Taleban BM’de Görevli İki Gazeteciyi Gözaltına Aldı

Taleban BM’de Görevli İki Gazeteciyi Gözaltına Aldı

ABONE OL
22:24 - 11/02/2022 22:24
Taleban BM’de Görevli İki Gazeteciyi Gözaltına Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Taleban yönetimi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde (UNHCR) görev yapan iki gazeteciyi gözaltına aldı. Gazetecilerle birlikte UNHCR görevlisi bazı Afgan vatandaşlarının da tutuklandığı iddia edildi. BM Mülteci Yüksek Komiserliği, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda tutuklamaları doğruladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, “BM’de görevli iki gazeteci ve bu iki gazeteciyle birlikte çalışan Afgan uyruklu bazı kişiler de Kabil’de gözaltına alındı. Konuyu çözmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir gazetecinin sorusunu, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin olumlu bir sonuç için temasları sürdürüyor” diye yanıtladı. Sözcü Dujarric, yorum yapmayacağını konunun BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin bilgisi dahilinde olduğunu kaydetti.

Gözaltına alınan gazetecilerden biri eski BBC çalışanı

Taleban’ın gözaltına aldığı gazetecilerden birinin eski BBC çalışanı İngiliz gazeteci Andrew North olduğu belirlendi gözaltına alınan diğer gazetecinin de Amerikalı olduğu öne sürüldü.

İngiliz gazeteci Andrew North’un eşi Natalia Antelava, “Andrew Kabil’deydi ve Afganistan halkına yardım etmek üzere BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nde çalışıyordu. Güvenliğinden son derece endişe duyuyoruz. Herkesi serbest bırakılmalarını sağlamak için yardım etmeye çağırıyoruz” dedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi: “Taleban gazetecilere yönelik taciz ve tutuklamalara son vermeli”

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yaptığı açıklamada, Taleban’dan Andrew North’u ve diğer tüm gazetecileri derhal serbest bırakmasını istedi, basın mensuplarını taciz etmekten ve gözaltına almaktan vazgeçmeye çağırdı.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Kabil’deki bir BM yetkilisinin, konuyla ilgili konuşma yetkileri olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla kendileriyle iletişime geçtiğini, gazeteci North’un 8 Şubat Salı günü gözaltına alındığını söylediğini açıkladı.

CPJ’nin Asya Program Koordinatörü Steven Butler açıklamada, “Taleban’ın BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde görevli iki gazeteciyi tutuklaması basın özgürlüğündeki erozyonu gösteriyor. Bu durum, Taleban yönetiminin gazetecilere yönelik artan saldırıların üzücü bir yansımasıdır. Gazeteci North ve kimliği açıklanmayan diğer gazeteci derhal serbest bırakılmalı, çalışmalarını sürdürmelerine müsaade edilmelidir. Taleban yönetimi gazetecilere yönelik saldırılarını ve tacizlerini durdurmalı” dedi. Gazetecileri Koruma Komitesi, Afganistan’da Taleban Sözcü Yardımcısı Ahmadullah Wasiq’e görüşünü almak için mesaj yolladığını ancak cevap alamadığını belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü bu hafta ülkeyle ilgili bir raporda, Afganistan’ın kontrolunu ele geçirdiklerinden bu yana en az 50 muhabir ve diğer medya çalışanının Taleban polisi veya istihbarat servisleri tarafından tutuklandığını veya gözaltına alındığını, birçoğunun da gözaltında şiddete maruz kaldığını açıklamıştı.

AFP’nin konuyla ilgili haberine göre, Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yetkililerin durumu araştırdığını söyledi. Mücahid, “Gözaltına alınıp alınmadıklarını teyit etmeye çalışıyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Taleban BM’de Görevli İki Gazeteciyi Gözaltına Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taleban BM’de Görevli İki Gazeteciyi Gözaltına Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taleban BM’de Görevli İki Gazeteciyi Gözaltına Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.