Steinmeier: “Rusya Avrupa’yı Tehdit Ediyor”

Steinmeier: “Rusya Avrupa’yı Tehdit Ediyor”

ABONE OL
16:53 - 28/10/2022 16:53
Steinmeier: “Rusya Avrupa’yı Tehdit Ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanacak en “tehlikeli” 10 yıla girildiğini söylediği konuşmasından bir gün sonra, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa’yı güvensizlik dönemine sürüklediğini söyledi.

Alman siyasetinin sosyal demokrat kanadından gelen ve Moskova’yla daha yakın ekonomik bağlar kurulmasından yana olan Steinmeier, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin bu umutları yıktığını kaydetti.

Eski Sovyetler Birliği lider Mihail Gorbaçov’un ”ortak Avrupa yuvası” hayaline atıfta bulunan Steinmeier, ”Bugünün Rusya’sına baktığımızda eski hayallere yer yok” dedi.

“Rusya aynı zamanda Almanya’da bizi başka bir zamana, üstesinden geldiğimizi düşündüğümüz bir güvensizliğe sürükledi: savaşın, şiddetin ve kaçışın damgasını vurduğu, savaşın Avrupa’da bir orman yangınına dönüşmesinden endişe edilen bir zamana” diyen Steinmeier, daha zor ve çetin yılların geldiği uyarısında bulundu.

Rusya’ya karşı Avrupa’nın aldığı yaptırım önlemlerine katılan ve Ukrayna’ya silah gönderen Almanya, topraklarına bir milyondan fazla Ukraynalı mülteci kabul etti.

Rusya’nın doğalgaz tedarikinde kesintiye gitmesi de bu kış Almanya’da enerji sıkıntısının ortaya çıkma olasılığını güçlendirdi.

Dün Moskova’da düzenlenen bir konferansta konuşan Putin, Batı’yla nükleer yüzleşme olasılığını ciddiye almadı; ancak Batılı liderleri, Ukrayna’daki savaşı kışkırtmakla suçladı.

Batı’nın dünyadaki egemenliğinin sonuna gelindiğini söyleyen Putin, ”Önümüzde büyük olasılıkla 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en tehlikeli, en öngörülemez ve aynı zamanda en önemli 10 yıl var” dedi.

Karşılıklı ateş

Ukrayna ve Rusya kuvvetleri, Herson bölgesinin başkentinin kuzeyindeki çamurlu hendek hattında ilerlemeye devam ederken bugün de karşılıklı roket fırlattı ve topçu ateşi açtı.

Ukraynalı askerler, çalılar arasında saklanmış 120 milimetrelik havan topundan, yaklaşık bir kilometre uzakta bulunan bir tahıl silosu civarındaki Rus mevzilerine ateş açtı.

Kırım’ın Rusya tarafından atanan yöneticisi Sergey Aksyonov, Ukrayna’nın beklenen karşı saldırısı öncesinden Herson’dan Rusya’ya kaçmak isteyen kent sakinlerinin tahliyesinin tamamlandığını söyledi.

Kiev Moskova’yı, bazı Ukraynalılar’ı bulundukları yerlerden zorla tahliye etmek, bazılarınıysa istemedikleri halde savaşmaya zorlamakla suçluyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın zoraki tahliyesinin devam ettiğini, hastane ve işyerlerindeki ekipmanların taşındığını, boşalan evlere Rus askerlerinin yerleştirildiğini söyledi.

Reuters haber ajansı, Rusya ve Ukrayna’nın açıklamalarını bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, seferberliğin istihdam piyasasını etkileyerek enflasyonun yükselmesine neden olabileceğini söyledi; ancak fiyatları kontrol altında tutma sözü verdi.

VOA tarafından geçilen Steinmeier: “Rusya Avrupa’yı Tehdit Ediyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Steinmeier: “Rusya Avrupa’yı Tehdit Ediyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Steinmeier: “Rusya Avrupa’yı Tehdit Ediyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.