Siyasi partilerden İsrail’e suç duyurusu Blinken’a ‘Gelme’ çağrısı

Siyasi partilerden İsrail’e suç duyurusu Blinken’a ‘Gelme’ çağrısı

ABONE OL
21:22 - 03/11/2023 21:22
Siyasi partilerden İsrail’e suç duyurusu Blinken’a ‘Gelme’ çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Saadet ve Gelecek Partisi’nin Diyarbakır teşkilatları, İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusundan sonra yapılan açıklamada, haftasonu Türkiye’ye gelme ihtimalinden söz edilen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken‘ın kabul edilmemesi çağrısı yapıldı.

Saadet ve Gelecek Partisi’nin il yönetimleri tarafından hazırlanan suç duyurusu dilekçesi, öğle saatlerinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildi. Dilekçenin verilmesinin ardından basın açıklaması yapıldı. DEVA Partililerin de katıldığı açıklamada konuşan Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Enes Akdemir, İsrail’in insan haklarına ve savaş hukukuna aykırı davrandığını savundu.

İsrail’in uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini ifade eden Akdemir, “İsrail terör devletinin yerel ve uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanıp mahkum olacağı güne kadar konunun takipçisi ve savunucusu olacağız” dedi.

Parti il başkanları iktidarın İsrail’e karşı adım atmasını istedi.

Akdemir ayrıca, haftasonu Türkiye’ye gelme ihtimalinden söz edilen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken‘ın kabul edilmemesi ve Türkiye’ye alınmaması çağrısı yaptı.

Siyasiler adım atılmasını istiyor

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan parti il başkanları Müslüman ülkelerin adım atmasını istedi. Saadet Partisi İl Başkanı Abdurrahman Ergin, Türkiye’nin yaptığı anlaşmaların İsrail’e “can suyu olduğunu” savundu. İktidarın anlaşmaları sona erdirmesini isteyen Ergin, “Basın açıklamaları, mitingler, eylemler, sivil toplum kuruluşlarının işidir. İktidar miting yaparak insanımızın bu enerjisini boşa düşürmeye çalışıyorsa biz bunu kabul etmiyoruz. İktidar icraata geçmelidir. Bugün Filistin’in güvenliği aslında Türkiye’nin, İslam coğrafyasının güvenliğidir. Dolayısıyla bu katliamları önlemek bütün İslam coğrafyasının, Türkiye’nin birinci vazifesidir. Biz bu anlamda iktidarın harekete geçmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Gelecek Partisi İl Başkanı Aydın Altaç ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun açıklamalarına vurgu yaptı. Netanyahu’nun saldırıları ‘savaş ilanı’ olarak duyurduğuna dikkat çeken Altaç, İsrail’in savaş kurallarına uyması gerektiğini söyledi. İsrail’in bombaladığı alanların sivil yerleşimleri olduğunu belirten Altaç, “Bu uluslararası ceza mevzuatı açısından da savaş suçudur. Biz bireysel olarak suç duyurusunda bulunurken hükümetin de elini güçlendiriyoruz. Hükümeti bir anlamda cesaretlendiriyoruz. Diyoruz ki siz bu savaş suçuna seyirci kalamazsınız. Uluslararası ceza hukukunu da harekete geçirerek diplomatik ve siyasi yolları kullanarak bu mekanizmanın işlemesini sağlamak zorundasınız” şeklinde konuştu.

Saadet ve Gelecek Partisi il yöneticileri İsrail hakkında suç duyurusunda bulundu.

DEVA Partisi İl Başkanı Remzi Kayak ise İsrail’in saldırılarının durması için tepkilerin sürmesi gerektiğine dikkat çekti.

Filistin’de neler oldu?

AB ve ABD’nin terör örgütü listesinde bulunan Hamas, 7 Ekim’de Gazze’den sınırın ötesine yüzlerce silahlı adam göndererek, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdü. İsrail en az 1400 kişinin öldüğünü ve 200 kadar kişinin de kaçırıldığını açıkladı. İsrail saldırılara misilleme olarak o günden bu yana Gazze’yi hava bombardımanına tutuyor. İsrail son günlerde Gazze’ye kara harekatı da düzenliyor. Birçok noktadan Gazze’ye giren kara birlikleri ve Hamas militanları arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. Hamas militanlarının yeraltı tünellerinden vur-kaç saldırıları düzenleyerek direniş gösterdiği bildiriliyor. Gazze’deki sağlık yetkililerinin bugünkü açıklamasına göre İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini aştı.

Suç duyurusundan sonra yapılan basın açıklamasında ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye’ye gelmemesi istendi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından bu yana ikinci kez İsrail’e gitti. VOA Türkçe dahil bir grup gazeteciye bilgi veren Türk diplomatik kaynaklara göre Blinken, haftasonunda Türkiye’yi ziyaret edecekti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’ın İsrail ve Ürdün’e gideceğini belirterek, Türkiye ziyaretini doğrulamadı.

VOA tarafından geçilen Siyasi partilerden İsrail’e suç duyurusu Blinken’a ‘Gelme’ çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Siyasi partilerden İsrail’e suç duyurusu Blinken’a ‘Gelme’ çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Siyasi partilerden İsrail’e suç duyurusu Blinken’a ‘Gelme’ çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.