Taleban Rusya’yla Akaryakıt Anlaşmasına Hazırlanıyor

Taleban Rusya’yla Akaryakıt Anlaşmasına Hazırlanıyor

ABONE OL
21:42 - 29/08/2022 21:42
Taleban Rusya’yla Akaryakıt Anlaşmasına Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yaklaşık bir yıl önce ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle ülkede denetimi eline alan Taleban, Rusya’dan benzin ve dizel yakıt satın almaya hazırlanıyor. Afganistan Ticaret Bakanlığı, Rusya’yla yapılan görüşmelerin son aşamasına gelindiğini belirtti.

Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Sözcüsü Habibirahman Habib, üst düzey bir Taleban heyetinin akaryakıt anlaşmasını sağlamak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’da olduğunu doğruladı. Heyet, akaryakıtın yanısıra Rusya’dan buğday almak üzere de görüşmeler yapıyor.

Bakanlık sözcüsü, anlaşmaya ilişkin detayların imzaların atılmasından sonra paylaşılacağını söyledi. İki ülke arasında bu ay içerisinde anlaşmaya ilişkin başka temasların da olduğu belirtiliyor.

İsmi açıklanmayan bir Taleban yetkilisi benzin ve dizel yakıt konusunda anlaşmanın neredeyse sağlandığını, anlaşmanın metni üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Rusya tarafıysa anlaşma haberlerine ilişkin olarak herhangi bir açıklama yapmadı.

Uluslararası toplum Taleban yönetimini tanımıyor

Rusya ve Taleban arasında bir anlaşma imzalanırsa bu başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu tarafından yönetimi tanınmayan Taleban açısından da önemli bir adım olacak.

Anlaşma ABD’nin Moskova’nın petrol gelirlerini Ukrayna savaşını finanse etmek amacıyla kullandığı gerekçesiyle diğer ülkeleri Rusya’dan petrol almamaları konusunda ikna etmeye çalıştığı bir döneme de rastlıyor.

Hem Rusya hem deTaleban yönetimindeki Afganistan ABD dahil olmak üzere uluslararası toplumun ekonomik yaptırımlarıyla karşı karşıya. Ancak anlaşma imzalansa dahi Moskova da henüz Taleban’ı resmi olarak tanımış değil.

Afganistan Merkez Bankası’nın yurtdışı varlıkları dondurulmuş durumda ve Rusya’nın finans kurumlarına da uluslararası para transferleri konusunda uygulanan kısıtlamalar var. Bu durumda iki ülke arasında ödemelerin nasıl yapılacağı da merak konusu.

Pakistan, Afganistan’dan yüklü miktarda kömür alıyor ve bu ödemeleri özel firmalar aracılığıyla yapıyor. Taleban ayrıca ülkedeki bu kömür ticareti sebebiyle gümrük vergilerinden milyonlarca dolar gelir elde ediyor.

VOA tarafından geçilen Taleban Rusya’yla Akaryakıt Anlaşmasına Hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taleban Rusya’yla Akaryakıt Anlaşmasına Hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taleban Rusya’yla Akaryakıt Anlaşmasına Hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.