“Sus payı” davasının yargıcından Trump’a bir kez daha mahkemeye itaatsizlik cezası ve hapis uyarısı

“Sus payı” davasının yargıcından Trump’a bir kez daha mahkemeye itaatsizlik cezası ve hapis uyarısı

ABONE OL
22:59 - 06/05/2024 22:59
“Sus payı” davasının yargıcından Trump’a bir kez daha mahkemeye itaatsizlik cezası ve hapis uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski Başkan Donald Trump’ın New York’taki Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam eden “sus payı” ödemesi davasına bakan Yargıç Juan Merchan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Trump’ın basına konuşma ve yayın yasağını ihlal ettiği için 10’uncu kez mahkemeye itaatsizlik cezası vereceğini söyledi ve başka ihlaller olması durumunda hapis cezası da vermeyi de düşünebileceği uyarısında bulundu.

Yargıç Juan Merchan, şimdiye kadar verdiği 1000’er dolarlık dokuz para cezasının, Trump’ı; jüri üyeleri, tanıklar, hakim ve savcıların aileleri hakkında davaya müdahale anlamına gelecek yorumlar yapmasını yasaklayan kararı ihlal etmekten caydırmadığını söyledi.

Merchan, davanın aksaması, seçim öncesinde bir başkan adayını hapse atmanın siyasi sonuçları ve ömür boyu Gizli Servis koruması olan eski bir başkanı hapsetmenin getireceği olağanüstü güvenlik zorlukları dahil birçok nedenden ötürü hapis cezasını “gerçekten son çare” olarak gördüğünü söyledi.

Trump’ın basına konuşma ve yayın yasağı kararını “sürekli ve kasıtlı” olarak ihlal etmesinin “hukukun üstünlüğüne doğrudan bir saldırı” anlamına geldiğini söyleyen Yargıç Merchan, “Hapis cezası uygulamak istemiyorum ve bunun için elimden gelen her şeyi yaptım. Ancak gerekirse uygularım” dedi. Merchan, bu açıklamayı, jüri duruşma salonuna gelmeden önce yaptı.

New York yasaları, mahkemenin verdiği yayın yasağı kararını ihlal edenlere 1000 dolara kadar para cezası ya da 30 güne kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Yargıç Merchan, Cumhuriyetçi Partili eski Başkan Trump’ın 22 Nisan’da yayınlanan bir röportajı için Pazartesi günü 1000 dolar para cezası verdi. Trump, röportajda, “Jüri çok hızlı seçildi- yüzde 95’i Demokrat. Bölge çoğunlukla Demokratlar’dan oluşuyor” ifadelerini kullanmıştı.

Yargıç Merchan, savcıların dikkat çektiği ve tanıklar Michael Cohen ve David Pecker’den bahsedilen diğer ifadelerin kararı ihlal etmediğine hükmetti.

Geçen hafta Merchan, yayın yasağını ihlal ettiğine hükmettiği dokuz sosyal medya paylaşımı için Trump’a toplam 9000 dolar para cezası vermişti.

Trump’ın 12’nci gününe giren sus payı davasında şimdiye kadar üst düzey yardımcısı Hope Hicks ve bulvar gazetesi National Enquirer’ın eski yayıncısı David Pecker’ın, Trump’ın 2016’daki başkan adaylığı sırasında hakkında hoş olmayan haberleri bastırma çabalarına ilişkin ifadeleri yer aldı.

New York savcıları Trump’ı, 2006 yılında kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini iddia eden porno yıldızı Stormy Daniels’a yaptığı 130 bin dolarlık ödemeyi örtbas etmek için iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçluyor. Trump suçsuz olduğunu savunuyor ve Daniels ile cinsel ilişkiye girdiği iddiasını reddediyor.

Trump sık sık basına konuşma ve yayın yasağının Kasım seçimleri öncesinde yürüttüğü kampanyasında seçmenlere kendini anlatma imkanını kısıtladığından şikayet ediyor.

Pazartesi günkü oturumdan önce gazetecilere konuşan Trump, davada önemli bir tanık olması beklenen eski avukatı Cohen hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bununla birlikte Trump, New York savcılarının kendisinin siyasi beklentilerini engellemek için Demokrat Başkan Joe Biden ile birlikte çalıştıkları yönündeki desteksiz iddialarını tekrarladı. Trump ayrıca davanın yargıcı Juan Merchan’ın, kızının Demokrat politikacılar için çalışmış olması nedeniyle bir çıkar çatışmasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Trump’ın avukatları Merchan’ı davadan uzaklaştırmak için girişimde bulunmuş ancak başarısız olmuştu.

Trump mahkeme salonunun dışında gazetecilere verdiği demeçte, “Yargıç ağzımı kapattı ve sanırım çıkar çatışması hakkında konuşmama izin yok. Anayasal konuşma hakkımı elimden aldı” dedi.

Trump şirketlerinin eski finans yetkilisi ifade veriyor

Duruşma daha sonra, Trump’ın sahibi olduğu şirketler grubu Trump Organizasyonu’nun eski finans yetkilisi Jeffrey McConney’nin ifadesiyle devam etti. McConney, ifadesinde, Trump’ın neredeyse her işlemin kuruşu kuruşuna pazarlığını yapan tutumlu bir işadamı olduğunu söyledi.

Duruşmanın 12. gününde savcılar, jüri üyelerine, Trump’ın eski iş bitiricisi ve kişisel avukatı Michael Cohen’e yaptığı toplam 420 bin dolarlık ödemeleri belgeleyen iş kayıtlarını gösterdi.

Bu ödemeler yasal ücretler olarak listelenmişti. Ancak savcılar aslında Cohen’in Daniels’a 2006 yılında Trump ile yaşadığını söylediği cinsel ilişki hakkında sessiz kalması için 130 bin dolar ödediğini kaydediyor. Savcılar ayrıca üzerinde değişiklik yapılan iş kayıtlarının, seçim kanunu ve vergi kanunu ihlallerini örtbas ettiğini belirtiyor.

Trump Organizasyonu eski mali işler yetkilisi Jeffrey McConney, ifadesinde, şirketin üst düzey finans yetkilisi Allen Weisselberg tarafından kendisine ödemelerin yasal ücretler değil, geri ödemeler olduğunun söylendiğini aktardı.

McConney, Trump Organizasyonu’nun vergileri hesaba katmak için gider geri ödemesini iki katına çıkardığı başka bir durumdan haberdar olmadığını söyledi.

McConney ifade verirken jüri üyelerinin, koltuklarının önündeki ekranlarda görüntülenen e-posta mesajlarını dikkatle inceledikleri görüldü.

McConney’nin ifadesi, Stormy Daniels’a yapılan ödemeyi örtbas etmek için iş kayıtlarında yasadışı tahrifat yapıldığını söyleyen savcıların bazı iddialarını destekleyebilir.

Gerçek adı Stephanie Clifford olan Stormy Daniels ve Daniels’a yapılan ödemeyi gerçekleştiren Trump’ın eski avukatı Michael Cohen dahil davanın ana tanıkları henüz ifade vermedi.

Jüri geçen hafta, 2016 başkanlık kampanyasının son haftalarında ortaya çıkan ilişki ve cinsel taciz iddialarına yanıt vermek için gösterdiği çabaları anlatan eski yardımcısı Hope Hicks’in ifadesini dinledi.

Hicks, Trump’ın kendisine Daniels ile seks yaptığını inkar etmesini söylediğini ve eşi Melania’nın bu iddiayı duymasını engellemek istediğini ifade ederken duygulandı. Bu durum, ödemeyi seçmenleri kandırmak yerine ailesini korumak için yaptığını savunan Trump’ın savunmasına yardımcı olabilir.

VOA tarafından geçilen “Sus payı” davasının yargıcından Trump’a bir kez daha mahkemeye itaatsizlik cezası ve hapis uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Sus payı” davasının yargıcından Trump’a bir kez daha mahkemeye itaatsizlik cezası ve hapis uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Sus payı” davasının yargıcından Trump’a bir kez daha mahkemeye itaatsizlik cezası ve hapis uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.