Yayın yasağını çiğnediği için Trump’a 10 bin dolar ceza

Yayın yasağını çiğnediği için Trump’a 10 bin dolar ceza

ABONE OL
22:12 - 23/04/2024 22:12
Yayın yasağını çiğnediği için Trump’a 10 bin dolar ceza
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başkan Donald Trump’ın Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam eden “sus payı” ödemesi davasının savcıları, Yargıç Juan Merchan’dan, davayla ilgili tanık ve diğer kişileri eleştirmesini engelleyen basına konuşma ve yayın yasağını deldiği gerekçesiyle 10 bin dolar para cezasına çarptırmasını talep etti.

Savcı Christopher Conroy, eski Başkan’ın Truth Social platformundan yayın yasağını ihlal ettiğini söylediği paylaşımları gösterdi.

Conroy, Yargıç Juan Merchan’a “Davalı bu emri defalarca ihlal etti ve bu davranışına son vermedi. Mahkemeye itaatsizlikle cezalandırılmalıdır” dedi.

Conroy, porno yıldızı Stormy Daniels ve eski avukatı Michael Cohen’i “adiler” olarak nitelendiren Trump’ın 10 Nisan tarihli bir paylaşımına işaret etti. Hem Daniels hem de Cohen’in duruşmada ifade vermesi bekleniyor.

Conroy, Trump’ın diğer paylaşımlarının medyada haber olarak yer almasına yol açtığını ve geçen hafta bir jüri üyesinin gizlilik kaygıları nedeniyle davadan çekilmesine neden olduğunu söyledi.

Conroy, “Ne yapmasına izin verilmediğini biliyor ama yine de yapıyor. Emre itaatsizliği kasıtlı” dedi.

Avukatı Todd Blanche, Trump’ın paylaşımlarının Cohen’in siyasi saldırılarına yanıt olduğunu ve mahkemede vermesi beklenen ifadesiyle ilgili olmadığını söyledi, Trump’ın “Siyasi saldırılara yanıt verme hakkı olduğunu” belirtti.

Ancak bu argümana şüpheyle yaklaşan Yargıç Merchan, avukat Todd Blanche’a, Trump’ın hangi saldırılara yanıt verdiğini belirtmesi için baskı yaparak, “Size defalarca belirli örnekler soruyorum ve bir cevap alamıyorum” dedi.

“Hiçbir şey sunmadınız. Sekiz ya da dokuz kez, bana tam olarak hangi paylaşıma yanıt verdiğini göstermenizi istedim. Bunu bir kez bile yapamadınız” şeklinde konuşan Yargıç Merchan, Blanche’a, “Tüm güvenilirliğinizi kaybediyorsunuz. Size şu anda söylemek zorundayım, mahkeme nezdindeki tüm güvenilirliğinizi kaybediyorsunuz” dedi.

Conroy’un talep ettiği 10 bin dolar, diğer iki davadaki kararları temyiz ederken 266 milyon 600 bin dolar kefalet ödemiş olan Trump için nispeten küçük bir tutar.

Yargıç Merchan, savcıların talep ettiği gibi, bu ihlallerin her biri için Trump’a 1000’er dolar ceza verebilir.

Savcılar ayrıca Merchan’dan Trump’a emri ihlal etmeye devam etmesi halinde daha ağır sonuçlarla karşılaşabileceğini hatırlatmasını da istedi. Yasalar, Yargıç Merchan’ın Trump’ı 30 güne kadar hapse göndermesine izin veriyor. Böyle bir gelişme, eski bir ABD başkanının ilk ceza davasında dramatik bir değişikliğe yol açabilir.

Yargıcın yayın yasağı kararı Trump’ın tanıkları, mahkeme görevlilerini ve yakınlarını kamuoyu önünde eleştirmesini engelliyor. Trump bunun anayasal ifade özgürlüğü haklarının ihlali olduğunu savunuyor.

Trump, Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg tarafından, 2016 ABD seçimlerinden kısa bir süre önce Daniels’ın 2006 yılında yaşadıklarını iddia ettiği cinsel ilişki hakkında sessiz kalması için 130 bin dolarlık ödemeyi örtbas etmek üzere iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlanıyor. Trump suçsuz olduğunu savunuyor ve böyle bir görüşmenin gerçekleştiğini reddediyor.

Savcı Matthew Colangelo Pazartesi günü yaptığı açış konuşmasında, Trump’ın Daniels’a yaptığı ödemenin “açık bir seçim sahtekarlığı” olduğunu söyledi.

Savunma avukatı Todd Blanche ise konuşmasında Trump’ın herhangi bir suç işlemediğini söyledi ve “Bir seçimi etkilemeye çalışmak yanlış bir şey değildir. Buna demokrasi denir” dedi.

Trump’ın ailesini ve itibarını korumaya çalıştığını kaydeden avukat Blanche, Daniels’ı Trump’la cinsel ilişkisi olduğu hakkında yanlış bir suçlamadan kar elde etmeye çalışmakla suçladı.

Dünkü duruşmada ifade vermeye başlayan bulvar gazetesi National Enquirer’ın eski yayıncısı David Pecker, bugün de tanık kürsüsünde ifade vermeye devam edecek. Savcılar, Pecker’ı, başkan seçilmesine yardım etmek için Trump hakkındaki olumsuz haberlerin kamuoyuna yansımasını engellemeye çalışmakla suçluyor.

72 yaşındaki Pecker Pazartesi günü verdiği ifadede, şirketinin haberler için ödeme yaptığını söyledi. Bu, gazetecilikte alışılmadık bir uygulama.

Bulvar gazetesi National Enquirer’ı yayınlayan American Media, 2018 yılında eski Playboy dergisi modeli Karen McDougal’a 2006 ve 2007 yıllarında Trump ile aylar süren ilişkisi hakkındaki iddiası için 150 bin dolar ödediğini itiraf etmişti. American Media, Trump’ın kampanyasıyla “uyum içinde” çalıştığını ve hiçbir zaman bir haber yayınlamadığını bildirdi.

Savcılara göre National Enquirer, Trump’ın evlilik dışı bir çocuk babası olduğu iddiasıyla ilgili bir haber satmak isteyen bir apartman kapıcısına 30 bin dolar ödemek için benzer bir anlaşmaya vardı, ancak haberin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Trump, ödemelerin kişisel olduğunu ve seçim yasasını ihlal etmediğini söylemiş, McDougal ile bir ilişkisi olduğunu da reddetmişti.

Suçlu bulunması Trump’ın göreve gelmesini engellemeyecek olsa da başkan adaylığına zarar verebilir. Reuters/Ipsos anketine göre bağımsız seçmenlerin yarısı ve her dört Cumhuriyetçi’den biri Trump’ın bir suçtan hüküm giymesi halinde Trump’a oy vermeyeceklerini söylüyor.

VOA tarafından geçilen “Sus payı” davasının savcıları basına konuşma ve yayın yasağını çiğnediği için Trump’a 10 bin dolar ceza verilmesini talep etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Sus payı” davasının savcıları basına konuşma ve yayın yasağını çiğnediği için Trump’a 10 bin dolar ceza verilmesini talep etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Sus payı” davasının savcıları basına konuşma ve yayın yasağını çiğnediği için Trump’a 10 bin dolar ceza verilmesini talep etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.