarak yerleştirdiği telleri kesme, tahrip etme veya başka şekillerde zarar verme uygulamalarının yoğunlaştığını belirterek Biden yönetime dava açmıştı.

Bölge Yargıcı Alia Moses Kasım ayında,, Biden yönetimini ABD’ye yasadışı girişleri önlemedeki “mutlak başarısızlığı” nedeniyle eleştirdi; ancak Teksas’ın iddia ettiği hakların, federal hükümetin davadaki egemen dokunulmazlığının önüne geçemeyeceğine karar verdi. Söz konusu dokunulmazlık federal hükümeti hukuk davalarından ve cezai kovuşturmalardan koruyor.

Öte yandan Teksas Ulusal Muhafızları geçen hafta, ABD Anayasa Mahkemesi’ne rağmen sınır boyunca dikenli tel çekmeyi sürdürdü. Abbott, bu kararının arkasında duruyor ve Biden’ı göçmenlik yasalarını uygulamamakla suçluyor.

25 Cumhuriyetçi Partili eyalet valisinden Abbott’a destek

Öte yandan 25 Cumhuriyetçi Partili eyalet valisi, Greg Abbott’un Biden yönetimine karşı takındığı tutuma destek açıklaması yaptı. Kendisini destekleyen Cumhuriyetçi valilere teşekkür eden Abbott, ”Amerika’nın yarısı Biden yönetimine karşı tavır alıyor” dedi.

25 Cumhuriyetçi Partili vali, açıklamada, ”Vali Greg Abbott’la ve sınır güvenliğini sağlamak için dikenli teller dahil her türlü aygıt ve stratejiyi kullanan Teksas eyaletiyle dayanışma içindeyiz. Biden yönetiminin eyaletlere olan anayasal yükümlülüklerinden kaçınması nedeniyle Teksas’ın eyaletlerimizin ve ülkemizin egemenliğini korumak için her türlü hukuki hakka sahiptir” ifadelerine yer verdi.

Abbott’a destek açıklamasına Alabama, Alaska, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, Kuzey Dakota, Tennessee, Utah, Virginia, Batı Virginia ve Wyoming eyaletlerinin valileri imza attı.

ABD’nin kuzeydoğu eyaletlerinden Vermont’un Valisi Phil Scott ise açıklamayı imzalamayan tek Cumhuriyetçi Partili eyalet valisi oldu.

Abbott, Teksas Kamu Güvenliği Dairesi ve Teksas Ulusal Muhafızları’nın Meksika sınırında oynadığı rolün, eyaletin kendisini istilaya karşı savunması şeklindeki anayasal yetkisini kullanmasının parçası olduğunu dile getiriyor.

Trump’tan Abbott’a övgü

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık yarışındaki en güçlü adayı eski Başkan Donald Trump ise haftasonunda yaptığı açıklamada, Abbott’tan övgüyle söz etti.

Teksas eyaletine ABD-Meksika sınırından göçmen genişlerini engellemesi için tam destek verilmesi gerektiğini söyleyen Trump, Cumartesi günü Las Vegas’ta Latin kökenli nüfusun yoğun olduğu bir mahallede düzenlediği seçim mitinginde, ”Ben başkan olduğumda Teksas’a yasaklama emri yerine güçlendirici destek göndereceğim. Sınır eyaletleriyle savaşmak yerine ülkeyi şu anda devam etmekte olan bu korkunç istilaya karşı korumak için Amerikan başkanına verilen her kaynağı kullanacağım” dedi.

Trump’ın Latin kökenli seçmenlerden aldığı destek, ilk kez başkanlık yarışına katıldığı 2016 yılından bu yana artıyor.

Göçmenlerin en çok Latin ve siyah ailelere zarar verdiğini söyleyen Trump, ”Bu meseleyi çözeceğim, daha ilk gün çözeceğim ve süreci başlatacağım. Bu nedenle Latin oylarından rekor düzeyde pay alacağız” şeklinde konuştu.

“Biden’ın Teksas Ulusal Muhafızları’nı federal bir yapıya dönüştürürse ciddi bir siyasi hata olur”

Öte yandan Teksas Valisi Greg Abbott, hafta başında Fox News kanalında Sean Hannity’nin programına katılarak Başkan Biden’ın Teksas Ulusal Muhafızları’nı federal hale getirmesinin ciddi bir siyasi hata” olacağı yorumu yaptı.

Abbott, ABD-Meksika sınır güvenliği konusunda, ”Bu, Amerika’daki bir numaralı mesele. Amerikalılar emniyetli bir sınır istiyor” dedi; ”Böyle bir hata yapmaları durumunda Teksas’ın, sınırımızın güvenliğini sağlamaya devam etmesi için hazırlıklıyım” dedi.

Meksika’dan ABD’ye kaçak sınır geçişleri Aralık ayında rekor düzeye ulaştı

ABD Sınır Devriyesi’nin verilerine göre 2023 yılı Aralık ayında Meksika sınırından kaçak geçiş yapmaya çalışan 249 bin 785 kişi tutuklandı.

Bu, 191 bin 112 kaçağın tutuklandığı Kasım ayına kıyasla yüzde 31’lik yükselmeye ve rekor artışa işaret ediyor.

Bir önceki rekor sayıysa 2022 Aralık ayında 222 bin 18 kaçağın tutuklanmasıyla kaydedilmişti.

ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği Dairesi verilerine göre Aralık ayında 56 bin 236 Meksikalı, 46 bin 937 Venezuelalı, ABD-Meksika sınırını yasadışı yollardan geçerken tutuklandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’dan “Sınır tasarısı ölü doğabilir” iması

Başkan Biden bir yandan da, Ukrayna’ya yeni yardımları sınır güvenliği tedbirlerine bağlayan partilerüstü yasa tasarısının kabulü için Kongre’ye bastırıyor. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson sınır ve göç politikası konusundaki uzlaşmanın “ölü doğabileceğini” öne sürdü.

Biden, tasarıda önerilen politikaların “Amerika’nın sınırı güvence altına almak için şimdiye kadar sahip olduğu en sert ve en adil reformlar dizisi” olacağını söyledi. Ayrıca Biden, yasayı imzalar imzalamaz “sınırı kapatmak” için yeni bir acil durum yetkisi kullanma sözü verdi.

Biden’ın anlaşmayı benimsemesi ve Cumhuriyetçiler’in direnişi, ABD’de başkanlık seçimleri yılında, göç politikalarının siyaset malzemesi yapılması olarak yorumlanıyor.

Ancak anlaşmanın Kongre’den geçme ihtimalinin azalması, başta Ukrayna olmak üzere ABD’nin dünya genelindeki müttefikleri için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Senato’daki Cumhuriyetçiler, başlangıçta Biden’ın Ukrayna, İsrail, göçmenlik kontrolü ve diğer ulusal güvenlik ihtiyaçları için 110 milyar dolarlık acil fon talebine sınır politikası değişikliklerinin de dahil edilmesinde ısrar etmişti.

Ancak Senato anlaşması, geçen hafta, anlaşmayı Demokratlar’a siyasi bir “hediye” olarak değerlendiren eski Başkan Donald Trump dahil Cumhuriyetçiler’den gelen eleştiriler nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

Anlaşmayı müzakere eden çekirdek bir grup senatör, tasarı metnini bu hafta başında yayınlamayı umuyordu. Ancak muhafazakarlar, önlemlerin göçü sınırlamak için yeterince ileri gitmediğini söylüyor.

Tasarı, sığınma talebinde bulunan göçmenlere daha sert standartlar getirmenin yanısıra, günlük göçmen sayısının yetkililer için yönetilemez sayılara ulaşması halinde sınırda sığınma başvurularının reddedilmesini öngörüyor.

Tasarının kabul edilememesi, Kongre liderlerinin önünde Ukrayna için on milyarlarca doları onaylama yolu kalmayabilir. Biden, Kiev’in Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmeyi en önemli önceliği haline getirse de yönetimin Ukrayna’ya mühimmat ve füze gönderecek mali kaynağı kalmadı.

Ukrayna destekçileri Kongre’deki çıkmazın savaş alanlarında hissedildiği ve Ukraynalı askerleri silahsız bıraktığı uyarısı yapıyor.

Sınır politikası konusunda iki partinin uzlaşmasına şüpheyle yaklaşan Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, Cuma günü, ülkenin sınır sorunlarına çözüm olarak geçen yıl Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği kapsamlı göçmenlik önlemlerine işaret etti.

Ancak bu tasarı o zaman tek bir Demokrat oy bile alamamıştı. Tasarının şimdi de Senato’dan geçmesi için gerekli olan Demokrat desteği alma şansı neredeyse hiç yok.

Cumhuriyetçiler, Biden’ın başkanlığı döneminde ABD’ye tarihi sayıda göçmenin geldiği gerçeğini vurgulamaya çalışıyor.

Biden yönetimi ise göçü küresel huzursuzlukların tetiklediğini savunuyor ve sınır güvenliği konusunda insani politikalar uygulamayı amaçlıyor.

VOA tarafından geçilen Teksas eyaleti ve ABD Federal Hükümeti arasında eşi görülmemiş sınır güvenliği düellosu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas eyaleti ve ABD Federal Hükümeti arasında eşi görülmemiş sınır güvenliği düellosu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas eyaleti ve ABD Federal Hükümeti arasında eşi görülmemiş sınır güvenliği düellosu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.