Suikaste Uğrayan Abe’nin Naaşı Evine Getirildi

Suikaste Uğrayan Abe’nin Naaşı Evine Getirildi

ABONE OL
22:26 - 09/07/2022 22:26
Suikaste Uğrayan Abe’nin Naaşı Evine Getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Nara kentinde suikaste uğrayan Japonya Eski Başbakanı Şinzo Abe’nin cenazesi Tokyo’daki evine getirildi. Ülkenin en uzun süre iktidarda kalan lideri Abe’nin evinin önünce yüzlerce kişi yas içinde beklerken, binlerce Japon da eski başbakanlarını öldürüldüğü yerde andı.

Abe’nin anısına Pazartesi akşamı bir anma töreni planladığı, cenaze töreninin Salı günü yapılacağı belirtiliyor. Ancak halka açık bir cenaze töreni olup olmayacağıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Abe, Nara’da seçim kampanyası kapsamında düzenlenen bir etkinlike konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. 41 yaşında olduğu belirtilen saldırgan olay yerinde yakalanırken, Japon emniyet yetkilileri olayın ardından yaptıkları açıklamada, etkinlikte güvenlik konusunda eksiklikler olduğunu belirtti.

Nara İl Emniyet Amiri Tomoaki Onizuka, basın konferansında yaptığı açıklamada, “Yaşananlara baktığımızda, güvenlik planlamasında sorunlar olduğunu inkar edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Olaydan “çok büyük bir sorumluluk hissettiğini” belirten Onizuka, yapılan hataları inceleyerek gerekli değişiklikleri uygulamaya koyma vaadinde bulundu.

Japonya meclisinin üst kanadı için seçimlerin planlandığı şekilde yarın yapılacağı belirtildi. Seçim sonuçlarının, iktidardaki koalisyonun lideri Fumio Kişhida’nın zaferiyle sonuçlanacağı tahmin ediliyor. Kişhida, suikaste uğrayan eski Başbakan Abe’nin de desteğini alıyordu.

Suikastin şüphelisiyle ilgili iddialar

41 yaşındaki Tetsuya Yamagami adlı şüphelinin Abe’ye el yapımı bir silahla ateş açtığı belirtildi. Yamagami, olayın hemen ardından güvenlik güçlerince elindeki silahla yakalandı.

Japon basınında çıkan haberlere göre, Yamagami, kendisini yakalayan polislere, “Annem bir dini gruba kaptırdı kendini ve bu çok zoruma gitti” dedi.

Japon haber ajansı Kyodo’da yer alan haberde, Abe’nin, annesinin bağış yaptığı ve bunun sonucunda da iflas ettiğini iddia ettiği dini grubun Abe tarafından da desteklendiğine inandığı ileri sürüldü. Basında, söz konusu dini grubun adı geçmezken, Nara emniyet yetkilileri basında şüpheliyle ilgili çıkan haberlerle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Reuters haber ajansına konuşan Yamagami’nin komşuları ise, Yamagami’nin “yalnız bir insan” olduğunu söyledi.

Devlete bağlı Japon yayın kuruluşu NHK’ya göre, Yamagami, Abe’ye saldırıda kullandığı silahı, metal boruları birbirine bant ile yapıştırarak yaptığını söyledi. Yamagami’nin, silahlı saldırıdan önce bombalı saldırı planladığını ifade etmesi de NHK’nın haberinde yeralan ayrıntılar arasında.

Abe’nin ölümüne dünyadan tepkiler

Eski Başbakan Şinzo Abe’nin suikast sonucu yaşamını yitirmesinin ardından birçok dünya liderinden başsağlığı mesajı geldi.

Japonya, Hindistan, Avustralya ve ABD’nin Çin’in Hint-Pasifik bölgesindeki etki çabalarına karşı, Abe’nin de başbakanlık dönemindeki çabalarıyla birlikte oluşturduğu Dörtlü Grup’tan da ortak bir açıklama yayınlandı. Yaşanan olayın “şok etkisi” yarattığı belirtilen mesajda, “Başbakan Abe’nin anısını, barışçı ve refah içinde bir bölge oluşturma çabalarımızı ikiye katlayarak onurlandıracağız” denildi.

Çin lideri Xi Jinping de Abe’nin ardından taziye mesajı iletti. Çin devlet haber kanallarında, Xi’nin Abe’nin “iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için çok çaba sarfettiğini” söylediği belirtildi

VOA tarafından geçilen Suikaste Uğrayan Abe’nin Naaşı Evine Getirildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suikaste Uğrayan Abe’nin Naaşı Evine Getirildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suikaste Uğrayan Abe’nin Naaşı Evine Getirildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.