Tahıl Yüklü İlk Gemi Odesa’dan Yola Çıktı

Tahıl Yüklü İlk Gemi Odesa’dan Yola Çıktı

ABONE OL
11:50 - 01/08/2022 11:50
Tahıl Yüklü İlk Gemi Odesa’dan Yola Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Odesa limanından yüklenen ilk tahıl gemisinin bu sabah Türkiye saati ile 9.30’da hareket ettiğini açıkladı. Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi Lübnan’a gidecek.

Mısır yüklü Razoni adlı Sierra Leoni bandıralı gemi bakanlığın ilk açıklamasından 45 dakika sonra hareket etti. Birleşmiş Milletler’e bağlı Ortak Koordinasyon Merkezi de 26 bin ton yük taşıyan geminin yarın Türkiye karasularına girmesinin beklendiğini, Boğazlar’a girmeden önce denetimi yapıldıktan Lübnan’ın Trablus limanına devam edeceğini duyurdu.

MSB tarafından paylaşılan bilgi notunda şu ifadelere yer verildi: “RAZONİ İsimli gemi Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket etmiştir. Geminin 2 Ağustos’ta İstanbul’da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul’da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir.”

Böylelikle Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in girişimleri sayesinde 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilk sevkiyat başladı.

120 günlük süre içeren anlaşma imzalandıktan sonra Odesa limanına yapılan Rus saldırısı, anlaşmanın hayata geçeceğine yönelik kısa süreli endişe yaratsa da sonrasında yapılan açıklamalarla anlaşmanın yürürlükte kalacağı belirtildi.

Dün Odesa limanını ziyaret eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski de ilk geminin kısa süre içinde yola çıkacağını açıklamıştı.

Ukrayna’nın tahıl ihracatı işgal sonrası yüzde 85 düşüş gösterdi

Ukrayna dünyanın en büyük beş tahıl ihracatçısından biri.

2019-2020 sezonunda 55 milyon ton tahıl ihraç eden Ukrayna 2020-2021 sezonunda 45 milyon tahıl ihraç etti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı öncesinde bu yılki ihraç miktarının 63,7 milyon tona çıkacağı varsayımında bulunuluyordu.

21 Şubat 2021’de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi sonrası dünyanın 94 ülkesi Ukrayna’da üretilen buğday, arpa, mısır ile ayçiçeğinden büyük ölçüde mahrum kaldı.

2022 yılının ilk ayında 6 milyon ton tahıl ihraç eden Ukrayna, işgal sonrası aylarda Karadeniz’deki limanlarını kullanamadığından her ay ortalama 1 milyon ton civarında ihracat gerçekleştirebiliyordu. Tuna nehri üzerinden Romanya limanlarına ulaştırılan tahıl buradan dünya piyasalarına sınırlı bir şekilde sevk edilebiliyordu.

Ukrayna Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin buğday kaynağı

Blokaj sonrası Karadeniz’de bulunan limanlarından Odesa’dan ilk tahıl gemisini Mısır’a gönderen Ukrayna, dünya buğday ihracatında Rusya, ABD, Kanada, Avustralya’nın ardından beşinci sırada bulunuyor.

Ukrayna’nın en fazla tahıl tedariki sağladığı ülkeler Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yer alıyor.

Lübnan toplam buğday talebinin yüzde 81’ini Ukrayna’dan karşılıyor. Katar’ın tükettiği buğdayın yüzde 64’ü, Tunus, Pakistan ve Libya’nın ihtiyaç duyduğu buğdayın neredeyse yarısı yine aynı ülkeden karşılanıyor.

Ukrayna işgalinin başladığı Şubat ayından bu yana Odesa limanında kuru yük kargosuyla bekleyen Navi-Star gemisi

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan da Ukrayna ayçiçeği yağına bağımlı

Ukrayna, arpa dışsatımında Avustralya’nın ardında ikinci, mısır ihracatında ise ABD ve Arjantin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Dünyada ihraç piyasalarına sunulan mısırın yüzde 16’sı, arpanın yüzde 10’u ve buğdayın yüzde 9’u Ukrayna’da yetiştiriliyor.

Ayçiçek yağı ihracatında ise Rusya Federasyonu’nun açık ara önünde ilk sırada Ukrayna yer alıyor.

Çin ile dünyanın en büyük nüfusa sahip iki ülkesinden biri olan Hindistan da ayçiçeği yağı ihtiyacının önemli bir bölümünü Ukrayna’dan tedarik ediyor. Hindistan’ın kullandığı ayçiçeğin yüzde 76’sı Ukrayna limanlarından gönderiliyordu.

VOA tarafından geçilen Tahıl Yüklü İlk Gemi Odesa’dan Yola Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tahıl Yüklü İlk Gemi Odesa’dan Yola Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tahıl Yüklü İlk Gemi Odesa’dan Yola Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.