ABD Savunma Bakanı Austin Ukrayna toplantısında “İyiyim”dedi

ABD Savunma Bakanı Austin Ukrayna toplantısında “İyiyim”dedi

ABONE OL
10:12 - 15/02/2024 10:12
ABD Savunma Bakanı Austin Ukrayna toplantısında “İyiyim”dedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçirdiği prostat kanseri ameliyatı sonrasında nekahat sürecinde Pazar günü yeniden hastaneye kaldırılan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin taburcu edildi. Austin, bugün Ukrayna’ya daha fazla destek verilmesine odaklanan temas grubu toplantısına çevrimiçi katıldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamaya göre Austin, Salı akşamı Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nden taburcu edildi ve iki saatten kısa bir süre sonra tüm görevlerine yeniden başladı.

Açıklamada Beyaz Saray, Kongre, Savunma Bakan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı’nın Austin’ın hastaneden çıkmasıyla ilgili bilgilendirildiği belirtildi.

Austin, Savunma Bakanlığı’nın “acil bir mesane (idrar kesesi) sorunu” olarak tanımladığı bir nedenle hastanedeydi. Doktorları Salı günü yaptıkları açıklamada, tıbbi sorunun Austin’ın Aralık ayında geçirdiği prostat kanseri ameliyatıyla ilgili olduğunu ancak Pazartesi günü “cerrahi olmayan prosedürlerle düzeltildiğini” söyledi.

Doktorlar yaptıkları açıklamada Austin için, “Müdahale boyunca iyi durumdaydı. Tamamen iyileşmeye devam etmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna toplantısı

Yaşadığı son sağlık sorunu Austin’ın bu hafta Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun (UDCG) yüz yüze toplantısı ve NATO savunma bakanlarının ayrı bir toplantısı için Brüksel’e gitme planlarını iptal etmesine neden oldu.

Ancak Austin Ukrayna toplantısına çevrimiçi bağlanarak katıldı. Brüksel’e seyahat edemediği için üzüntüsünü dile getiren Austin,”Durumum iyi ve kanser prognozum mükemmel seyrediyor” dedi.

Austin, Biden yönetiminin Kiev için ayırdığı para tükenmiş ve ek fon talebi Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde sürüncemede kalmış olsa da ABD’nin kısa ve uzun vadede Ukrayna’yı desteklemekten geri adım atmayacağını söyledi.

Austin , Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından henüz gündeme alınmayan Ukrayna ve diğer müttefiklere yönelik 95,3 milyar dolarlık askeri yardım paketinden bahsetmeden, “Ukrayna’ya hem kısa vadeli hem de uzun vadeli destek sağlamak için yoğun şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ukrayna, kritik mühimmatının azalmasına rağmen Rusya’nın yoğun insansız hava aracı ve füze saldırılarını bertaraf etmeyi sürdürdü. ABD, fonların tükendiği Aralık sonundan bu yana Ukrayna’ya herhangi bir askeri yardım göndermedi.

ABD Senatosu, Ukrayna için 60 milyar dolardan fazlasını içeren 95,3 milyar dolarlık yardım paketini, Salı sabaha karşı kabul etmişti.

UDCG ve NATO savunma bakanlarının toplantıları kritik bir döneme denk geliyor.

Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, ABD’nin NATO daimi temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith ile birlikte Perşembe günü yapılacak NATO bakanlar toplantısında ABD’yi temsil etmek üzere Brüksel’e gidecek.

Aralık ayında prostat kanseri teşhisi konulan 70 yaşındaki Austin’a 22 Aralık’ta tedavi için prostatektomi adı verilen bir prosedür uygulanmıştı.

Ameliyatı takip eden hafta içinde komplikasyonlar yaşayan Austin, 1 Ocak’ta şiddetli ağrılar nedeniyle ambulansla Walter Reed’e götürülerek yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Austin, Beyaz Saray’ı, Kongre’yi ya da kamuoyunu bilgilendirmediği için yoğun eleştirilere hedef olmuştu.

Pentagon bu kez Austin’in yardımcılarının Pazar günü öğleden sonra hastaneye gitmeden önce Beyaz Saray’ı bilgilendirdiğini açıkladı. Kongre ve Genelkurmay Başkanı da gelişmelerden haberdar edildi.

Beyaz Saray da Pazartesi günü Austin’ın Savunma Bakanlığı’nı yönetme kabiliyetine olan güvenini dile getirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden’ın Austin’ın hastaneye kaldırılmasının bakanlıkta yürüttüğü liderlik görevini etkilemesinden “hiç endişe duymadığını” söyledi.

Austin bu ayın başlarında Pentagon’daki görevine ilk döndüğünde, kanser teşhisini gizli tuttuğu için özür dilemiş ve “Haber beni sarstı. Açıkçası ilk içgüdüm bunu gizli tutmaktı. Ekip arkadaşlarımdan ve Amerikan halkından özür dilerim” demişti.

Austin ayrıca, “Bu durumu doğru şekilde yönetemedik. Ben de bunu doğru şekilde ele almadım. Kanser teşhisimi Başkan’a söylemeliydim. Ekibime ve Amerikan halkına da söylemeliydim ve tüm sorumluluğu üstleniyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Austin’ın hastalığı hakkında başlangıçta açıklama yapmaması federal kurallarda değişikliğe gidilmesine, Pentagon içinde bir inceleme yapılmasına ve genel müfettişin kendi departmanının bildirim prosedürlerini incelemesine yol açmıştı.

VOA tarafından geçilen Taburcu edilen ABD Savunma Bakanı Austin Ukrayna toplantısında “İyiyim”dedi, Kiev’e destek mesajı verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Taburcu edilen ABD Savunma Bakanı Austin Ukrayna toplantısında “İyiyim”dedi, Kiev’e destek mesajı verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Taburcu edilen ABD Savunma Bakanı Austin Ukrayna toplantısında “İyiyim”dedi, Kiev’e destek mesajı verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.