Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi rekor kırmaya devam ediyor

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi rekor kırmaya devam ediyor

ABONE OL
13:59 - 22/12/2021 13:59
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi rekor kırmaya devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışların tüketici enflasyonunu daha da tetikleyeceği belirtilerek, bu gidişatı tersine çevirecek sürdürebilir tarım politikaları uygulamaya konulmasının zorunlu hale geldiği vurgulandı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi.

Ekim ayı tarımsal girdi enflasyonunun aylık yüzde 4,17, yıllık yüzde 29,58 olarak ilan edildiğini anımsatan Çandır, “Bu rakamlar, aylıkta ve yıllıkta endeks tarihinin rekorları oldu. Mart ayından itibaren yıllık tarımsal girdi enflasyonu, son 6 yılın rekorlarını kırmaya devam etti” dedi.

Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 4,46 ve yıllık yüzde 30,64’lük artış ilan edildiğini ifade eden Çandır, en yüksek artışın ise gübrede yaşandığına dikkat çekti. Ali Çandır, şunları kaydetti.

‘’Ekim’de fiyat değişimleri aylık tohumda yüzde 5,5, enerjide yüzde 3,05, gübrede yüzde 14,97, ilaçta yüzde 4,58, veteriner hizmetlerinde yüzde 1,54, yemde yüzde 3,65, diğer kalemlerde ise yüzde 1,84 olarak açıklandı. Yıllıkta ise tohumda yüzde 12,11, enerjide yüzde 26,89, gübrede yüzde 90,15, ilaçta yüzde 16,56, veteriner hizmetlerinde yüzde 16,11, yemde yüzde 29,08 ve diğer kalemlerde ise yüzde 19,91 artış oldu. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 2,37 ve yıllık yüzde 23,17’lik artış ilan edildi.’’

Üretici yine kazanamadı

Ekim ayında Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde 1,68, yıllık ise yüzde 23,10 ilan edildiğine dikkat çeken Çandır, tarımsal girdi fiyat endeksinin tarımsal üretici fiyat endeksinden düşük seyretmesi halinde tarımsal üretimin sağlıklı bir şekilde devam edebileceğini kaydetti. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Eylül ayında olduğu gibi Ekim ayında da ilan edilen rakamlar gösteriyor ki, tarım üreticisi aylıkta da yıllıkta da zarar etmiştir. Bu zarar aylıkta yüzde 148, yıllıkta ise yüzde 9,5 düzeyinde seyretti.

Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonu da tarım sektörünü dolaylı olarak etkiledi. Ekim ayında açıklanan aylık yüzde 5,24 ve yıllık yüzde 46,31 düzeyindeki yurtiçi üretici enflasyonu ile aylık yüzde 7,93 ve yıllık yüzde 32,96 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonu, genel olarak sektörün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte de artarak taşımaya devam edeceğini gösteriyor.”

Tüketici enflasyonunu tetikler

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın tüketici enflasyonunu tetikleyeceğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, tüketici enflasyonunun Ekim’de aylık yüzde 2,39 ve yıllık yüzde 19,89 açıklandığını, ancak üreticinin ürün fiyatlarına henüz maliyet artışını yansıtamadığını vurguladı.

Dünyada da tarım, gıda ve emtia fiyatlarının son 15 yıla göre ciddi artış gösterdiğini dile getiren Çandır, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Küresel gelecek açısından kolay zamanlar bitti. Tarımsal faaliyetlerin kesintisiz ve büyüyerek devam etmesini sağlayıcı politikaların gecikmeden uygulamaya konulması gerekiyor. Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar, son 11 yılda maliyet-gelir oranında ciddi zayıflamaya maruz kaldı. Özellikle yılbaşından bu yana açıklanan tarımsal enflasyon rakamları bu zayıflık eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Mutlaka bu gidişatı tersine çevirecek sürdürebilir politikaları uygulamaya koymak zorundayız.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.