Şili’de orman yangınlarında 112 kişi öldü

Şili’de orman yangınlarında 112 kişi öldü

ABONE OL
14:50 - 05/02/2024 14:50
Şili’de orman yangınlarında 112 kişi öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Şili’de geçen haftadan bu yana süren orman yangınlarında ölenlerin sayısı 112’ye yükseldi.

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric ülkenin “çok büyük bir trajediyle karşı karşıya olduğunu” söyledi.

Yetkililer, yüzlerce kişinin kayıp olduğunu açıklarken, orman yangınları nedeniyle harap olan yamaçlarda ve evlerde ceset bulunmaya devam edildiğini ve ölü sayısının artabileceğini bildiriyor.

Cuma günü hız kazanan yangınlar, turistlerin gözdesi olan iki kıyı kenti Vina del Mar ve Valparaiso’yu tehdit etmeye başladı.

Reuters’in Vina del Mar bölgesinde çektiği drone görüntüleri, tüm mahallelerin yandığını gösteriyor. Hayatta kalan bölge sakinleri yanmış evlerin enkazında şaşkınlıkla dolaşırken, sokaklarda çok sayıda yanmış araç da görülüyor.

Yıkılan evinin kömürleşmiş enkazının ortasında duran Valparaiso bölgesindeki inşaat işçisi Pedro Quezada, “Rüzgar çok kötüydü, kavurucu bir sıcaklık vardı. Nefes almak mümkün değildi. İnsanlar her yere dağıldı” dedi.

Valparaiso bölgesinde yangın nedeniyle oluşan is, görüş mesafesini azalttı. En çok etkilenen bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulandı ve itfaiye ekiplerine destek için ordu da bölgeye gönderildi.

Cumhurbaşkanı Boric, iki gün ulusal yas ilan ederek, Şili’nin kendisini daha fazla kötü habere hazırlaması gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Manuel Monsalve Pazar günü yaptığı açıklamada, Şili genelinde 165 yangının çıktığını ve yalnızca Vina del Mar ve Quilpue bölgelerinde yaklaşık 14 bin evin hasar gördüğünü söyledi.

Güney Yarımküre’de yaz aylarında kontrol edilemeyen yangınlar nadir olmasa da, bu yangın yaklaşık 500 kişinin öldüğü 2010 depreminden bu yana ülkenin en kötü ulusal felaketi oldu.

Geçtiğimiz yıl, rekor düzeydeki sıcak hava dalgası nedeniyle 27 kişi ölmüştü.

VOA tarafından geçilen Şili’de orman yangınlarında 112 kişi öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Şili’de orman yangınlarında 112 kişi öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Şili’de orman yangınlarında 112 kişi öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.