Silopi’de ‘Kimyasal Silah’ Gerginliği

Silopi’de ‘Kimyasal Silah’ Gerginliği

ABONE OL
21:56 - 06/11/2022 21:56
Silopi’de ‘Kimyasal Silah’ Gerginliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ta PKK’ya karşı kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin yapılmak istenen yürüyüşe askerler izin vermedi. Askerler yürümek isteyen gruplara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.

HDP ve BDP’lilerin günlerdir katılım çağrısı yaptığı yürüyüşe katılmak üzere ilçeye gelenler Başköy Beldesinde toplandı. Değişik noktalardan HDP belde binasının önüne gelen ve aralarındaDBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır’ın da bulunduğu gruplar, buradan Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısına doğru yürümek istedi. Ancak sınır kapısına giden bütün yolları kapatan askeri birlikler yürüyüşe izin vermedi.

Grubun yürümek istemesi üzerine askeri birlikler göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Dağılan gruplar beldenin başka noktalarında yeniden bir araya gelerek, yeniden yürümeye başladı. Sloganlar eşliğinde yürüyen gruplar bu kez Habur Sınır Kapısı’na giden İpekyolu üzerinde toplandı. Ancak grup burada da askerlerin engeliyle karşılaştı. Eylemcilerin geçişine burada da izin verilmedi. Grup yürümekte ısrar edince askerler bir kez daha müdahale etti. Göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından gruplar ara sokaklara dağıldı. Ara sokaklarda eylemlerini sürdüren gruplarla askerler arasına sık sık gerilim yaşandı.

Bu arada eylemi izlemek üzere beldeye gitmek isteyen gazetecilere de izin verilmedi. Askerler, belde girişinde bekleyen gazetecilerin kameralarını açmasına dahi müsaade etmedi. Bazı gazetecilerin ekipmanlarına el kondu.

Müdahaleler sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı.

Ne olmuştu?

PKK’ya yakın medya kuruluşları, bir süre önce bazı video görüntüleri yayınlayarak TSK’nın Irak’ta PKK’ya karşı kimyasal silahlar kullandığını öne sürmüştü. İddialara yetkililer sert tepki göstererek, yalanlamıştı. İddiaların yayınlandığı örgüte yakın bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, uluslararası heyetlerin bölgede inceleme yapmasının engellenmemesi çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının ardından hakkında soruşturma başlatılan Fincancı’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de tepki göstermişti. Gözaltına alınan Fincancı tutuklanmıştı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.