Sonuçlar Kasım seçimleri öncesinde yakından izlenecek

Sonuçlar Kasım seçimleri öncesinde yakından izlenecek

ABONE OL
17:56 - 28/02/2024 17:56
Sonuçlar Kasım seçimleri öncesinde yakından izlenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yıllık sağlık muayenesi için Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’ne gidiyor. 81 yaşındaki Biden’ın sağlık kontrolünün sonuçları, yeniden başkan seçilmeyi hedeflediği bu dönemde yakından takip edilecek.

Biden halihazırda ABD tarihinin en yaşlı başkanı ve kazanması halinde ikinci dönem başkanlığının sonunda 86 yaşında olacak. Şubat 2023’te yapılan son sağlık muayenesinin ardından doktorlar Biden’ı “sağlıklı, dinç” ve Beyaz Saray görevlerini yerine getirebilecek “zindelikte” olduğunu açıklamıştı.

Ancak seçmenler bu yılki seçimlere Biden’ın yaşıyla ilgili şüphelerle yaklaşıyor; Biden’ın gaflarını, öksürmesini, yavaş yürümesini ve hatta bisikletten düşmesini mercek altına alıyor.

Biden Beyaz Saray’dan ayrılırken gazetecilere “Sağlık kontrolünden geçeceğim” dedi.

77 yaşındaki eski Başkan Donald Trump, bu ayın sonunda Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını garantilemede favori olarak gösteriliyor. 2017’de göreve geldiğinde 70 yaşında olan Trump, Biden 2021’de 78 yaşında başkanlık koltuğuna oturana kadar göreve gelen en yaşlı Amerikan başkanıydı.

Biden’ın gizli belgelerin elinde olmasını soruşturan özel yetkili savcı raporu, Biden’ın hafızasını “puslu”, “bulanık”, “hatalı”, “zayıf” ve “önemli sınırlamalara” sahip olarak nitelendirmişti. Raporda ayrıca Biden’ın oğlu Beau’nun ne zaman öldüğü ya da başkan yardımcısı olarak ne zaman görev yaptığı gibi kendi hayatındaki dönüm noktalarını hatırlayamadığı belirtilmişti.

Ancak raporun açıklandığı akşam gazetecilere konuşan ve “hafızam gayet iyi” diyen Biden’ın oğlunun 2015 yılında 46 yaşındayken beyin kanserinden öldüğünü unuttuğunu inkar ederken sinirli olduğu gözlenmişti.

Biden’ın son sağlık muayenesi, bir önceki yıl göğsünden bir lezyon aldırdığını göstermişti. Ancak o zamanki sonuçlar, Biden’ın Kasım 2021’deki bir önceki muayenesinden sonraki bulgularla büyük ölçüde örtüşmüştü. Bu raporda, Biden’ın ara sıra öksürmesinin asit reflüsünden kaynaklandığı, yürüyüşündeki mekanikleşmenin ise omurga artriti, daha önce kırılmış bir ayak ve ayaklarındaki nöropatinin sonucu olduğu belirtilmişti.

Biden’ın 2021’deki kolonoskopisinde 3 milimetrelik “iyi huylu görünen bir polip” tespit edilerek alınmıştı.

1988 yılında Biden, biri sızıntı yapan iki beyin anevrizmasının onarılması için ameliyat olmuştu. Doktoru, 2014 yılında damarlarını inceleyen bir teste atıfta bulunarak, bu bulguların hiçbir zaman tekrarlamadığını söyledi.

Demokratlar da dahil olmak üzere çok sayıda Amerikalı, Biden’ın Kasım ayında yapılacak seçimlerde ikinci bir başkanlık dönemi için aday olması konusunda çekincelerini dile getiriyor. Associated Press-NORC Kamu Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre, Demokrat Partili seçmenlerin sadece yüzde 37’si Biden’ın yeniden seçilme girmesi gerektiğini kaydetti. Bu oran, 2022 yılındaki ara seçimler sırasında yüzde 52’ydi.

Ancak anketler Trump konusunda da benzer bir isteksizlik olduğunu gösteriyor.

VOA tarafından geçilen Sonuçlar Kasım seçimleri öncesinde yakından izlenecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sonuçlar Kasım seçimleri öncesinde yakından izlenecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sonuçlar Kasım seçimleri öncesinde yakından izlenecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.