TBB, Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hakkında bilgilendiriyor

TBB, Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hakkında bilgilendiriyor

ABONE OL
20:45 - 07/06/2021 20:45
TBB, Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hakkında bilgilendiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

1 Mart 2020’de Almanya’da yürürlüğe giren Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası (Fachkräfteeinwanderungsgesetz) hakkında Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) bünyesindeki AnQua Plus Fachkräfteeinwanderung Projesi Berlin’deki işveren ve firmalara ücretsiz ve bağımsız danışma sunmaktadır.

Almanya Federal Hükümetinin 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe geçirdiği bu yasa ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışındaki kalifiye iş gücü göçünü Almanya iş piyasasına kazandırmayı ve Almanya’nın nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedeflemektedir.

Yeni yasa üniversite mezunu olanların yanı sıra mesleki yeterlilik sahibi olanlara da Almanya’da çalışma imkânı sunmaktadır. Bu bağlamda iş sözleşmesi olan ve bunun için vize başvurusunda bulunacak kişilerin mesleki eğitimlerinin Almanya’da ki eğitime denk olduğunu belgelendirmeleri şarttır. Ayrıca işverenler aracılığıyla nitelikli iş gücü süresini hızlandırmak da mümkündür.

Eğer kişi denklik sürecinde olumlu bir sonuç ile geçtiyse, fakat henüz bir işvereni mevcut değilse, yasa kapsamında bu kişilere iş bulmak amaçlı 6 aya kadar varan bir iş arama vizesi imkânı sunulmaktadır.

Bunun dışında kısmi eşdeğerlilik alanların eğitimlerindeki farklılıkları Almanya’da gidermek için 18 aya kadar bir vize almaları da mümkündür. Ayrıca bilişim teknolojileri alanında yurt dışında son 5 yıl içerisinde en az 3 yıllık iş deneyimi olan kişilerin diploma denkliğine ihtiyaç duymadan iş tecrübesini belgeleyen bir referans yazısı ile de Almanya’da çalışmalarına imkân sağlanmaktadır. Yeni yasa 25 yaşının altındaki gençlere Almanya’da mesleki eğitim (Duale Ausbildung) almalarını da mümkün kılmaktadır.

Bundesministerium für Arbeit und Soziales tarafından finanse edilen ve IQ Landesnetzwerk Berlin’in bir parçası olan AnQua Plus Fachkräfteeinwanderung projesi AB ülkeleri dışından bir iş gücünü kendi firmalarına kazandırmak isteyen Berlin’deki işveren ve firmalara ücretsiz olarak danışma sunmaktadır.

Ücretsiz danışma için proje sorumlusu Ümit Akyüz ile [email protected] e-posta adresi veya +49 (30) 47 39 61 30 numaralı telefondan iletişime geçebilir ve nitelikli iş gücü göçü yasayı imkanları, süreçleri ve prosedürleri, yurtdışında edinilmiş meslek diplomalarının denklikleri ve süreci hakkında destek ve bilgi alabilirsiniz.

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.