Suçlama yine “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”

Suçlama yine “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”

ABONE OL
20:26 - 02/11/2023 20:26
Suçlama yine “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de gazetecilere yönelik gözaltılar bugün de Cengiz Erdinç’le devam etti. Dün gözaltına alınan gazetecilerden T24 yazarı Tolga Şardan tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderilirken, Halk TV’nin internet sitesinde yazı işleri müdürü olarak görev yapan Dinçer Gökçe serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Cengiz Erdinç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında bugün Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Erdinç, gözaltına alındığı sırada cep telefonu ve bilgisayarına da el konuldu.

Erdinç tıpkı Tolga Şardan gibi geçtiğimiz yıl kanunlaşan Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesinde düzenlenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” ile suçlanıyor.

Organize suç örgütleri ile ilgili çalışmaları ile tanınan Cengiz Erdinç, dün Tolga Şardan gözaltına alındıktan sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yargı bu kadar paniğe kapıldığına göre, durum ciddi” ifadelerini kullandı.

Erdinç’ten büyük soruşturma iddiası: “Yedi sekiz savcının çalıştığı ‘operasyonların anası’ diyebileceğimiz bir büyük hazırlık”

Tolga Şardan’ın tutuklamasına neden olan “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu yargı raporunda ne var” başlıklı yazı yayınlandıktan sonra Cengiz Erdinç aynı gün 31 Ekim’de konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.

Erdinç paylaşımlarında, “Daha önce de yazdım, öncelikle MİT durup durup Erdoğan’a rapor hazırlamıyor, 11 Aralık 2020 tarihinde MİT’te sınır aşanlar da dahil organize suçla ilgili bir birim kuruldu. Peker’in açıklamalarıyla başlayan süreç de dahil pek çok olay ve operasyon bu birimle ilişkili. İkincisi, en az iki aydan beri Ankara’da yedi sekiz savcının çalıştığı ‘operasyonların anası’ diyebileceğimiz bir büyük hazırlık var. Bunu özellikle Bakırköy Adliyesi’ni işaret ederek defalarca telaffuz ettim, bazı mahalli idarelere, icra dairelerine kadar uzanan bir soruşturma” iddialarında bulundu.

Cengiz Erdinç yıllardır mafya, suç örgütleri, uyuşturucu ticareti üzerinde çalışıyor

Tempo, Ekonomi Politika, Express, Siyah Beyaz, Aktüel, Sabah gibi gazete ve dergilerde çalışmış olan Cengiz Erdinç, Doğan Yurdakul ile birlikte “Çetele-Resmi Belgelerle Mafya, Bürokrasi İlişkilerinde Kim Kimdir” kitabını kaleme almıştı.

Erdinç’in “Overdose Türkiye-Türkiye’de Eroin Kaçakçılığı, Bağımlılığı ve Politikalar” başlıklı ikinci kitabı ise 2004’te yayınlanmıştı.

Erdinç üçüncü kitabı Gangster’de ise dönemin gazetelerinde “romantik gangster” olarak adlandırılan Necdet Elmas’ın büyük banka soygununu tanıkları ile ele almıştı.

Birgün gazetesine “dezenformasyon” soruşturması

Cengiz Erdinç’e gözaltı haberinin bilgisi haber merkezlerine ulaştıktan kısa bir süre sonra bu kez Birgün gazetesi çalışanları hakkında kamuoyunda “sansür düzenlemesi” olarak adlandırılan “dezenformasyonla mücadele yasası” kapsamında “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ile “iftira ve hakaret” suçlarından soruşturma başlatıldı.

“AKP’linin eşinden milyarlık vurgun!” haberini yapan İsmail Arı ve “Erdoğanlar’ı üzecek karar: Yağmaya fren” başlıklı haberi hazırlayan Uğur Şahin ile Birgün’ün internet sitesi yayın koordinatörü Uğur Koç, AK Parti Ankara milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın şikayeti üzerine ifade verecek.

AYM “sansür düzenlemesi”nin iptali başvurusunu 8 Kasım’da görüşecek

Bu arada Anayasa Mahkemesi (AYM), 18 Ekim 2022’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin iptali için başvurduğu Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesinde düzenlenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören “sansür düzenlemesi”nin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşme takvimine aldı.

AYM’nin bu talebi 8 Kasım’da görüşeceğine yönelik açıklamasının gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasının hemen sonrasında olması dikkat çekti.

VOA tarafından geçilen Suçlama yine “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suçlama yine “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suçlama yine “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.