Silva Oyların Yüzde 50,9’unu aldı

Silva Oyların Yüzde 50,9’unu aldı

ABONE OL
11:25 - 31/10/2022 11:25
Silva Oyların Yüzde 50,9’unu aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Brezilya’daki cumhurbaşkanlığı seçimini solcu lider Luiz Inacio Lula da Silva kazandı.

Oyların yüzde 50,9’unu alan Lula da Silva, rakibi aşırı sağcı Jair Bolsonaro’yu geride bıraktı. Bolsonaro’ya destek ise yüzde 49,1 oldu.

İki turlu cumhurbaşkanlığı seçimi ateşli tartışmalara ve derin görüş ayrılıklarının yaşandığı bir seçim kampanyasına sahne oldu.

Lula seçim zaferinin ardından, Sao Paulo’nun Paulista Bulvarı’nda zaferini kutlayan on binlerce sevinçli destekçisine, “Şu ana kadar Bolsonaro zaferimi tanımak için beni aramadı ve arayıp aramayacağını ya da zaferimi tanıyıp tanımayacağını bilmiyorum” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Lula’yı “özgür, adil ve güvenilir seçimleri” kazandığı için kutlarken, Avrupalı liderler de tebrik mesajlarını iletti.

Uluslararası seçim gözlemcileri dünkü seçimlerin verimli ve etkin bir şekilde yürütüldüğünü bildirdi. Reuters’e konuşan bir gözlemci, askeri denetçilerin oylama sistemi üzerindeki incelemelerinde herhangi bir kusur bulamadıklarını söyledi.

77 yaşındaki Lula’nın 1 Ocak’ta görevine başlaması bekleniyor.

Zafere karşın derin ayrılıklar

2003-2010 yıllarında da Brezilya’nın Cumhurbaşkanı olan Lula da Silva, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardından hüküm giydiği için 2018’deki seçimlerde aday olamamıştı.

Eski sendika lideri olan Lula seçim kampanyası boyunca, Amazon yağmur ormanlarını daha iyi korumak için önlemler almayı, gelir transferi projeleri yoluyla ülkedeki açlığı ortadan kaldırmayı ve birçok ülkeyle ilişkileri yeniden kurarak, bölgenin liderliğini üstlenmeyi vaadetti.

Eski bir yüzbaşı olan Bolsanaro ise devlette reform yapmayı, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili taleplere karşı çıkmayı, ülkeyi Hristiyanlık prensipleriyle yönetmeyi, sıradan halkın silah edinebilme hakkına kavuşmasını sağlamayı planladığını dile getirdi.

Lula’nın zaferine karşın, ülkede aşırı sağ ve aşırı sol arasındaki derin ayrılıkların daha da belirginleşeceği yorumları yapılıyor.

Rio de Janeiro’da yaşayan bir doktor olan 60 yaşındaki Ana Valeria Doria Reuters’a yaptığı açıklamada, “Lula için bu ülkedeki bölünmeyi yönetmek kolay olmayacak. Ama şimdilik çok mutluyuz” dedi.

VOA tarafından geçilen Silva Oyların Yüzde 50,9’unu aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Silva Oyların Yüzde 50,9’unu aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Silva Oyların Yüzde 50,9’unu aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.