Sri Lanka Cumhurbaşkanı’ndan “E-Posta” ile İstifa

Sri Lanka Cumhurbaşkanı’ndan “E-Posta” ile İstifa

ABONE OL
11:00 - 15/07/2022 11:00
Sri Lanka Cumhurbaşkanı’ndan “E-Posta” ile İstifa
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sri Lanka’da yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla ülkede hükümet binalarının işgal edilmesiyle sonuçlanan protestoların ardından Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa istifa etti.

Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, ülkedeki ayaklanmanın ardından Singapur’a kaçan Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın istifasını bugün resmen kabul ettiğini açıkladı.

Abeywardena gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu noktadan sonra anayasal olarak yeni bir cumhurbaşkanı belirlemek üzere harekete geçeceğiz. Bu hızlı ve başarılı bir şekilde gerçekleşecek. Herkesten bu süreci desteklemesini istiyorum” diye konuştu.

E-posta ile istifa

Rajapaksa istifasını ilk olarak e-posta ile Meclis Başkanına iletti, daha sonra basılı kopyasını ulaştırdı. Sri Lanka Cumhurbaşkanının istifası ülkede sevinçle karşılanırken, Kolomba meydanında havai fişekler patlatıldı, danslar edildi.

Meclis Başkanı Abeywardena yeni başkanın seçilmesi sürecinin 7 gün içinde tamamlanmasını umduğunu ve parlamentonun yarın yeniden toplanacağını söyledi. Hafta sonu yapılacak toplantının gündemi bugün belirlenecek ve parlamentoda bir sonraki cumhurbaşkanı için oylama 20 Temmuz’da yapılacak.

Ülkede yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar mevcut Başbakan Ranil Wickremesinghe geçici olarak bu görevi yürütecek.

“Bu ülkedeki gerçek güç biziz”

Başbakanlığın karşısındaki protesto alanında üç aydır kamp kuran 34 yaşındaki öğretmen Arunanandan, “Bugün istifa ettiği için çok mutluyuz ve halk olarak bir araya geldiğimizde her şeyi yapabileceğimizi hissediyoruz. Bu ülkedeki gerçek güç biziz” dedi.

Rajapaksa, Cumhurbaşkanlığı konutu ile ofisinin protestocular tarafından geçen haftasonu işgal edildiği olayların ardından önceki gün eşi ve korumalarıyla beraber askeri bir jetle Maldivler’e kaçmıştı. Rajapaksa dün ise Maldivler’den Singapur’a gitmişti.

22 milyonluk ülkede geçen ay yüzde 54,6’ya ulaşan enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 70’e çıkabileceği konusunda ülkenin merkez bankası uyarıda bulunmuştu.

Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olası bir kurtarma kredisi konusunda ön görüşmelere başlamış, ancak yaşanan hükümet kaosu nedeniyle görüşmeler kesintiye uğramıştı.

IMF Sözcüsü Gerry Rice dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Fon personelinin hükümet yetkilileriyle hala temas halinde olduğunu, “mümkün olan en kısa sürede” üst düzey diyaloğu yeniden başlatmayı umduklarını söyledi.

VOA tarafından geçilen Sri Lanka Cumhurbaşkanı’ndan “E-Posta” ile İstifa haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sri Lanka Cumhurbaşkanı’ndan “E-Posta” ile İstifa haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sri Lanka Cumhurbaşkanı’ndan “E-Posta” ile İstifa haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.