Suriyeli Muhalifler Türkiye’nin Arabulucuğuyla Anlaştı

Suriyeli Muhalifler Türkiye’nin Arabulucuğuyla Anlaştı

ABONE OL
15:11 - 20/06/2022 15:11
Suriyeli Muhalifler Türkiye’nin Arabulucuğuyla Anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Suriye’de muhalif gruplar arasındaki çatışmaların, ateşkesi kabul etmeleri üzerine dün sona erdiği bildirildi. Ateşkes üzerinde anlaşmaya varılması, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat rejimine karşı olanlar arasında daha fazla kan dökülmesine neden olacak geniş çaplı çatışma korkularını azalttı.

Muhalif müzakereciler, Reuters haber ajansına, Suriye’nin kuzeybatısında binlerce askeri bulunan Türkiye’nin, Feylek el Şam, Levant Cephesi, Ceyş’ül İslam ve Ahrar el Şam grupları arasındaki ateşkes anlaşmasında arabuluculuk rolü oynadığını bildirdi.
Bu dört grup, Türkiye’nin desteklediği silahlı muhalif Ulusal Suriye Ordusu koalisyonunun parçası.

Cumartesi günü Suriye’nin kuzeybatısındaki El Bab yakınlarında gruplar arasında çıkan çatışmada en az 8 kişinin öldüğü duyurulmuştu.

Çatışmalar, El Kaide örgütünün eski bir kolu olan Hayat Tahrir El Şam’ın Ulusal Suriye Ordusu’ndaki rakiplerinin kontrolunda olan bölgelerde mevzilenmesine yol açtı. Bu adım, Hayat Tahrir El Şam’ın İdlib ve Afrin’de elinde bulundurduğu alanların ötesine de yayılmaya çalıştığı korkularını körükledi.

Ateşkes anlaşması uyarınca hizipler, Ahrar El Şam’ın merkezine geri döndü ve daha önceki mevzilerine yerleşti. Anlaşma, çatışmaların uzayabileceği kaygısını sona erdirdi.

Suriye’nin Türkiye sınırındaki kuzeybatı bölgesi, Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ı devirmeye çalışan muhalif savaşçıların elinde kalan tek bölge. Ancak bölgenin kontrolu, cihatçı gruplarla Türkiye’nin desteklediği muhalifler arasında bölünmüş durumda.

Türkiye’nin desteklediği Ulusal Suriye Ordusu altında toplanan Hür Suriye Ordusu içindeki milliyetçi gruplar ve İslamcı militanlar, ideolojik farklılıklar nedeniyle kutuplaşma yaşıyor.

Türkiye, Ulusal Suriye Ordusu’nun da yardımıyla 2016 yılından bu yana Suriye’nin kuzeyinde dört operasyon düzenledi ve yüzlerce kilometrekarelik bölgeyi kontrol altına aldı. Reuters’ın haberine göre muhalif komutanlar, yeni operasyonları desteklemek için hazırlıklarını hızlandırdıklarını söylüyor.

Suriye’deki silahlı muhalefet, Beşar Esat’a karşı ayaklanmanın başladığı 2011 yılından bu yana kendi içinde de çatışma ve anlaşmazlıklar yaşıyor. Muhaliflerin içindeki çekişmeler, İran ve Rusya’dan destek alan Esat’ın daha önce isyancıların elinde olan bölgelerin büyük kısmını geri almasına yardımcı oldu.

VOA tarafından geçilen Suriyeli Muhalifler Türkiye’nin Arabulucuğuyla Anlaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suriyeli Muhalifler Türkiye’nin Arabulucuğuyla Anlaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suriyeli Muhalifler Türkiye’nin Arabulucuğuyla Anlaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.