Taleban Kabil’i Kuşattı

Taleban Kabil’i Kuşattı

ABONE OL
16:30 - 15/08/2021 16:30
Taleban Kabil’i Kuşattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afganistan’da Taleban başkent Kabil’i kuşattı. Afganistan İçişleri Bakanı ülkede barış içinde bir geçiş olacağını belirtti ama ayrıntı vermedi. Örgüt, en kısa sürede iktidar devrinin gerçekleşmesini istediğini belirtti.

Afganistan hükümeti düşmek üzere.

Taleban, başkent Kabil’i kuşattı.

Afganistan İçişleri Bakanı barış içinde bir geçiş olacağını belirtti.

İçişleri Bakanı Abdul Sattar Mirzakawal, kente saldırı olmayacağını ve huzurlu bir geçişin gerçekleşeceğini, iktidarın geçici bir yönetime devredileceğini belirtti.

Eski İçişleri Bakanı Ali Ahmed Jalili’nin geçici hükümetin lideri olacağı kaydediliyor.

Taleban’ın Jalili ismine nasıl bir tepki verdiği bilinmemekle birlikte iktidarın devri sürecinde uzlaştırıcı bir isim olabileceği yorumları yapılıyor.

Bir Afgan yetkili Devlet Başkanı Eşref Gani’nin Amerika’nın Taleban’la yürütülen barış görüşmelerinin temsilcisi Zalmay Halilzad ve NATO’dan üst düzey isimlerle temasta olduğunu belirtti. İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise daha sonra Gani’nin ülkeyi terkettiğini ve Tacikistan’a gittiğini iddia etti.

Afganistan Savunma Bakanı ise güvenlik güçlerinin Kabil’i savunmaya bağlı olduklarını söyledi.

Bu arada Afgan hükümetine bağlı bir heyetin Taleban temsilcileriyle görüşmek için bugün Doha’ya gidecekleri açıklandı.

Bütün bu gelişmeler yaşanırken Taleban’dan da açıklamalar geldi.

Taleban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve diğer liderlere örgütle çalışma çağrısı yaptı.

Mücahid, Taleban savaşçılarının tatmin edici huzurlu bir geçiş sağlanıncaya kadar Kabil’in bütün girişlerinde bekleyeceğini söyledi.

Sözcü, infaz, taşlama ve kesme gibi cezalandırmalarla ilgili kararlara mehkemelerin karar vereceğini kaydetti.

Örgüt sözcüsü medyanın herkesi eleştirmesine izin verileceğini ancak karakter infazının buna dahil olmadığını vurguladı.

Kadınların evlerini tek başlarına terketmelerine izin verileceğini kaydeden sözcü, kadınların eğitim ve çalışmasına olanak sağlanacağını, türban giyeceklerini belirtti.

Örgüt sözcüsü kadın haklarına saygı göstereceklerini söyledi.

Sözcü, bütün Afganlar’ın dahil olduğu bir hükümet istediklerini de vurguladı.

Amerikan istihbaratı başkent Kabil’in 3 ay içinde düşebileceği tahmininde bulunmuştu ancak örgüt çok kısa süre içinde önemli kentleri tek tek ele geçirdi. Birçok yerde kentler çatışmadan düştü.

Taleban, Afganistan’da iktidardan düştükten 20 yıl sonra yeniden iktidara artık çok yakın görünüyor.

Başkent Kabil’de insanların ya evlerine ya da havaalanına ulaşmak için çaba harcadığı belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Taleban Kabil’i Kuşattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taleban Kabil’i Kuşattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taleban Kabil’i Kuşattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.